G4Media.ro

DOCUMENT Violatorul în serie a beneficiat de recursul compensatoriu. Pedeapsa i-a fost…

DOCUMENT Violatorul în serie a beneficiat de recursul compensatoriu. Pedeapsa i-a fost redusă cu peste 400 de zile

UPDATE 1: Potrivit unei decizii a Judecătoriei Brăila din 8 octombrie prin care, iniţial, s-a respins eliberarea condiţionată a violatorului Iulian Fentzel, el a beneficiat de 432 de zile câştig ca urmare a legii 169/2017 privind recursul compensatoriu. Fentzel a fost eliberat condiţionat din penitenciar puţin mai tărziu, în noiembrie 2018, printr-o altă decizie a Judecătoriei Brăila.

„Din procesul verbal al Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate rezultă că deținutul Fentzel Iulian se află încarcerat în Penitenciarul Brăila în baza unei pedepse de 12 ani, 4 luni , 1055 zile închisoare aplicată prin sentința penală nr. 77/2015 a Judecătoriei sect.1 Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de viol, prev.de art. 218 NCP și că a executat fracția de pedeapsă necesară pentru a fi liberat condiționat. Astfel pentru a fi propozabil în vederea liberării condiţionate trebuie să execute un număr de 3706 zile, din care în cazul în care munceşte 926 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 2780 zile efectiv executate. În perioada 19.04.2014 – 24.09.2018 a executat efectiv un număr de 1620 zile, a executat arest preventiv 1877 zile şi 432 zile conform Lg.169/2017, în total 3929 zile câştigate şi executate”, se arată în decizia Judecătoriei Brăila.

În sentinţă se arată că, potrivit Comisiei de eliberare condiţionată din penitenciarul Brăila, deţinutul a fost „inclus în consiliere psihologică destinată agresorilor sexuali”, iar „instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”. Cu toate acestea, Judecătoria Brăila nu l-a eliberat pe deţinut în octombrie 2018 (ci abia în noiembrie 2018) întrucât „nu a făcut dovada plătii obligaţiilor civile deşi a dispus de sume băneşti în contul de la penitenciar”, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Brăila din 8 octombrie 2018.

Articolul inițial:

Cazul violatorului care a recidivat imediat după ce a fost eliberat din penitenciar ridică noi semne de întrebare legate de modul în care infractorul a ieșit din închisoare.

„Nu pot comenta cazuri particulare, mai ales al unor foşti deţinuţi întrucât e vorba de date personale, însă vă pot confirma că toţi deţinuţii aflaţi în penitenciar după data de 19 octombrie 2017 (data intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu – n.r.), cu mici excepţii, au beneficiat de recursul compensatoriu”, a declarat pentru G4Media.ro Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al Administraţiei penitenciarelor.

Surse judiciare au precizat G4Media.ro că violatorul Iulian Fentzel ar fi beneficiat de o reducere de peste 400 de zile ca urmare a legii recursului compensatoriu.

Liderul Sindicatelor din penitenciare, Sorin Dumitraşcu, a explicat şi el pentru G4Media.ro că deţinutului i s-a scăzut o cincime din pedeapsă şi astfel a intrat mai repede în comisia de liberări condiţionate.

„Comisia a dispus liberarea condiţionată pentru că deţinutul a efectuat fracţia de pedeapsă şi s-ar fi îndreptat, dar – atenţie – el nu ar fi intrat în comisia de liberare condiţionată aşa repede dacă nu i s-ar fi scăzut din start, automat, o cincime din pedeapsă ca urmare a recursului compensatoriu. Deci, acest violator în serie a beneficiat de recursul compensatoriu”, a explicat Sorin Dumitraşcu pentru G4media.

Iulian Fentzel (61 de ani) a fost eliberat din penitenciar în noiembrie 2018 ca urmare a unei decizii a Judecătoriei Brăila (Sursa).

