
SURSE Nicușor Dan a luat în calcul să conteste la CCR numirea Liei Savonea în fruntea Înaltei Curți / Președintele a sunat-o pe Savonea pentru a-i cere să renunțe la candidatură / Ce spune șeful statului
Președintele Nicușor Dan ar fi luat în calcul să conteste la Curtea Constituțională numirea Liei Savonea la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar a renunțat după ce o serie de experți l-ar fi informat că demersul nu ar fi avut șanse de reușită, au declarat pentru G4Media surse apropiate discuțiilor.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit altor surse GMedia.ro, președintele Nicușor Dan ar fi avut o discuție cu Lia Savonea cu câteva zile înainte de a-și depune candidatura la șefia Înaltei Curți. Șeful statului i-ar fi cerut să nu-și depună candidatura, însă Lia Savonea a refuzat pe motiv că îndeplinește condițiile legale și că este dreptul ei constituțional de a candida.
Întrebat luni de reporterul G4Media în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni dacă a discutat cu Lia Savonea înainte de numirea acesteia în funcție, președintele nu a negat, ci s-a limitat să spună că a “discutat cu mai multă lume”.
“Inclusiv cu Lia Savonea?”, a insistat reporterul G4Media.
“Am discutat cu mai multă lume pe subiectul justiției și continui să o fac”, a răspuns șeful statului.
Potrivit unor surse politice, Nicușor Dan nu ar fi știut că Simina Tănăsescu va fi numită președinte al Curții Constituționale. Simina Tănăsescu a fost aleasă duminică noul președinte al Curții Constituționale a României. Aceasta a primit cinci voturi din nouă.
Conform informațiilor G4Media, până duminică dimineața, atunci când Simina Tănăsescu și-a anunțat candidatura, favorita la funcția de președinte a CCR a fost Mihaela Ciochină (Detalii, aici).
Cine e Lia Savonea. Este fosta șefă a CSM și președinte al Curții de Apel București
În data de 23 iunie, Secția pentru judecători a CSM a votat-o pe Lia Savonea în funcția de președinte al Curții Supreme, cu un vot de 9-1, după cum au declarat pentru G4Media surse oficiale. Printre atribuțiile șefului Înaltei Curți de Casație și Justiție se numără desemnarea judecătorilor care dau mandate de siguranță națională.
Potrivit mai multor magistrați, promovarea la Înalta Curte este un vis mai vechi, neîndeplinit până acum, al Liei Savonea. Ea ar viza chiar postul de președinte al Înaltei Curți, în viitor, au precizat sursele G4media.ro. Lia Savonea nu a putut promova la ÎCCJ întrucât numele ei a fost asociat cu rețeaua Voicu din justiție. În 2009, procurorii DNA au demantelat o rețea de politicieni, afaceriști și magistrați de la Înalta Curte, coordonată de fostul senator PSD Cătălin Voicu. Acesta a fost condamnat la 7 ani de detenție cu executare pentru corupție.
Ajunsă la CSM în 2016, Lia Savonea (foto) a devenit în scurt timp percepută drept eminența cenușie a Consiliului și, în special, a Secțiilor pentru judecători și în materie disciplinară pentru judecători. Aceste secții au decis promovările magistraților în funcții de conducere și sancționarea disciplinară a mai multor magistrați precum Cristi Danileț, Daniela Panioglu, Crina Muntean, etc.
Lia Savonea a fost considerată liderul grupării antireformiste din CSM care a justificat modificările PSD la legile Jusiției pe vremea lui Dragnea, a impus procurorii Secției speciale și șeful Inspecției judiciare, care au hărțuit magistrații incomozi.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii