G4Media.ro

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc/ Forbes: Au fabricat rușii date despre…

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc/ Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de știință din lume, scrie Steven Salzberg, profesor la universitatea americană Johns Hopkins, în Forbes.

Studiul la care face referire Salzberg a apărut în The Lancet, una dintre cele mai importante reviste medicale din lume.

Acest vaccin a atras deja atenția după ce Vladimir Putin a anunțat că va începe să îl administreze pe scară largă înainte de faza a treia de verificare.

Deși rezultatele primelor două faze arată destul de bine, deși a fost testat pe doar 76 de subiecți, există o altă problemă:

La trei zile de la publicarea studiului, Enrico Buccci, de la Universitatea Temple, a descris o serie de duplicări apărute în cifrele publicate de ruși. Acesta și-a publicat descoperirile pe site-ul său sub forma unei „note de îngrijorare”, semnalată și de alte zeci de oameni de știință.

„Am citit lucrarea și m-am uitat la toate cifrele și este clar că ceva este în neregulă cu acestea”, afirmă și Steven Salzberg. Acesta exemplifică în articolul său și un caz concret în care datele sunt ciudate.

Cea mai simplă explicație, notează Salzberg, este aceea că rezultatele anumitor experimente au fost pur și simplu copiate și la alte experimente.

Este foarte posibil ca acest vaccin să funcționeze – și va fi bine pentru lume, dacă va funcționa-, conchide profesorul Salzberg, dar datele discutabile ridică întrebări cu privire la faptul că oamenii de știință din spatele acestui proces de fază 1 și 2 au făcut cu adevărat toate experimentele pe care le descriu.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Vladimir Putin e un gunoi !

  2. Gunoiul iese la suprafata!

  3. Vaccinul rusesc e pe baza de Novichok si plutoniu cu aroma de pufoaika. Din cauza asta testele din faza 1 si 2 arata ciudat.
    Cercetatorii astia din Occident habar nu au sa interpreteze niste date…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.