G4Media.ro

Surse: Republica Moldova va primi statutul de țara candidată pentru aderarea la…

Surse: Republica Moldova va primi statutul de țara candidată pentru aderarea la UE. Corespondență din Bruxelles

Republica Moldova va primi, joi, statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit unui document intern oficial al Consiliului European consultat de G4Media la Bruxelles. Cel mai probabil, anunțul oficial va fi făcut deseară de liderii Uniunii Europene, la pachet cu un anunț similar pentru Ucraina.

Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată la punctul 11 în documentul consultat de G4Media.

Consiliul reafirmă că „viitorul acestor țări – Republica Moldova, Ucraina și Georgia – și al cetățenilor lor se află în Uniunea Europeană”.

De precizat că acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE se face fără condiționalități în cazul Republicii Moldova și Ucrainei.

„Comisia este invitată să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei privind cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. Consiliul va decide cu privire la măsurile suplimentare odată ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”, se mai specifică în document.

De asemenea, Ucraina va primi și ea statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește Georgia, Consiliul European este pregătit „să acorde Georgiei statutul de țară candidată odată ce prioritățile specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei au fost îndeplinite”.

Consiliul European mai precizează că progresul fiecărei țări către Uniunea Europeană „va depinde de propriul merit în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, ținând cont de capacitatea UE de a absorbi noi membri”.

Corespondență din Bruxelles / Foto: Consiliul European. G4Media/Mădălin Necșuțu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Felicitarii Maia Sandu…..

 2. Moldova nu este o țară, Moldova este un orășel.

 3. Guvernul are din ce să acorde Republicii Moldova un împrumut nerambursabil pentru accelerarea reformelor.

  • Camelian, nu ai cu cine sa vorbesti.
   Lucrand peste 40 de ani intr-o multinationala trebuie sa ma uit pe harta sa-mi amintesc prin ce locuri am fost prin lumea asta.
   Noi nu avem vizionari. Totul trebuie sa se ia incet, astazi facem o scoala, maine o gradinita.
   Cu cultura este mai greu.
   In 1982 eram la British Museum, o gramada de pusti alergau pe acolo sa descopere niste amanunte care ii faceau castigatori la o punga cu cipsuri.
   La fel era si la Galeriile de Arta.
   Imi e greu prietene sa vorbesc mai mult.

 4. Nici că se va mai uni vreodată Moldova cu România – părerea mea dar și a multor altora – moldovenii (care au avut interesul) având acest interes doar pt a călători liber în UE, nu că-i doare prea mult de România!
  Nu credeți? Purtați discuții cu ei, întrebați-i și (nici nu-i nevoie să-i prindeți „într-un moment de sinceritate” că) vă vor spune același lucru.
  Moldova e separată „SUFLETEȘTE” (dacă vreți) – de România și așa-i place să și rămână.
  Nu tot așa e cu românii, vs Moldova!..

 5. Nu că m-ar interesa, dar de ce este primită Moldova în UE? Pentru mâna de lucru ieftină și pentru traficul mai facil de carne vie? Probabil că acestea sunt motivele. Se alege praful și de ce a mai rămas din Moldova.

 6. Mda, candidati la candidatura. In 20 de ani tot candidati vor fi. Si e foarte bine! Imaginati-va toate tarisoarele astea rupte-n f si fondurile europene de care au nevoie… Romania ar trebui sa-si vada un pic interesul, fondurile astea nu sunt infinite (deja costa enorm contribuabilor UE din cauza inflatiei) si se vor imparti intre mult mai multi hamesiti.

 7. Sugatorii de copeicii la Valadivostock cu eiii…