G4Media.ro

Guvernul dă drumul la un nou robinet cu 5 miliarde de lei…

Guvernul dă drumul la un nou robinet cu 5 miliarde de lei pentru primării. Bani de la bugetul de stat pentru mici proiecte, în timp ce marile investiții în infrastructură stagnează

Guvernul a deschis prima sesiune de finanțare, cu 5 miliarde de lei, a micilor proiecte pentru primării și universități prin proaspăt înființatul Fond de Dezvoltare şi Investiţii, potrivit unui comunicat al executivului. Fondul e gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă de Ion Ghizdeanu și subordonată de facto lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă.

Deschiderea sesiunii de finanțare are loc cu o lună înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Un ordin semnat de ministrul Finanțelor și președintele Comisiei Naționale de Prognoză (CNSP) îi dă lui Ion Ghizdeanu, șeful Comisiei, putere discreționară de decizie asupra alocării granturilor de 10 miliarde de euro de la nou constituitul Fond de Dezvoltare și Investiții către autorități către autoritățile locale și universități.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro.

Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea. Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) dublează practic Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), diferența fiind că PNDL acordă finanțare nerambursabilă din fondurile bugetare, în timp ce FDI acordă granturi rambursabile în 20 de ani. O asemănare între cele două instrumente este că ambele ocolesc finanțarea din fonduri europene nerambursabile, în condițiile în care România are probleme majore de absorbție tocmai din cauza proiectelor finanțabile.

Solicitările de bani se pot depune prin poştă, curierat sau personal la Registratura Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză din str. Cristian Popişteanu, nr. 2-4, sectorul 1, Bucureşti, potrivit unui comunicat al Guvernului. Solicitările de finanţare se analizează în ordinea înregistrării la registratura Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi se soluţionează în limita plafoanelor aprobate pentru anul 2019, cu această destinaţie, care sunt în sumă de 5.000 milioane lei.

Foto: Captură Olt TV

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

 1. Asta ați votat, asta aveți! Bravo doamna dancila, sar’na! Sa trăiești barosane Dragnea! Rudotel!

 2. Şpăgi electorale pentru proşti.

  PSD vrea o Românie subdezvoltată, altfel făceau autostrăzile.

  • Marș pe saiturile prietene postac penelizd. Aici noi îl periem pe barosanu nambar pne Dragnea care e prieten cu Sica mandolina! Saru mâna boierilor ca am primit miel de paste de la trezorierul și plec la felix da’ n-am cu cine sa las pisica! AMR 2,45 ca acum ii facem ca la Nufărul! Trăiască regele Bulgariei și mama omida ca ma mare pișichera este!

 3. Dupa numaratul oualelor, va paste puscaria! Si voi stiti bine asta!

  • Ai o semnătură de la mine . Baftă.

 4. Primarii și oamenii de afaceri ar face o mare greșeală să negocieze orice cu Dragnea din banii ăștia. Mica sau marea șpagă te va duce la pușcărie

 5. Părintele Necula:
  „Mântuitorul nu s-ar fi plâns că i s-a făcut dosar politic. Suntem băieți de cartier cu ifose de apostoli”