G4Media.ro

UPDATE: Proiectul prin care guvernul permitea politizarea funcțiilor-cheie din ministere a fost…

UPDATE: Proiectul prin care guvernul permitea politizarea funcțiilor-cheie din ministere a fost modificat, prevederea a dispărut

Update joi, ora 17.00: Proiectul prin care noul guvern Ciucă pregătea preluarea funcțiilor de secretari generali în ministere de către angajați fără pregătire de funcționari publici a fost modificat înainte de intrarea în ședința de guvern, astfel încât a dispărut exact această prevedere, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Din proiectul de OUG a dispărut prevederea care permitea politizarea funcțiilor-cheie din ministere.

Articol inițial: Un proiect de ordonanță de urgență care va organiza guvernul Ciucă, consultat de G4Media, propune o modificare ce ar deschide calea politizării unor funcții-cheie din administrație.

Proiectul de OUG prevede că funcțiile de înalți funcționari publici – secretari generali și secretari generali adjuncți în ministere – pot fi ocupate, prin excepție de la regulă, și de angajați din administrație care nu sunt funcționari publici.

Practic, dacă intră în vigoare, OUG va permite ca aceste funcții esențiale în administrație să fie ocupate de angajați din ministere care nu au trecut prin filtrul examenului de funcționari publici. E vorba de personal contractual fără pregătirea specifică a funcționarilor publici și care are dreptul să fie membru de partid.

Proiectul de OUG consultat de G4Media.ro prevede modificarea Codului Administrativ (OUG 57/2019).

Astfel, la art. 509, după alin.(3) se introduce un nou alineat:

 • „(3^1) În mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de personalul contractual din cadrul autorităților administrative autonome aflate sub controlul Parlamentului care îndeplinește condiţiile prevăzute la 394 alin.(4) lit.a)-e), cu acordul persoanei și cu aprobarea prealabilă a conducătorului autorității în care își desfășoară activitatea persoana propusă să exercite funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, precum și cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu 10 zile înainte de dispunerea măsurii. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici”. (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. O sa fie prapad in Romania cand se vor aduna la un loc „animalele politice”, chelneritele, amantele, nevestele, copiii si ceilalti politruci din PSD, PNL si UDMR.
  Noua deviza a guvernului Iohannis-Ciuca-Ciolacu-Citu va fi „Fara competenti in functii publice”.

 2. Amantocrație? Nepotocrație? Cleptocrație?

 3. Asta aţi votat, popor înapoiat şi sălbatic ce sunteţi! 30% PSD, 25% PNL = moare România fiindcă aşa aţi votat.

  • Oricine e mai bun decît leghebeteaua_plusericilor.

  • e exact pe dos. orice leghebetist e peste un hot. dar na, pe tine te doare cu cine si-o trage, chit ca te fura de te rupe. de aia esti asa….neajutorat.

 4. Cunosc si eu o fata care danseaza in chiloti la emisiuni TV si in cluburi.
  La ce minister se potriveste ??
  Secretara de STAT
  Se multumeste cu 2 000 de euro pe luna, pentru inceput

 5. cei doi Parteneri au specialisti bine pregatiti ,nu ca neica nimeni de la usr+

 6. Nimic nou sub soare, la PSD este foame mare, familii mari, amante multe, așa că revin la vechile apucături. PNL, adică fostul PDL, că ăștia sunt de fapt, au avut profesor bun pe Băsescu. Cine crede că alianța asta este pentru binele și progresul României se înșeală. Acum și pisicuțul Ponta zgârie cu gheruța la ușa lui Ciolacu. Dacă au avut tupeul să propună un fotbalist ministru, de ce să nu facă parașutele funcționari publici.

 7. Pregătiți-vă sa susțineți un aparat bugetar supradimensionat… Vine invazia!

 8. Asta asa-i kinki – minki – pinki.

 9. Pentru analfabetii speciali si pensionati de tineri se pregatesc acele posturi. Analfabetii n-ar putea trece niciodata un examen real.

 10. Uitati-va la drojdierii si mizerabilii Kinky, Motz dar si alte panarame nesimtite a caror sustinatori sunt ei de le l-ng zilnic ciorapii,talpile si chilotii-a vagaboantei Laura Vicol care a ajuns oameni buni in comisia juridica a parlamentului ca avocat dupa ce a aparat în instanta un interlop ca Nutu Cămătaru, un corupt mafiot din servicii Dragomir fugit in Italia înainte de condamnare, a mafiotei Alina Bica la fel fugita in Italia fosta sefa Diicot plantata de mafie acolo pt a servi interesele mafiei, acesti nimeni in drum vorbesc de usr plus, va puteti imagina ce minte au acesti indivizi mizerabili, gretosi,ticalosi de cea mai joasa speta? Ei s-au gasit sa vorbeasca de usr plus

 11. era deja pregatit de zmeii lui Catzu. Dar Ciuca le-a dat mapa inapoi…

 12. F bine, ca si USRistii au acceptat politizarea prefectilor si au distrus prefecturile si 30 de ani de incercari de depolitizare. Cea mai mare eraore administrativa din ultimii ani.
  Plus ca promisesm la UE ca depolitizam prefectii din 2004
  neparolisti

 13. Liber la furat! O belim de nu mai stim de npi!!