G4Media.ro

Sute de studenți refugiați din Ucraina s-au înscris la universitățile din Iași…

Foto: UMF Iasi

Sute de studenți refugiați din Ucraina s-au înscris la universitățile din Iași / 90% dintre aceștia nu sunt ucraineni și urmează să-și plătească toate cursurile

Sub 20 de studenți ucraineni s-au înscris pe locurile fără taxă, oferite de Ministerul Educației, pentru refugiații care au ajuns în România în urma invadării de către Rusia, anunță Ziarul de Iași.

În ciuda unei deschideri a Ministerului Educaţiei Naţionale de a primi studenţii ucraineni la studii în universităţile din România, procesul este unul complicat şi favorizează mai degrabă studenţi din ţări non-UE care frecventau cursurile instituţiilor de învăţământ superior din ţara aflată sub asediul Rusiei.

De principiu, sunt primiţi toţi studenţii care pot face dovadă că au fost înmatriculaţi la studii la o universitate din Ucraina, pe specializarea pe care o urmau dincolo de graniţă. Cei care sunt ucraineni, sunt primiţi pe locurile de la buget, fără să plătească vreo taxă, şi îşi pot alege specializările care au predare într-o limbă străină, în general fiind în engleză.

O altă categorie este cea a studenţilor străini, care studiau medicină sau ştiinţe exacte la universităţile din Ucraina, în special din Kiev. Aceştia au primit dreptul să se înmatriculeze la universităţile din România, pe aceleaşi programe de studii pe care le-au urmat, dar vor fi la locurile cu taxă în valută, care variază între 2.000-2.500 şi 7.000 de euro, în funcţie de specializare, cele mai mari fiind la medicină.

Aceștia reprezintă 90% din studenții care provin din universități din Ucraina și s-au decis să-și continue studiile la Iași.

Foto: Universitatea de Medicină și Farmacie Iași

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Vera Brejneva si Alla Pugacheva au fugit din Rusia(libertatea).