El a fost prins în flagrant în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce la interval de câteva ore ar fi violat două femei, sub amenințarea unui cuțit. Fostul puşcăriaş, poreclit „Frențer”, a fost condamnat în trecut pentru fapte similare.

Polițiștii din Capitală l-au prins sâmbătă noaptea, chiar în timp ce viola o femeie într-o clădire dezafectată din sectorul 1 al Capitalei.
Violatorul îi furase şi 500 de euro, sumă pe care femeia o avea asupra ei. Polițiștii au stabilit că violatorul mai făcuse o victimă cu puțin timp înainte.

„La data de 23.02.2019, în jurul orei 00:15 , Secţia 5 Poliție a fost sesizată de către o tânără de 34 ani, cu privire la faptul că în seara zilei de 22 februarie a.c., după ce a ieșit de la metrou, a fost acostată de un bărbat, care sub amenințare cu un obiect tăietor – înțepător, a condus-o într-o baracă de pe un teren viran, unde a fost agresată fizic şi obligată să întrețină raporturi sexuale cu acesta. În urma investigațiilor efectuate, în noaptea de 22/23 februarie a.c. bărbatul a fost prins în flagrant de către polițiști ai Sectorului 1, în timp ce agresa fizic o altă victimă, în vârstă de 27 ani, obligând-o să întrețină raporturi sexuale, într-o clădire dezafectată, de pe un alt teren viran, tot din sectorul 1.

De asemenea, bărbatul ar fi deposedat victima de suma de 500 euro, bani ce au fost găsiți asupra sa în momentul depistării”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Bărbatul este recidivist şi și-a petrecut viaţa prin puşcării, fiind condamnat de două ori pentru viol şi tâlhărie. Iulian Fentzel a fost condamnat pentru prima oară în 2003: 12 ani de detenţie. În 2009 a părăsit penitenciarul şi, la scurtă vreme, a atacat o bucureşteancă, pe care a şi tâlhărit-o. Cu puțin timp înainte, ar fi furat din sediul unei firme din Focşani o geantă cu 200.000 de lei. Ultima faptă a comis-o în 2014, în parcul Crâng din Buzău, la numai o lună după ce fusese eliberat condiționat din nou. Atunci, Fentzel ar fi violat-o chiar pe mama unui procuror DIICOT, potrivit Libertatea.ro.

Foto:  Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Eu, Arhivistul, pentru faptele tale în slujba lui Dragnea, te înnobilez. De azi înainte te vei numi Tudorel Fentzel Toader!

  • Nu e vina lui Toader, e vina romanilor care sunt prea cretini sa mearga la vot si sa apere tara de PSD. Ce vroiau vitele care n-au votat?

   V-ati facut-o cu mana voastra.

 2. Dupa cum ne va iexplica gargamel:
  De fapt eliberarea prin recurs compensatoriu nu inseamna ca fapta a fost comisa ca urmare a faptului ca a fost eliberat puscariasul mai devreme. Nu!! … asa a fost sa fie.
  Adica, chiar daca nu omul acela ar fi comis ucidere/viol/talharie, ar fi fost altul aflat deja in libertate si eventual chiar si el, dar mai tarziu… dar tot acolo se ajungea.
  Asadar, nu merita sa stea omu-n puscarie in conditii de disconfort, daca tot nu putem impiedica ceea ce e sa se intample oricum.
  … nu e cazul sa ne plangem – asta face parte din viata ca si impozitele, nu-i asa?

  • O forma murdara a determinismului. Nici nu ma asteptam la alta explicatie din partea unui comunist aproape decorat.

 3. „instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate”

  De curiozitate, cine a decis ca aceasta creatura „s-a indreptat” si merita sa fie eliberat conditionat? Cred ca instanta care are astfel de convingeri ar trebui sa petreaca cateva ore intr-o baraca, pe un teren viran, cu individul…

 4. Libertatea si drepturile infractorilor aparate de Dragnea si acolita Dancila.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.