G4Media.ro

SURSE Măsuri pregătite de guvern prin OUG: Încetarea tuturor detașărilor din privat…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Măsuri pregătite de guvern prin OUG: Încetarea tuturor detașărilor din privat la stat / Desființarea programului de grădinițe dedicat lui Țiriac / Orele suplimentare la stat vor fi plătite / Cumulul pensie – job la stat e interzis

Guvernul Orban pregătește un proiect de Ordonanță de urgență prin care să elimine unele distorsiuni din economie introduse de guvernele PSD. Dacă va fi adoptată, OUG va desființa de facto Fondul de Dezvoltare și Investiții, programul de modernizare a stațiunilor balneare (ambele inițiate de Liviu Dragnea și Darius Vîlcov) și va stopa proiectul grădinițelor private finanțate de stat (program dedicat lui Ion Țiriac), potrivit surselor G4Media.ro.

De asemenea, actul legislativ va stopa detașările din mediul privat la stat, un fenomen de proporții în perioada guvernării PSD, care în acest mod a umplut ministerele și agențiile guvernamentale cu pile și rude. De notat că forma proiectului de OUG consultată de G4Media.ro arată că toate aceste detașări încetează chiar la intrarea în vigoare a actului, ceea ce ar putea produce distorsiuni în instituțiile obligate de profilul lor să adopte acest tip de detașare.

Proiectul prevede și faptul că bugetarii care fac ore suplimentare sau lucrează în zilele libere (week-end-uri, sărbători legale) vor putea fi plătiți. Legislația actuală prevede că nu pot primi decât compensații în zile libere.

Citește mai jos principalele prevederi cuprinse în proiectul de OUG:

– Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) trece de la Comisia Național de Prognoză la Ministerul Dezvoltării. Proiectul prevede stoparea oricărui împrumut pentru proiecte derulate prin FDI. În ce privește proiectele pentru care există contracte de finanțare în derulare, împrumuturile acordate se diminuează la valoarea sumelor aferente lucrărilor efectuate și recepționate. Mai mult, avansul primit și neutilizat până la 31 decembrie se restituie. Citește aici mai multe despre FDI, robinetul de bani pentru baronii locali

– Guvernul desființează și Programul de finanțare a investițiilor pentru modernizarea și dezvoltarea stațiunilor balneare, denumit în continuare Programul stațiuni balneare, finanțat integral din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), înființat tot prin OUG 114

– Guvernul desființează programul „gROwth – investim în copii, investim în viitor“, având ca obiect susținerea financiară a investițiilor private în construcția și/sau înființarea, amenajarea și dotarea de grădinițe cu profil sportiv, înființat tot prin OUG 114. Proiectul a fost realizat de Darius Vâlcov cu dedicație pentru Ion Țiriac. Citește aici mai multe detalii

– Indemnizațiile demnitarilor rămân în 2020 la nivelul din 2019

– Bugetarii care muncesc peste program sau în zilele libere vor putea fi plătiți pentru această activitate, nu ca până acum, când erau compensate cu zile libere

– Începând cu 1 ianuarie 2020, ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice se poate realiza numai cu personal angajat în instituțiile și autoritățile publice. Începând cu 1 ianuarie 2020, detașările care nu întrunesc condițiile prevăzute mai sus încetează de drept.

– Punctul de amendă pentru contravențiile rutiere rămâne neschimbat, 145 de lei, ca în 2019, printr-o modificare adusă Codului Rutier

– E intezis cumulul pensie – venituri salariale la stat. Pensionarii care lucrează acum la stat sunt obligați ca în 15 zile de la intrarea în vigoare să își exprime în scris opțiunea între suspendarea plății pensiei pe durata exercitării activității și încetarea raporturilor de muncă

Foto: Florin Cîțu și Ludovic Orban (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Desființarea programului de grădinițe dedicat lui Țiriac – perfect !
  Cumulul pensie – job la stat e interzis – minunat !

  Orele suplimentare la stat vor fi plătite – nu prea e buna masura, va genera abuzuri, vor face toti ore suplimentare pe hartie , greu de implementat corect. Ar trebui conditionata de existenta sistemului de pontaj electronic cu amprenta, NU cu card de acces (poate unul sa ponteze 10 carduri !).

  • Încetarea tuturor detașărilor din privat la stat – exista asa ceva, cum functioneaza o astfel de detasare ?!

  • @mario – Asta cu detasarea din privat la stat e cu dedicatie (probabil ca mai sunt si altii) pentru protejata lui valcov, madama Cotel care se invarte disperata pentru un post de conducere pe la institutiile statului.

