G4Media.ro

SURSE România, susținută de Ungaria, a blocat adoptarea unui document critic al…

SURSE România, susținută de Ungaria, a blocat adoptarea unui document critic al Uniunii Europene la adresa Moldovei

România a blocat planurile adoptării de către miniştrii de externe ai Uniunii Europene a recentelor concluzii ale Consiliului Afaceri Externe al UE critice la adresa Republicii Moldova, au declarat diplomaţi europeni pentru RFE/RL (Radio Europa Liberă/Radio Libertatea), transmite Agerpres.

Concluziile, care trebuie aprobate în unanimitate de Consiliul Afaceri Externe, urmau să fie adoptate de miniştrii europeni fără alte discuţii în cadrul unei reuniuni la Bruxelles pe 10 decembrie.

Însă, surse diplomatice sub rezerva anonimatului au declarat pentru RFE/RL că România, sprijinită de Ungaria, s-a opus ca proiectul de text să fie votat la reuniunea din 10 decembrie. Potrivit aceloraşi surse, România ar fi luat această decizie la începutul acestei săptămâni atunci când diplomaţii UE s-au întâlnit pentru a discuta acest document.

Sursele citate au afirmat că Bucureştiul şi-a exprimat ‘foarte clar’ opoziţia faţă de acest text şi că la reuniunea de luni nu se va mai face nici o încercare de a introduce subiectul pe agendă.

Proiectul de text, consultat de RFE/RL, prevede că ‘angajamentul faţă de principiile democratice, statul de drept şi respectarea drepturilor omului se află la baza’ Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Însă, evenimentele din Republica Moldova începând din februarie, ‘inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului’, au ‘provocat îngrijorări semnificative’ cu privire la angajamentul acestei ţări.

Potrivit documentului, miniştrii de externe ai UE se aşteaptă ca alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 în Republica Moldova ‘să se desfăşoare conform standardelor internaţionale, respectând principiile democratice şi asigurând un proces credibil, transparent şi cuprinzător’.

Proiectul de text exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ‘numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni şi intimidări’ în Republica Moldova. Declaraţia mai cere autorităţilor din Republica Moldova să asigure tuturor candidaţilor accesul la mass-media şi şanse egale de a participa la alegeri.

De asemenea, proiectul de text cere Chişinăului să asigure existenţa ‘unui număr corespunzător de secţii de votare’ atât în ţară, cât şi în străinătate.

Concluziile urmau să fie adoptate după ce Comisia Europeană a decis să reducă ajutorul financiar pentru Republica Moldova cu aproximativ 22,7 milioane de dolari pe an atât pentru 2017, cât şi pentru 2018, pe fondul îngrijorărilor legate de statul de drept şi încălcarea normelor democratice.

Comisia a suspendat de asemenea un program de asistenţă macrofinanciară de 113 milioane de dolari pentru Republica Moldova până la o decizie ulterioară.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Nu e nicio surpriza, romanii vor sa traiasca precum moldovenii.

 2. Fraţia hoţilor nu are patrie.

 3. Dragnea a primit mai mulți bani de la Moscova pentru a cumpăra parlamentari din opoziție în schimbul acestui vot. Simplu

 4. deci romania voteaza impotriva romaniei…
  interesant…
  si inca sunt oameni care cred ca psd nu e un partid de tradatori…

 5. Cred ca astia de comenteaza pe aici sunt functionarasi europeni, ceva de genul. Sunt suparati ca gruparea cu pretentii de imperiu Franta-Germania- a fost infruntata , iar planurile sale au fost date peste cap. Atitudinea asta imperiala europeana trebuie oprita imediat, altfel ne vor impune tot ce Merkel sau Macron viseaza noaptea.

  • Asa de ar fi, nu crezi ca ne-ar fi mai bine sa fim condusi de la Bruxelles, de niste oameni infinit mai cinstiți decât gunoaiele de la PSD ?

  • Crezi ca Macron și Merkel ar distruge justiția si ar da amnistie si grațiere pentru hoți și corupți ?

  • Da, precis Franta si Germania ii pusesera gind rau Moldovei. Noroc cu cavalerii dreptatii psd-isto-aldisti ca le-au dat planurile coloniale peste cap. Si nu mai uitati pastilele.

  • Eee acuma, chiar dacă n-or fi toți cei care scriu pe aici așa sofisticați cum vrea să pară klm că e, de unde și până unde „functionarasi europeni”. Te umflă și râsul: ” gruparea cu pretrntii….a fost infruntata”, „planurile sale au fost date peste cap”. Mamaa! Prăpăd. Vă dați seama ce vitejie? Borfașii lui Dragnea-Taticeanu împreună cu papagalii vopsiți în roșu-alb-verde au dat peste bot „imperiului”. Uau! Vedeți, unirea face puterea. Auzi, „atitudinea asta imperiala europeana trebuie oprita imediat”. Dar a cui trebuie pornită, oare? Asta nu ne spune klm deși e inteligent și , e clar, știe. Tot așa cum evită să ne spună și cine ar trebui să ne impună, in loc de Merkel și Macron si ce, mai exact, sa ne impună? E mai bine, oare, pentru noi ce visează, poate „un sultan dintre aceia ce domnesc peste vro limba”?

 6. Ar trebui ca documentul de la presidentie sa fie facut public ,sa se aduca imbunatatirile ce sigur ca sint necesare astfel incat sa aiba o forma cat mai buna, apoi sa se faca un referendum. Adoptarea lui sa oblige orice guvern sa- l respecte, asa cum s- a respectat numarul de 300 parlamentari care dupa referendum au crescut. Sa stie poporul cine este sef in tara asta si ca vocea lui Bese egala cu 0,00000.

 7. Internationala putinista (sau kgb-ista, cum va place) in actiune.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.