G4Media.ro

Sute de companii americane, afectate de un atac cibernetic de tip ransomware/…

Sute de companii americane, afectate de un atac cibernetic de tip ransomware/ O companie suedeză a fost nevoită să închidă 800 de magazine

Sute de companii americane au fost vineri ţinta unui atac cibernetic neobişnuit de sofisticat, împotriva unui software de management al tehnologiei al unui furnizor din Miami numit Kaseya. În urma acestui atac, compania suedeză Coop a fost nevoită să închidă sâmbătă 800 de magazine alimentare, care nu au mai putut să proceseze plăţile clienţilor, transmite Reuters.

Atacatorii au modificat un instrument al Kaseya numit VSA, utilizat de companiile care gestionează tehnologia la companiile mici. Apoi au criptat simultan fişierele clienţilor providerilor respectivi.

Firma de securitate Huntress a afirmat că urmăreşte opt provideri de servicii care au fost folosiţi pentru a infecta circa 200 de clienţi.

Kaseya a afirmat pe site-ul propriu că investighează un posibil atac împotriva VSA, utlizat de profesioniştii IT să gestioneze servere, desktopuri, dispozitive de reţea şi imprimante.

Potrivit Coop, unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine alimentare din Suedia, un instrument folosit pentru actualizarea caselor de marcat a fost afectat de atac, iar plăţile nu au mai putut fi efectuate.

”Am lucrat toată noaptea la remedierea defecţiunii şi la repunerea în funcţiune, dar am anunţat că trebuie să menţinem închise magazinele”, a declarat un purtător de cuvînt al Coop, Therese Knapp, la televiziunea suedeză.

Agenţia suedeză de presă TT a relatat că tehnologia Kaseya este folosită de compania suedeză Visma Esscom, care gestionează servere şi dispozitive pentru o serie de companii suedeze.

Şi serviciile feroviare de stat şi un lanţ de farmacii au fost afectate de acest atac cibernetic.

Ministrul Apărării, Peter Hultqvist, a declarat la televiziunea suedeză că atacul a fost ”foarte periculos” şi a arătat modul în care companiile şi agenţiile statului se pot pregăti mai bine.

”Într-o situaţie geopolitică diferită, s-ar putea să fim atacaţi în acest fel de actori guvernamentali, pentru a închide societatea şi a crea haos”, a spus acesta.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Tocmai ce au vorbit Biden cu Putin , Biden a uitat pana acasa , Putin nu a uitat si i-a mai dat o scaltoaca.
  Rusia joaca admirabil.

 2. Și ce ne doare pe noi capul?
  Noi avem „aitiști” câtă frunză, câtă iarbă. „La Microsoft a doua limbă oficială este româna”…. Sau nu-i așa?

 3. In sfârșit se vede valoare mizeriei ăleia de windoze.
  Dacă îl folosești, o meriți.

  • Tu ce folosești, fă? Mărul ăla putrezit?

  • Mărul putrezit este pentru narcisiști psihopați, iar windoze pentru needucați.