G4Media.ro

Surse: Percheziții în Harghita în dosarul profanării crucilor din Cimitirul eroilor din…

Surse: Percheziții în Harghita în dosarul profanării crucilor din Cimitirul eroilor din Valea Uzului

Procurori și polițiști din județul Harghita fac joi dimineață percheziții în cinci locații din județ într-un dosar deschis după ce mai multe persoane au acoperit cu saci de gunoi crucile unor eroi de război din Cimitirul din Valea Uzului, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, după cum arată fotografiile postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul Erdely.ma. Un articol în limba maghiară postat pe site-ul citat și semnat de ”un grup de activiști anonimi” susține că respectivii activiști au acoperit crucile eroilor români, catalogate drept ”amplasate ilegal”.

Imaginile postate de grupul civic maghiar arată cum crucile au fost acoperite cu saci negri de gunoi lipiți cu bandă adezivă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, comunitatea maghiară susține că autoritățile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri.

UDMR a protestat față de intenția autorităților locale și a cerut guvernului Dăncilă să împiedice ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 17 mai.

În cele din urmă, ceremonia a fost amânată, după ce Inspectoratul de Stat pentru Construcții a arătat că Primăria Dărmaneși nu a respectat legislația.

Cimitirul Valea Uzului e amplasat la granița dintre județele Harghita și Bacău.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Doamnă sau domnișoară Ana Popescu, crucile sunt chiar amplasate ilegal. O spune atât Ministerul Culturii, cât și prefectura județului Bacău. Deci nu puteți scrie ”catalogate”.
  Pe de altă parte, corect ar fi fost ca autoritățle statului să cerceteze și să someze pe cei ce au montat cruci d ebeton pe mormintele soldaților Regimentului 10 Miskolc, nu pe cei ce au atras atenția asupra ilegalității.
  Cele profanate sunt mormintele soldaților austro-ungari și nu crucile de beton, amplasate pe morminte ale unor soldați români inexistenți.
  Am pretenții mai mari de la G4 media. Sau să nu am?

  • Totusi, crucea este simbol sacru pentru crestini si nu trebuie batjocorita indiferent ce eroi reprezinta.

  • Se pare ca iredentistii revendica nu doar Transilvania, ci si mortii români cazuti acolo. Acest tupeu nu ar fi fost posibil fara ca udmr sa fie un grup iredentist so ;antajist sustinut de Ciuma Rosie UDMR = Magyar PSd, grupare infractionala care a furat sub toate guvernarile.

   @Robert – esti penibil.

  • Alex, adevărul ți se pare penibil?
   Există documente clare care arată că acolo sunt înmormântați soldați din aramata Austro-Ungară. Inclusiv numele lor este disponibil.
   La fel cum există documente de la Ministerul Culturii și de la prefectură, care atrag atenția autorităților de la Dărmănești că acțiunea lor este ilegală.
   Dar văd că astea nu contează….

  • @Alex romanii cazuti in acea lupta sunt inmormantati in Darmanesti, putin mai departe. Nu se revendica nimic, se apara ceea ce este.

 2. Asemenea barbarii trebuie condamnate.

 3. Nu inteleg unde e profanarea ,au pus niste saci de plastic fara a distruge ceva

  • PROFANÁRE s.f. Acțiunea de a profana și rezultatul ei; pângărire, necinstire; profanațiune. [< profana].

 4. acusi sare UDMR ca e o anchetare nedreapta si injusta

 5. Toti marxistii din plusere spuneau ca totul a fost o conspiratie pusa la cale de PSD si sa nu dam atentie acestui incident, RUSINE!

  Va renegati istoria exact cum au facut-o si comunistii

 6. e frectie electoral-identitarista in beneficiul establishmentului transetnic.
  totusi, initiatorrii profanarilor a fost primaria darmanesti, incalcand grav tratatul specific dintre RO si HU. citat din tratat (sursa FB, Adrian Szelmency)

  *Câteva articole din tratat:

  (1) Părţile contractante vor asigura protejarea mormintelor de război şi a operelor comemorative de război amplasate pe teritoriul Republicii Ungare, respectiv al României şi respectarea dreptului la odihnă veşnică a morţilor de război şi nu vor permite ca în vecinătatea imediată a cimitirelor şi a operelor comemorative de război să fie amplasate edificii sau amenajări care nu sunt compatibile cu demnitatea locului respectiv. Părţile contractante vor asigura identificarea, evidenţa, amenajarea şi îngrijirea mormintelor şi operelor comemorative de război, precum şi soluţionarea unor posibile strămutări ale rămăşiţelor pământeşti pe teritoriul statului părţii contractante interesate.

  (8) În cazul în care împreună cu mormintele de război române sau ungare într-un loc dat se află morminte de război ale altor state, iar activitatea de îngrijire a mormintelor va produce schimbări, înaintea luării măsurilor de schimbare este necesară punerea de acord cu organele de resort ale statelor implicate.

 7. Maghiarii sunt precum țiganii vor sa fie respectați dar ei nu respecta. O nație care nu vrea sa respecte alte națiuni ci vrea sa i se supună sub orice forma și acesta este unul din motivele care toți vecinii Ungariei nu ii suporta. Singura soluție este sa ii trimitem la străbunii lor pe toți care își bat joc de romani.

 8. Terminati bai bozgorilor cu astea. Sunteți in România va supuneți regulilor daca nu va convine treceți granița la voi acasa.

 9. Voi, nici o dată nu ați fost fideli României , doar sunteți cetățeni români! Rușine

 10. Voi , maghiari sau unguri , cum vă numiți, nicio dată nu ați fost fideli României, doar sunteți cetățeni români! Rușine!!!

 11. Voi , unguri sau maghiari cu vă numiți, nicio dată nu ați fost fideli României, doar sunteți cetățeni români!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.