  • Dar ce zici daca revin la impozit pe venit de 16%, ca doar era taxa unica liberala!

 2. Dobitoci, cumul pensie salariu prin OUG va pica la CCR cum a picat și în 2009

  • Crezi că nu știu, mai ales că elefanții de la CCR sunt în cauză?

  • Pana atunci se va desființa ccr!

 3. Sunt curios dacă moș ȚIriac o să investească in continuare in grădinițe sau o să renunțe, scârbit de faptul că hoțul preferat a ajuns acolo unde îi e locul, adică in pușcărie.. ?
  PS. Să nu-mi spună că intre timp a descoperit că preferă proștii si nu hoții, că pun foc sub cazanul fabricat de R&R !

 4. Asta si n cazan va gasi un drac sa dea focul mai mic!

  • Corupție la cazane ? Vise, nene…, vise…!
   PS. Totuși cazanele sunt repartizate după…buzunar, așa că trageți tare ca să facețj bani, dacă nu vreți la grămadă, precum micii pe grătar!

 5. Chestiuni minore de acoperit ce se intampla la Ministerul Finanțelor.
  După cum se vede Guvernul Orban plătește sponsorii din campania electorala : Băncile,Telecom, Serviciile,Băieții deștepți din Energie.
  Guvernul Pnl nu lucrează pentru oamenii simpli ci ptr multinaționale.
  Voi chiar ne credeti naivi?

  • Auzi orlandovici,iar ai scapat din salon si te-ai ratacit p-aci? Nu de alta,dar oug 114 vad ca ti-a spalat creierii si ai ajuns de rasul tarii!

 6. Luati cat mai repede decizia si dati OUG prin care sa inceteze aceste aberatii care au creat un haos institutional de nedescris! Un ex. de tupeu fara limite: persoana pensionata la limita de varsta din UAT, angajata la o firma privata „fantoma” cu un singur angajat (asta pensionata!) detasata in aceeasi zi la un spital care se afla in subordinea UAT doar pe functii de conducere, fara a avea expertiza necesara, minime cunstinte in domeniu, cumuland pensia cu salariul. Pe perioada detasarii si-a angajat fiica (respinsa la concursul de ocupare a postului) la spital, intr-o sectie a spitalului unde se acorda spor pt. conditii de munca, in procente semnificative, apoi a facut praf toata activitatea spitalului, toate astea pt. obtinerea unor foloase necuvenite atat pt. ea si membrii familiei ei(toti angajati in institutiile cu pricina) cat si pt. sefii din UAT care au girat detasarea si a unui personaj sinistru din spital care strangea mita pt. el si partid prin intermediul persoanei detasate (sume considerabile, peste 5000 eur). Multi responsabili cu combaterea acestor infractiuni au luat act de toate acestea dar nu au facut nimic din cauza ca legea permite astfel de aberatii. Si inca un aspect f. important, are cineva habar cat cotizeaza (spaga!) cei care cumuleaza pensia cu salariul ca sa le fie aprobate aceste privilegii?!!!

  • @Antonia
   Ai dreptate!
   Dar crezi ca ne aude cineva?
   Ei deja sunt pe funcții acum si nu mai ai nevoie de noi care le am dat votul ca naivii.

 7. Măsuri bune, chiar și aia cu plata orelor peste program. Normal că toți spărgeau ușa la 4 , tu daca ai servici până la 5-6 nu mai găsești niciun funcționar prin primarii, ANAF. Singura chestie este sa fie motivat lucrul peste program.

 8. Legat de privati sa lucreze la stat, e bine de analizat experenta privatului care au experenta si un politician ,sau functionar de la ghiseu.

 9. nu peste tot au fost detasati cei cu pile. nimeni nu spune ca in ultimii 4 ani nu s-au mai facut angajari in unele institutii publice. si atunci de unde sa aduci angajati? poate aduce orban ..

 10. Nu va bucurati prea tare … Referitor la concedierea detasatilor.. 60-70 % dintre ei sunt oameni normali care lucreaza de dimineata pana seara intr-un sistem de cacat pe un salariu de toata jena, pai daca de la 1 ian ii pune pe bara .. unde se vor duce acei oameni? Sunt de acord sa loveasca in detasatii pusi pe functii de conducere.. sunt multe amante angajate care nu fac altceva decat sa isi rupa gura pe sub birou, sau alti angajati sa taie frunza la caini sau sa plimbe cu doua hartii prin birouri.. sa il plimbe pe sef.. o sa va puneti multi oameni in cap iar la urmatoarele alegeri s-ar putea sa ramaneti cu degetul in gura.