G4Media.ro

SURSE: Parlamentul European pune condiții dure pentru a accepta acordul istoric din…

SURSE: Parlamentul European pune condiții dure pentru a accepta acordul istoric din UE – mecanism mai puternic pentru statul de drept, creșterea finanțării pentru cercetare și mediu din noi taxe, echilibru de gen obligatoriu pentru accesarea fondurilor europene

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European se pregătesc de o confruntare dură cu Consiliul European pe marginea acordului negociat timp de patru zile prin care șefii de stat și de guvern au convenit atât bugetul UE pentru viitorii șapte ani, cât și bugetul facilității de relansarea economică.

Un draft de rezoluție a Parlamentului European, consultat de G4Media.ro, arată că parlamentarii salută acordul din Consiliul European, dar deplâng scăderea viitorului bugetul multianual al UE față de propunerea făcută de Comisia Europeană. Europarlamentarii cer, în draftul care ar putea suferi modificări, majorarea bugetului pentru perioada 2021-2027 din impunerea unor taxe la nivel european (în majoritate taxe ”verzi”, pe produsele de plastic și emisiile de carbon).

De asemenea, europarlamentarii cer întărirea mecanismului care leagă fondurile europene de respectarea statului de drept, un instrument enunțat mai degrabă vag în concluziile Consiliului European și greu de pus în practică.

Europarlamentarii scriu în draftul citat că ”regretă cu tărie” faptul că în Consiliul European s-au slăbit semnificativ eforturile făcute de Comisie și Parlament pentru a susține principiul statului de drept. Mai mult, eurodeputații cer ca declanșarea mecanismului să fie mult mai simplă, iar deblocarea fondurilor pentru un stat care nu respectă principiile statului de drept să fie mult mai complicată (printr-o procedură din Consiliul UE numită ”majoritate calificată inversată”).

În plus, Parlamentul cere să fie parte a acestor decizii.

În plus, eurodeputații amenință că nu vor da un vot în orb pentru acest acord fără o reformă a resurselor proprii ale UE, inclusiv prin introducerea de noi resurse (taxe europene) care să ajute statele membre să plătească împrumuturile luate prin mecanismul de relansare economică (Next Generation EU).

Printre alte cereri ale Parlamentului European se numără încetarea mecanismului de rebate-uri (sume pe care UE le plătește statelor net-contributoare), dar și impunerea unei cote de gen în proiectele finanțate de viitoarele fonduri UE.

Europarlamentarii avansează în draftul citat și un termen-limită pentru finalizarea negocierilor cu restul instituțiilor europene, și anume finalul lunii octombrie.

De altfel, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat deja că legislativul e nemulțumit de formula privind statul de drept și va cere clarificări privind legarea fondurilor europene de statul de drept, după ce această chestiune a fost lăsată deschisă de liderii europeni la summitul de săptămâna aceasta.

Sursa Foto: Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Miselesc mod, de a impune corectitudinea poltica pe bani! Profund nerealista asemena abordare….

 2. Pentru mafia politica romaneasca, cinstea si integritatea inseamna reintrudecerea pedepsei capitale.

 3. Noi suntem rezolvati cu statul de drept conform spuselor lui Iohannis. Romania sta excelent la capitolul coruptie, justitie, stat de drept, iar Colectiv si 10 August au fost doar fragmente dintr-un film horor cu figuranti. Pe de alta parte, bani nu prea sunt, iar bugetul multianual 2021-2027 este mult diminuat. Ar fi binevenite niste penalizari datorate nerespectarii statului de drept pentru anumite tari estice, nu-i asa? Apoi, daca intr-o zi Orban devine usa de biserica, banii acestia vor putea fi accesati foarte greu, eventual aderand din nou la UE.
  Cum surse de bani nu prea exista pentru UE, se avanseaza ideea taxelor pe plastice, cartoane, gazon, flori, apa minerala, bulele din apa minerala. De asemenea, institutiile trebuie sa aiba un numar egal de femei, barbati, de gen, de gay, etc. pentru a primi cate ceva.
  Neomarxism in stare pura si continuata.

 4. Așa-i când ești prost, îți dau alții ordine la tine în casă.

  • Bine ca recunosti ca esti prost macar. Apreciem sincer asta!

  • Apreciem ca esti sincer mai Postachel. Cat mai este diurna la St. Petersburg?

 5. Unii cred că banii ăștia sunt gratis! Nu, ne dau cu o mână și ne iau cu cealaltă. E simplu: noi taxe (se zvonește că și pt telefonia mobila și internet, adică acolo unde numărul taxatilor ar fi uriaș, nu vor lua de la „bogați” să dea „săracilor”)

 6. Cu statul de drept e perfect ok sa conditionezi banii. Altfel nu faci nimic altceva decat sa sponsorizezi ca idiotul autocratia si distrugerea principiilor democratice ( adica sa-i dai bani lacheului lui Putin, Viktor Orban si dupa ce-i inhata cu o mana iti arata degetul din mijloc cu cealalta )
  Dar a impune cote de gen inseamna sa sabotezi principiul performantei si competentei. O aberatie comunista.
  Si eu vreau sa se introduca din banii celorlalti cote de individ unic cu varsta mea si cu datele mele particulare.
  Multumesc!

  • Nu știi bancul cu puștiul la groapa de nisip, milițianul, găletușa de apă și cea cu căcat?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.