G4Media.ro

SURSE Procurorii români iau în calcul să solicite ajutorul FBI în cazul…

Sursă foto: Wikipedia

SURSE Procurorii români iau în calcul să solicite ajutorul FBI în cazul Caracal/ Cum procedează anchetatorii americani în cazurile de răpiri

Procurorii care investighează cazul Caracal iau în calcul să solicite ajutorul FBI (Federal Bureau of Investigation), însă strict pe chestiuni care țin de profiling (realizarea profilului psihologic al criminalului) și de chestiuni criminalistice, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.

Potrivit acestora, decizia nu a fost încă luată și o eventuală solicitare nu are legătură cu presupusa implicare a unor cetățeni americani sau cu baza de la Deveselu, cum au sugerat unele publicații. O eventuală solicitare ar avea în vedere faptul că FBI trece drept una dintre cele mai bune agenții de aplicarea legii din lume.

 • UPDATE: Procurorul Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, a declarat pentru G4Media.ro: „Nu există niciun indiciu privind implicarea unui cetăţean american. Dacă se va cere un sprijin de specialitate de la FBI, se va cere strict pe chestiuni de criminalistică şi eventual profiling, dar o decizie în sensul ăsta nu s-a luat încă”.

Cum procedează anchetatorii americani în cazurile de răpiri? Potrivit paginii oficiale a FBI, ”când un copil este răpit, întreaga comunitate este afectată.

În timp ce investigatorii locali din birourile regionale FBI răspund și demarează căutarea, Biroul Național deține un un instrument suplimentar care poate fi utilizat în aceste cazuri în care timpul este foarte prețios – echipa CARD (Child Abduction Response Deployment) care încearcă să recupereze victimele cât de repede posibil și ajută la prinderea tuturor celor responsabili pentru răpirea lor.

Echipa CARD, creată în 2006, a fost activată de mai mult de o sută de ori pentru aproximativ 108 victime, atât din țară, cât și din străinătate. Numeroși copii au fost localizați și aduși înapoi în siguranță la aceia care îi iubesc. În mod tragic, au fost găsite și rămășițele victimelor – acest lucru poate oferi cel puțin un fel de consolare pentru familiile lor.

Cei peste 60 de agenți care alcătuiesc echipa CARD sunt staționați la birourile regionale din țară. Fiecare este repartizat la una dintre cele cinci echipe regionale care acoperă nord-estul, sud-estul, nordul central, sudul central și vestul Statelor Unite și sunt activați la cererea unui birou local.

Numărul agenților implicați într-o acțiune depinde de caz și de nevoile speciale ale biroului care solicită ajutorul.

Anchetatorii din cadrul echipei CARD sunt veterani experimentați în cazurile în care sunt implicați copii – în special copii răpiți – și au o pregătire specială. În timp ce unele birouri de investigație locale pot avea doar unul sau două cazuri de răpire de copii pe an, agenții echipei CARD lucrează tot timpul cu astfel de cazuri, păstrându-și astfel setul de abilități unice.

Agenții echipei CARD colaborează îndeaproape cu coordonatorii Centrului Național pentru Analiza Violenței, membrii forțelor regionale de activitate pentru exploatarea copiilor, conduse de FBI, și reprezentanți ai secției pentru crime violente împotriva copiilor de la sediul FBI.

De ce echipa CARD este specială? Pe lângă faptul că sunt la fața locului într-o oră sau două pentru a mări resursele locale, acești agenți pot stabili rapid posturi de comandă la fața locului pentru a centraliza eforturile de investigare.

De asemenea, agenții CARD ajută la identificarea hărții infractorilor sexuali înregistrați în zonă, prin cumularea informațiilor naționale și internaționale, ghidează eforturile de investigație folosind protocoalele din planul de răspuns al răpirii copiilor din FBI, coordonează resursele medico-legale după cum este necesar și încorporează instrumentele tehnice ale Biroului – care joacă un rol din ce în ce mai mare în investigațiile în care contează fiecare minut.

Dar adevărata măsură a impactului echipei CARD este dată de cât de des acești copii sunt găsiți în siguranță. Iată câteva exemple recente în care s-a întâmplat acest lucru:

 • Un nou-născut răpit din casa sa din Wisconsin în februarie 2014 a fost găsit de forțele de ordine a doua zi – în viață – într-o ladă de depozitare a plasticului în afara unei benzinării din Iowa. Presupusul răpitor a fost arestat.
 • În august 2013, un adolescent din zona San Diego, răpit de un prieten de familie, a fost localizat și salvat de forțele de ordine o săptămână mai târziu în pustiul Idaho. Răpitorul lui, ucis în timpul salvării, se crede că a fost responsabil pentru moartea mamei sale și a fratelui său de 8 ani.
 • O fată de 6 ani, răpită de la școala din Mississippi în aprilie 2013, a fost eliberată a doua zi. Răpitorul a primit o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, în timp ce alți cinci complici au fost, de asemenea, condamnați.

În ochii publicului – și chiar și în cazul unor instituții locale – există concepții greșite cu privire la momentul în care FBI se poate implica în cazurile de răpiri de copii. Conform acestora, trebuie să existe dovezi că victima a fost răpită și dusă dintr-un stat în altul. Sau că trebuie făcută o cerere de răscumpărare. Sau că trebuie să treacă 24 de ore. Toate acestea sunt falsuri.

Indiferent dacă cazul ajunge să fie cercetat și urmărit penal la nivel local sau la nivel federal, FBI va folosi întotdeauna resursele și mijloacele tehnice de care dispune pentru a lucra mână în mână cu investigatorii locale în cazurile care implică dispariția misterioasă a unui copil. Rolul CARD este de a ajuta la investigarea dispariției, de a recupera copilul și de a reține persoana sau persoanele responsabile.”

Sursă: Investigating Child Abductions FBI CARD Team Plays a Vital Role

Citește și:

Cum funcționează sistemul „Alertă Răpire Copil” în Statele Unite/ Deși există, în România sistemul nu a fost folosit până acum decât în cadrul unei simulări

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

 1. Wow ce incompetenti sunt. PSD a facut praf statul roman.

 2. In sfarsit mai dobitocilor militieni.Hai ca aveti ce invata.Nu fiti mandri prosti.
  Trebuia de la inceput!!! S-a pierdut timp pretios.

 3. Daca reteaua de trafic de carne vie e internationala e de la sine inteles sa colaboreze si cu alte institutii de afara. Interpol, politiile altor tari. Si oricine care poate ajuta.
  Procurorii iau in calcul? Credeam ca pina acum au facut-o. Stai sa vedem rezultatul calculului. Poate din calcul rezulta ca nu trebuie?

  • Eu cred ca fata traieste.
   Cu open borders e bai mare nici nu sti pe unde ar fi, mai greu a fost trecere granitei Romaniei, in rest gara.
   Eu as cauta in sudul Italiei , dar la ce viespar e acolo nici mama lui Fbi nu cred ca are vreo sansa.

  • Daca te uiti la filme politiste iti dai seama ca tot ce q relatat un mecanic auto e brutal de adevarat. De ce ar inventa asa ceva.
   Trebuie sa credeti deschideti ochii si nu mai refuzati sa priviti realitatea in fata.
   Statul roman condus de avortonii din PSD a asistat complice la mutilarea unei vieti.

  • ”Eu cred” că ce spune un trol analfabet ca mondialul nu e demn de luat în seamă. Cu limba română ”e bai mare” la extremistul mondial. Or fi ”open borders” dar mintea lui e ”closed”. Definitelly. Poate ”mai greu a fost trecere granitei Romaniei” dar și ”mai greu a fost ” cu formularea frazei limbii” Romaniei. ” Eu aș căuta” mai degrabă în gramatica limbii române, ”nici nu ști pe unde ar fi” mai bine. Să știi ce ”viespar” e în sudul Italiei dar să nu-ți dai seama ce ”viespe” e Bannon, înseamnă să fii ( se scrie cu doi de i) foarte prost. Atât de prost, încît ”nici mama lui” Trumpeta ”nu cred ca are vreo sansa”.

  • Bad, erai haios odată cu polologhiile tale incoerente… acum esti doar un onanist trist și singur…

  • Câtă imaginație…. de la ”mondialul” la ”ghilimele fără frontiere”. Și câtă prostie într-un schelălăit de trol prost: ”polologhiile incoerente” sunt tocmai ale boului citat. A și pomenit, dobitocul, de ”ghilimele” dar a uitat de la mână până la gură ce-a scris. Dacă e idiot, ăsta nu înțelege nici ce spune el însuși. Și a fost atât de original când a copiat replica – ”onanist trist și singur” – încât nu și-a dat seama că se uită în oglindă. Tocmai ce-a intrat pe Breitbart, să mai ia niște ”lumină”.

 4. Sa vina FBI pe un an aici, si dam in schimb pe politistii nostrii cu Carmen Dan impreuna, la reciclare.

  • Sa desfiintam Politia romana cu politicieni cu tot si sa o luam de la zero…,ca tot nu sunt in stare de nimic,FBI Interpolul,etc,trebuia contactat de la-nceput,la noi nu sunt fonduri,nu este logistica,nu sunt proceduri si in primul rand nu exista vointa politica,de aici pleaca totul,niste bastarzi,jos mafia PSD !!!

 5. Sa fie Trimis la Guantanamo Bay, vor avea rezultate extreme de rapid.

 6. Fără niciun fel de exagerare, repet, ZERO exagerare, la cât de sigur pe el s-a comportat Dincă, la câte greșeli a făcut, și la câte indicii erau disponibile anchetatorilor, FBI l-ar ar fi prins pe Dincă MIERCURI, la cel mult 2 ore după răpire, cu Alexandra în viață. Drumul Dobrosloveni – Caracal este acoperit cu câteva camere de supraveghere (la o benzinărie, la niște particulari), se știa că fata a plecat cu o ocazie, se luau TOATE mașinile care au trecut prin raza camerelor în cele câteva zeci de minute de după plecarea Alexandrei, se corobora cu informația deja știută de DIICOT, că pe Lulu o răpise o mașină break argintie ..
  Ne cerem scuze Alexandra că am votat și construit și edificat o țară coruptă și mafiotă, care te-a omorât, literalmente 🙁

 7. De asemenea se ia in calcul și implicarea celebrilor detectivi Poirot, Sherlock holmes și maigret din cărțile cu aceleași nume.
  O ghicitoare din Maglavit și baba vanga și-au anunțat și ele participarea. Se așteaptă confirmarea lui Guillermo din baskerville! Stați pe frecventa pentru ca nici nu știți ce pierdeți!

 8. Ok. aduceti pe cine vreti… poate ca ar fi trebuit anuntat FBI-ul de la ora 11,05 in ziua de 25.07.2019, in timpul primului telefon al Alexandrei.

  DAR UN CAINE DE URMA V-ATI GANDIT SA ADUCETI SI VOI ACOLO?
  SA-I DATI SA MIROASA HAINELE FETEI SI APOI SA-L PUNETI SA CAUTE?

  • Exact , de ce nu se folosesc caini care sa-i dea de urma? De ce merg lucrurile atat de greu? De ce o saptamana a stat casa mosului necercetata?

 9. Daca tot vreti sa vina FBI-ul, macar pozele de pe site-ul FBI-ului sa va fi dat ideea sa aduceti un caine de urma … ca in pozele puse pe site-ul FBI-ului sunt si caini de urma…

 10. Muile astea din PSD vor sa faca precum in cazul Colectiv
  FBI vino incoa daca tot va tinem bazele si rachetele la Devselu. Scoate ne din cacat

 11. An average of 2185 children are reported missing every day in the United States.
  Overall, around 99% of all missing children do return to their families.
  You might’ve heard that a lot of abducted children are found dead. To be precise, such cases happen very rarely – around 1 in 10,000 reports. What you also will not hear on the news is that the abducted child is typically murdered within 3 hours in more than 70% of such cases, according to the U.S. Department of Justice. This does mean that the child is at high risk of being murdered in a very short term, though such cases occur rarely.

  Hai bai băieți… ce dreaq, jurnalismul asta de tabloid ne strica…

 12. Prostul, daca nu-i fudul, nu e prost destul.

  Ce dreak faceti voi acolo, măi „anchetatorilor”? Oaca ce mai zice? Mai rade de ce scrieti voi pe grupul de whattsapp?
  Trimiți naiba si probele la un laborator ultraperformant din afara !

  Voi stiti cati copii ultradestepti au plecat sau pleaca din tara asta in care infractorii rad de militie din cauza ca nu sunt laboratoare moderne de cercetare?

 13. Si daca se incearca din partea mafiei PSD sa se inchida cazul cu orce pret.
  Pentru ciuma rosie este mult mai convenabil sa ramana o crima oribila.
  Altfel chestia cu traficantii si cu interlopii ar putea scoate multa mizerie la suprafata.
  Nu am incredere in IML !!!O sa vedeti ca Dinca este pus criminal si pshihopat.

  Recomand Familiei Alexandrei sa mai faca o proba ADN in strainatate !!!
  Asa putem fi siguri ca nu ne mint astia.

 14. FBI mănâncă astfel de cazuri pe pâine. Dar ce te faci cu fudulia, prostia și disperarea de a ascunde urmele pe care poliția &procuratura s-au căznit sa le pună în practică, pt a proteja nume grele din…. „nomenclatură” ?

 15. eu as turna motorina pe el si eas da foc . sau ars an crematoriu. asta nu se poate asa ceva politie incompetenta