G4Media.ro

„Tăcerea electorală” impusă de legislația poloneză: De vineri noapte și până la…

Foto: © Andrey Burmakin | Dreamstime.com

„Tăcerea electorală” impusă de legislația poloneză: De vineri noapte și până la închiderea urnelor presa nu mai publică nicio informație legată de alegeri, doar despre prezența la vot, riscând sancțiuni dure

Alegerile parlamentare vor avea loc în Polonia duminică, 15 octombrie iar începând de sâmbătă, ora 00:00 și până duminică, ora 21:00 este impusă prin lege „tăcerea electorală”, care se aplică inclusiv mass-media și inclusiv pentru mediul online – rețele sociale. Legislația specifică în mod clar lista activităților care nu pot fi desfășurate în timpul tăcerii electorale iar încălcarea acestora poate atrage sancțiuni dure.

„Definiția tăcerii electorale este cuprinsă în articolul 107, alin. 1 din Codul electoral”, arată platforma media poloneză Onet. Potrivit acestei legi, „în ziua votării și cu 24 de ore înainte de această zi, este interzisă desfășurarea agitației electorale, inclusiv convocarea de întruniri, organizarea de marșuri și demonstrații, rostirea de discursuri și difuzarea de materiale electorale.

Merită subliniat faptul că legea interzice, de asemenea, agitația electorală în secțiile de votare și în clădirile în care acestea sunt amplasate. Aceleași reguli se aplică și pe internet. În timpul tăcerii alegerilor, nu este permisă publicarea de sondaje electorale, previziuni privind rezultatele votului și descrieri ale comportamentului la vot.”

În analiza Reuters despre alegerile din Polonia este precizat de asemenea că prevederile se aplică și mass-media: „Știrile, previziunile și comentariile despre vot sunt interzise cu 24 de ore înainte de ziua votului și până la sfârșitul acestuia. Mass-media sunt libere să relateze rezultatele alegerilor începând cu ora 21:00”.

Jurnaliști polonezi au confirmat pentru G4Media că după momentul prevăzut de lege, în mass-media poloneză nu este publicată aproape nicio știre politică. Duminică se pot publica știri despre prezența la vot dar chiar și acestea, cu precauție. În schimb, se pot arăta imagini cu candidații care votează.

Care sunt sancțiunile pentru încălcarea tăcerii electorale?
Legea prevede două tipuri de sancțiuni, arată publicația Onet. În cazul în care se încalcă interdicția de a face propagandă electorală, aceasta constituie o infracțiune. Aceasta poate duce la o amendă de la 20 PLN la 5.000 PLN (de la 4,5 euro la 1100 euro).

Sancțiuni și mai mari pot fi aplicate pentru instituțiile care, înainte de încheierea tăcerii electorale, adică de închiderea secțiilor de votare, fac publice rezultatele sondajelor preelectorale sau ale sondajelor efectuate în ziua alegerilor. Astfel de acțiuni sunt pasibile de o amendă cuprinsă între 500.000 și un milion de zloți (de la 110.000 euro la 220.000 euro).

Foto: © Andrey Burmakin | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează