G4Media.ro

OFICIAL Parchetul militar a declinat la DIICOT dosarul 10 August pe motiv…

OFICIAL Parchetul militar a declinat la DIICOT dosarul 10 August pe motiv că ar fi fapte ce ţin de securitatea naţională. Au trecut 11 luni de la violențele jandarmilor

UPDATE: Parchetul General a confirmat într-un comunicat declinarea dosarului la DIICOT: ”Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus prin ordonanţa nr. 18/P/2018, din data de 28.06.2019, declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în vederea continuării cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție al forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților care au participat la protestul din data de 10 august 2018, desfășurat în Piața Victoriei din municipiul București, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care în ziua de 10 august 2018 au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională. Competența D.I.I.C.O.T. este atrasă de dispozițiile art. 412 din Codul penal cu referire la art 397 alin 2 din Codul penal, dispoziții care incriminează tentativa la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale”.

Articolul inițial: Parchetul militar a declinat la DIICOT dosarul 10 August pe motiv că are fi fapte ce ţin de securitatea naţională, au declarat pentru G4media.ro surse judiciare convergente din DIICOT şi Parchetul General. Declinarea s-ar fi făcut pe 28 iunie, deşi DIICOT ceruse dosarul numai pentru studiu.

„Şi-au dat seama după 11 luni că nu sunt competenţi şi au declinat la noi”, au declarat surse din DIICOT.

„Nu există cerere de studiu, dosarele se predau prin declinare. DIICOT trebuia să soluţioneze demult ancheta referitor la plângerea privind o presupusă lovitură de stat. Lipsa soluţiei lor îi încurca pe militari. În plus, Secţia Parchetelor Militare nu poate face cercetări şi pe infracţiuni ce ţin de siguranţa naţională unde este competent DIICOT. Aşa că le-a dat lor dosarul ”, au declarat şi surse din Parchetul General.

Saptamâna trecută, procuroarea Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, a confirmat că DIICOT a cerut pentru studiu dosarul 10 August.

„Are legătură cu dosarul nostru. Există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale în dosarul lor (al Secţiei Parchetelor Militare – n.r.) şi dosarul nostru care este deschis pe articolul 397 Cod penal (acţiuni contra ordinii constituţionale). Dosarul a fost cerut pentru studiu în original. Vrem să analizăm reunirea cu dosarul nostru. Nu va dura mult. Dosarul încă nu a venit de la Secţia parchetelor Militare”, a declarat Porime.

Dosarul Parchetului Militar

În urma violențelor disproporționate ale jandarmilor împotriva manifestanților pașnici de la mitingul din 10 august 2018, Parchetul Militar a deschis un dosar penal. În cadrul acestui dosar, în septembrie anul trecut, procurorii militari au început urmărirea penală faţă de şefii Jandarmeriei, coloneii Ionuţ Sindile şi Sebastian Cucoş şi faţă de maiorul Laurenţiu Cazan, comandantul operaţiunii din Piaţa Victoriei. Peste 800 de persoane au formulat plângere împotriva jandarmilor.

În mai 2019, Parchetul militar a extins urmărirea penală in rem pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

”Mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti”, arăta Parchetul Militar într-un comunicat de presă.

Dosarul DIICOT

În septembrie anul trecut, Jandarmeria a acuzat o tentativă de lovitură de stat la mitingul din 10 august și a sesizat DIICOT pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale. Plângerea a venit după acuzații similare lansate de Liviu Dragnea și PSD.

Jandarmeria a sesizat DIICOT pentru articolul 397 alineatul 2 din Codul penal secțiunea Infracțiuni contra securității statului:
• Art. 397: Acțiuni împotriva ordinii constituționale
• Întreprinderea de acțiuni violențe împotriva persoanelor sau bunurilor săvârsite de mai multe persoane impreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau impiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea natională, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Plângerea Jandarmeriei a venit după acuzațiile de tentativă de lovitură de stat lansate de Liviu Dragnea și PSD. PSD a emis în septembrie anul trecut un comunicat în care reclamă astfel de fapte “exceptional de grave”.

”Cetățenii României, mai ales participanții de bună credință la aceste manifestații, au dreptul să știe întreg adevărul din spatele acestor mișcări de stradă, cine sunt autorii manipulărilor și intoxicărilor publice, cine a plătit și cu scop real s-a urmărit provocarea unei reacții emoționale împotrivă instituțiilor statului român și a ordinii constituționale. PSD consideră că informațiile apărute în presă cu privire la mitingul din 10 august conțin indicii temeinice cu privire la acțiuni subversive menite să vulnerabilizeze siguranță națională și autoritatea statului român. Astfel de chestiuni nu pot rămâne neinvestigate de organele de anchetă. Nu este o dispută de ordin politic, ci un risc major care vizează România. În egală măsură PSD apreciază că se impune realizarea unui cadru legal care să asigure transparența totală a surselor de finanțare și a intereselor celor care inițiază, întrețin și amplifică proteste de stradă în Romania”, se arăta în comunicatul PSD.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. lovitura de stat eh… da’ romanii care au venit din diaspora nu sunt…tot romani oare?

 2. Nenorociții încearcă exact pe sistemul daddy să scape. Mesaj pt toți cei care au participat la represalii împotriva cetățenilor: pe același sistem daddy veți ajunge la pușcărie. Singurele elemente ce afectează siguranța națională sunteți voi nenorociților și politicienii pe care îi protejați. Istoria va dovedi ce mizerii de oameni sunteți.

  • Procurorii militari au incercat sa-si faca datoria fata de PSD, dar pana la urma au trebuit sa accepte adevarul.

 3. Dar DIICOT-ul are dreptul sa degradeze un soldat si sa-l trimita la Batalionul Disciplinar sau poate doar sa-l expedieze pe sectie la nea Vaselina, echipat in uniforma de parada si cu gradele pe umeri? Intreb pentru o cunostinta, care s-ar bucura nevoie mare daca ar avea deosebita onoare sa-l cunoasca pe celebrul col. Paraschiv, cel poreclit ”Dirijorul”, dar si „Freddie Mercury”….

 4. Așa e, dar nu cum ne așteptăm noi. Parchetul militar a găsit acțiuni se subminare a ordinii constituționale, dar nu făcute de participanții la miting, ci de jandarmi și conducătorii lor.
  Deci dandarneria tocmai s-a autodenuntat.

 5. Dar de ce nu l-a trimis l-a DNA, si pe ta-su lui Dancila de ce l-a condamnat tribunalul militar daca infractiunea nu tinea de securitatea nationala.

 6. Mai plimbă dosarul pe la alt Parchet
  Mai trec 11 luni si se muta înapoi.
  Se face o comisie parlamentara

  Care îngropa tot.
  Cum sa găsim vinovați in Jandarmerie?

 7. Ba scarbelor, pe 10 august a fost Terorism de stat!

 8. Vai de pl noastra. Nici aici nu se face lumina.

 9. ce convenabil. la cati bani iau, ies la pensie la 45 de ani dupa care sunt reangajati si facuti milionari in euro din salarii si pensii de ce s-ar lega la cap ?

 10. Motivul declinarii mi se pare imbecil, asa cum, de altfel, s-au dovedit toti procurorii militari din Romania de dupa 1989, dar ma bucur ca am scapat de Parchetul Militar!
  Nasol ca seamana a tergiversare…..!

 11. Parchetul Militar este o instituție care ia banii degeaba. E o rușine „munca” pe care au facut-o. Teoria cu lovitura de stat este ceva de rasul curcilor. De ce nu i-a arestet pe cei care au declanșat așa ceva. Deși nu am fost acolo pentru mine e clar ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, datorită mediatizării excelente. Iată câteva întrebări la care Parchetul Militar nu a dat nici un răspuns. Cine erau cei care au forțat cordonul de jandarmi spre Palatul Victoria? De ce aceștia nu au fost izolați si întrebați ce aveau de gând? Ce grupuri au fost acelea în apropierea cordonului de jandarmi din fața Palatului Victoria cu steagul Republicii Moldova și cu steagul Republicii Macedonia? Nu cumva erau oamenii lui Plahotniuc, prietenul PSD-ului, iar ceilalți grifonați de ruși? În afară de jandarmii inscripționați cu Dialog pe ținută au mai fost in piață niște forțe ale jandarmeriei despre care nimeni nu zice nimic. Este vorba de cele doua companii de civili ale jandarmeriei care au acționat la comandă. Carmen Dan știe asta. A comunicat imediat după 10 August codul unităților care au acționat acolo. Trupele de securitate dispuneau de aceste forțe de militari în civil dinainte de 1989. În 1999, cu ocazia vizitei Papei Ioan Paul al II-lea. Erau îmbrăcați în straie de călugări. Deoarece i-am văzut și în autocamioanele de transport ale jandarmeriei am putut să evaluez numărul lor. Să nu uităm că actuala jandarmerie sunt de fapt fostele trupe de securitate, fosta brigadă de securitate de la Baneasa. Mentorii și formatorii acestor trupe fac parte dintr-o faună comunistă binecunoscută. De aceea această faună este și foarte bine apreciată de PSD. Adevărul trebuie spus clar și apăsat. Ca într-o slujbă de exorcizare. De ce ține Carmen Dan la secret majoritatea informațiilor solicitate de procurori? Lovitura de stat despre care se vorbesc este de fapt un joc de glezne al acestora, este o modalitate de prosteală a românilor. Oamenii onești din Romania și-au dat seama de ceea ce se petrece în realitate. Le solicit procurorilor să nu ne mai mintă. Este păcat să-și păteze haina militară cu acțiuni dezonorante. Au salarii mari, vor avea pensii mari din banii contribuabililor. Mai gândiți-vă! Să auzim numai de bine!

  • Romania stat mafiot. Mafia daca vrea te face din victima batuta gazata si umilita in terorist care da lovitura de stat. Ce mizerie. E nevoie de vointa politica pentru a schimba ceva. Vedeti la vreun partid aceasta vointa politica sa darame acest sistem mafiot? Doar cateva pozitii individuale ale unor senatori sau deputati care la randul lor si-au luat bastoane sau gaze, ei sau copiii lor. Nimic de la varful partidelor.

  • Fabulezi de rupi pământul.Așa e când lucrezi cu timpanul și comentezi din auzite la colțul străzii.

 12. crimele de dupa 45, crimele de la revolutie, crimele de la mineriade…
  comunistii sunt cei mai mari criminali din istorie.

  • Dupa 10 August si solicitarea Gabrielei Firea, Parchetul Militar si SRI-ul si-au dat seama ca se ocupa numai de securitatea nationala.

  • Nu ma înjurați, va rog. Chestia asta cu comuniștii și securiștii mergea acu’ 30 de ani. Realitatea e ca… vorba afișelor electorale de pe vremea lui Ilici Iliescu (Dintre noi, pentru noi) noi i-am ales, cu ei defilam (ma refer la toată „clasa” politica). Ce sa ne mai vaitam? Eu mi-s mai batraior. Am deja juma’ de ani între comuniști și securiști și juma’ între ce-or fii ei acum. Voi, ăștia mai tineri ar cam trebui, în loc sa luați drumul pribegiei (dacă eram mai de vârstă voastră o întindeam și eu d-aci) sau sa bodoganiti pe net sa faceți ceva. Măcar sa întrați în politica. Și o paranteza în plus: Nu exista comuniști și securiști. Indiferent de orânduire, sunt unii care conduc, unii care-i sprijină și alții, cei mulți, populimea care… Care ce?

 13. Clanuli de lipitori, unii ii platesc ca cei platiti sa-i apere…asta e sistemul democratic din Romania.Popor asteaptate la ce e mai rau ptr tine

 14. Parchetul Militar este o instituție care ia banii degeaba. E o rușine „munca” pe care au facut-o. Teoria cu lovitura de stat este ceva de rasul curcilor. De ce nu i-a arestet pe cei care au declanșat așa ceva. Deși nu am fost acolo pentru mine e clar ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, datorită mediatizării excelente. Iată câteva întrebări la care Parchetul Militar nu a dat nici un răspuns. Cine erau cei care au forțat cordonul de jandarmi spre Palatul Victoria? De ce aceștia nu au fost izolați si întrebați ce aveau de gând? Ce grupuri au fost acelea în apropierea cordonului de jandarmi din fața Palatului Victoria cu steagul Republicii Moldova și cu steagul Republicii Macedonia? Nu cumva erau oamenii lui Plahotniuc, prietenul PSD-ului, iar ceilalți grifonați de ruși? În afară de jandarmii inscripționați cu Dialog pe ținută au mai fost in piață niște forțe ale jandarmeriei despre care nimeni nu zice nimic. Este vorba de cele doua companii de civili ale jandarmeriei care au acționat la comandă. Carmen Dan știe asta. A comunicat imediat după 10 August codul unităților care au acționat acolo. Trupele de securitate dispuneau de aceste forțe de militari în civil dinainte de 1989. În 1999, cu ocazia vizitei Papei Ioan Paul al II-lea au fost puse la treabă. Erau îmbrăcați în straie de călugări. Deoarece i-am văzut și în autocamioanele de transport ale jandarmeriei am putut să evaluez efectivul lor. Să nu uităm că actuala jandarmerie reprezintă de fapt fostele trupe de securitate, fosta brigadă de securitate de la Baneasa. Mentorii și formatorii acestor trupe fac parte dintr-o faună comunistă binecunoscută. De aceea această faună este și foarte bine apreciată de PSD. Adevărul trebuie spus clar și apăsat. Ca într-o slujbă de exorcizare. De ce ține Carmen Dan la secret majoritatea informațiilor solicitate de procurori? Lovitura de stat despre care se vorbește este de fapt un joc de glezne al acestora, este o modalitate de prosteală a românilor. Oamenii onești din Romania și-au dat seama de ceea ce se petrece în realitate. Le solicit procurorilor să nu ne mai mintă. Este păcat să-și păteze haina militară cu acțiuni dezonorante. Au salarii mari, vor avea pensii mari din banii contribuabililor. Mai gândiți-vă! Să auzim numai de bine!

 15. Ca pe vremea turcilor: Turcul te bate, turcul te judeca ( judecătorii erau de-ai lor) si apoi tot turcul, ” te iarta”.

 16. Urmasii criminalilor din 1989 stiu ca Justitia e stâlp al statului securisto-mafiot. De aceea Carmen Dan si sefii-slugi din Jandarmerie si-au permis ORICE TICALOSIE in 10 august. Si CRIMINALII din dec 89 sunt libeeri azi!

 17. Reprimarea brutală a mitingului de la 10 August, face parte dintr-o acțiune mai largă a PSD-ului. Ei au generat de fapt exodul elitelor românești în afară țării. Aici, în țară ei nu au nevoie de oameni care gandesc liber, cu propriul lor creier. Aceștia sunt periculoși, îi luminează și pe alții. Ei au nevoie de oameni cu educație precară, dacă se poate să fie spălați pe creier ca să poată fi manipulați. Reprimarea manifestației pașnice din 10 August și generarea acestui exod de români în străinătate poate fi considerat o crimă împotriva umanității și ar trebui să nu fie prescrisă niciodată. Este vorba de depopularea voită a României.

  • Prin mesajul pe care au vrut sa-l impună, populatiei sa-i fie frică să-și exprime părerile, se încadrează și la terorism foarte bine

 18. Zici să fie exorcizați? Dar pe duamna Carmen se bagă s-o exorcizeze careva sau mă pot oferi voluntar ?
  PS. Felicitări pt. comentariu! Trebuie să recunosc, la faza cu „oamenii lui Platohniuc” nu m-am gândit, dar poate fi si acesta un scenariu de studiat, cu toate că mai degrabă înclin să cred că au fost oamenii galeriilor de fotbal…

 19. Nu zic că toți cei de la butoanele puterii sunt comuniști, dar multi dintre ei au mentalități comuniste, sunt formați de foști comuniști: rude, profesori, etc. Mentalitățile comuniste sunt cele care distrug. Educația sau lipsa de educație sunt un teren fertil pentru populism, extremism și in final fascism. Instituțiile care creditează și promovează nedreptatea devin pe zi ce trece instituții fasciste. In viitor acestea vor distruge vieți omenești la comandă politică daca nu ne trezim. Prin promovarea conducătorilor reprimării brutale a manifestației de la 10 August aceasta înseamnă că jandarmeria a devenit deja o instituție fascistă. Atenție la ceea ce se va întâmpla pe viitor. Va garantez că fascismul poate fi foarte periculos pentru o națiune. Citiți, consultați sursele din trecut si veți afla. Nu vă lăsați păcăliți de vorbele mieroase ale lui Dăncilă si ale pesedeilor. Faptele le infirmă vorbele. Pomul bun se cunoaște după roade, iar omul bun după fapte. Spiritul lui Dragnea bântuie viguros în acest partid numit PSD.

 20. Stai să înţelegem: deci până acuma acuzaţiile erau doar asupra celor direct implicaţi politic cu anumite capete din jandarmerie dar acuma s-au trezit că de fapt problema e mult mai gravă cu implicaţii de securitate care implică şi alţi inculpaţi care nu şi-au făcut treaba pentru că nu poţi să spui că e ceva de securitate decât dacă sunt dovezi în acest sens iar cineva nu şi-a făcut treaba la nivelul serviciilor mai ales că anumită media a trasat exact ce se va întâmpla dinainte şi toate semnalele arată că exact asta se va întâmpla şi ei tot nu s-au sesizat?
  Să înţelegem că sunteţi mai proşti decât vă credeam şi în loc să îi lăsaţi să plătească doar pe cei direct implicaţi vreţi să plătiţi până la urmă toţi?
  Ştiţi că dacă mergeţi cu povestea pe securitate naţională o încurcaţi toţi iar povestea nu se va mai opri doar la capul lui Carmen şi a celor din conducerea jandarmeriei?
  Acuma serios cine vă consiliază pentru că nici măcar nu putem să spunem că sunt lipsiţi de inteligentă pentru că numai cineva disperat poate să facă astfel de prostii şi e dispus să vă sacrifice pe toţi fără să înţeleagă că astfel de decizii va agrava lucrurile decât să le stopeze?
  Înţelegeţi că dosarul ăsta orice veţi încerca să faceţi cu el oricum după căderea PSD va fi soluţionat iar cu câţi se vor implica mai mulţi în el cu atâta va fi mai rău iar dacă aţi fi fost inteligenţi aţi fi soluţionat dosarul cât sunteţi la putere şi aţi fi sacrificaţi vinovaţii ca să vă scăpaţi capetele ceilalţi dar vedem că nu sunteţi inteligenţi şi vor ajunge să vă îngroape odată cu ei pe toţi.
  Tăiaţi voi pâinea până nu o taie altcineva în locul vostru că nu se doreşte decât capetele celor care o dat ordinele şi a dat cu ciomagul astfel va ajunge să vă facă altcineva treaba şi vă asigurăm că va fi mai amănunţită şi nu vor fi atâta de miloşi!

  • @Doru,
   De fapt dansii cauta cu lumanarea poteca spre Talpa Iadului, dar n-au avut curajul sa-mi adreseze o simpla intrebare ! Sunt direct interesat si le-as fi aratat-o fara doar si poate…!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.