G4Media.ro

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă după manevrele chineze:…

Sursa Foto: Twitter/ Natalie Tso

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă după manevrele chineze: F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei

Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, într-o rară demonstraţie nocturnă după manevrele militare fără precedent ale Chinei în largul coastelor sale, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Beijingul a desfăşurat exerciţii aeriene şi maritime mai multe zile în Strâmtoarea Taiwan în această lună, în legătură cu vizita în insulă la începutul lunii august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, urmată două săptămâni mai târziu de cea a unei delegaţii a Congresului.

Taiwanul a efectuat propriile manevre pentru a simula apărarea împotriva unei invazii a Chinei. Miercuri, un avion de luptă F-16V – o versiune îmbunătăţită şi mult mai sofisticată a altor F-16, care datează din anii 1990 – a fost încărcată cu o rachetă antinavă de fabricaţie americană, ca parte a unui exerciţiu de „pregătire pentru luptă” la o bază aeriană din comitatul Hualien, în estul teritoriului.

Șase F-16V, inclusiv două înarmate cu rachete, au decolat ulterior pentru misiuni de recunoaştere şi antrenament nocturne, potrivit forţelor aeriene taiwaneze.

„În faţa ameninţării exerciţiilor militare recente ale forţelor comuniste chineze, am rămas vigilenţi, în timp ce stabilim conceptul de ‘câmpuri de luptă oriunde şi antrenament în orice moment’ (…) pentru a asigura securitatea naţională”, au explicat forţele aeriene într-un comunicat.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei intervenţiei militare din partea Chinei, care îşi revendică suveranitatea asupra acestei insule ce se bucură de un regim democratic şi pe care Beijingul este gata să o ocupe cu forţa dacă va fi necesar, aminteşte AFP.

Taipeiul a acuzat Beijingul că a folosit recenta călătorie a dnei Pelosi – cel mai înalt oficial ales al SUA care a vizitat insula după mai multe decenii – ca pretext pentru a iniţia manevre ce i-ar permite să facă o repetiţie în vederea invaziei.

Insula şi-a modernizat flota de luptă învechită în ultimii ani, pe fondul temerilor tot mai mari privind o acţiune militară a Chinei şi presiunii continue exercitate de incursiunile chineze tot mai frecvente în zona sa de identificare a apărării aeriene (Adiz).

În noiembrie, o primă escadrilă de F-16V a fost desfăşurată de forţele aeriene taiwaneze.

Acordul de livrare a unor astfel de aparate a fost susţinut de guvernul preşedintelui american de atunci, Donald Trump, şi succesorul său, Joe Biden, a menţinut un sprijin similar pentru Taipei.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. WHO ARE YOU ??

  2. Îi bat taiwanezii pe chinezi in 48 de ore și chinejii știu asta pentru că nu sunt proști precum orcii:-)))) lol

    • @VT si acolo. Peste tot. Acum ai inteles, sau iti desenam? :)))

    • VT asta pana nu semnalizeaza ce pacalici e nu se lasa. dupa ce ei au facut nava submarin si tancul satelit le mai arde si de misto….tupeu de borfas, ce sa zici.

  3. daca insista chinejii sa verifice zicala cu buturuga mica …csf…ncsf…😏😏😏😏😏