G4Media.ro

Talibanii cer SUA să răspundă „pozitiv” la apelul secretarului general al ONU…

Talibanii cer SUA să răspundă „pozitiv” la apelul secretarului general al ONU pentru dezgheţarea fondurilor afgane

Talibanii i-au cerut vineri Washingtonului să răspundă „pozitiv” la apelul secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru dezgheţarea fondurilor afgane blocate după instalarea lor la putere în Afganistan, în august anul trecut, informează AFP, citată de Agerpres.

Joi, Guterres a îndemnat SUA şi Banca Mondială să facă disponibile aceste fonduri, fără care „coşmarul care se derulează în Afganistan”, unde foametea ameninţă peste jumătate din populaţie, nu va face decât să se amplifice.

„SUA trebuie să răspundă pozitiv la apelul internaţional şi să deblocheze capitalul afgan”, a declarat vineri, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al guvernului afgan, Zabihullah Mujahid.

SUA au îngheţat aproape 9,5 miliarde de dolari din rezervele Băncii Centrale Afgane, ceea ce echivalează cu jumătate din Produsul Intern Brut (PIB) al acestei ţări pe 2020.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială şi-au suspendat de asemenea activităţile în Afganistan, reţinând ajutoarele, precum şi 300 de milioane de euro rezerve emise de FMI în august.

Economia afgană era menţinută în viaţă de ajutoarele internaţionale, care reprezentau până acum 80% din bugetul naţional, şi s-a prăbuşit după revenirea talibanilor la putere, înregistrându-se în special o gravă criză de lichidităţi.

În timpul ultimelor luni au mai fost deblocaţi bani, însă „noi trebuie să facem şi mai mult pentru a injecta rapid lichidităţi în economie şi a evita o prăbuşire care ar duce la sărăcie, foamete şi lipsuri pentru milioane de persoane”, a subliniat Guterres, citând Banca Mondială.

Washingtonul a rămas până acum surd la cererile islamiştilor, care cer dezgheţarea acestor fonduri pentru a relansa economia şi a lupta împotriva foametei care ameninţă în prezent, potrivit ONU, 23 de milioane de afgani, 55% din populaţie.

ONU a anunţat marţi că are nevoie de 4,4 miliarde de dolari din partea unor ţări donatoare pentru a finanţa nevoile umanitare ale Afganistanului pentru acest an.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Și cine va verifica unde se duc banii aceștia ? Sa nu uitam ca trimiți bani Intr o țară condusă de teroriști la proprii , transparenta nu cred că e punctul lor forte

  2. sa traga cu armele au stiu…mai departe habar n-au
    se milogesc dupa ajutor acum, ca nu stiu sa faca nimic
    vai se mama lor