G4Media.ro

SURSE Guvernul vrea să suspende amenzile pentru operatorii telecom care au construit…

SURSE Guvernul vrea să suspende amenzile pentru operatorii telecom care au construit ilegal rețelele de cablu. Darius Vâlcov acuzase RCS că și-a construit jumătate din rețea fără avize

Ministerul Finanțelor are o nouă versiune a proiectului de ordonanță de urgență care modifică OUG 114, document care urmează să fie discutat cu mediul privat. Potrivit documentului consultat de G4Media.ro, pe lângă prevederile din versiunea inițială mai apar două mari modificări. Prima este amânarea până la 1 mai a plafonării prețului la gaze (plafonarea afectează producătorii interni și favorizează Gazprom și alte firme apropiate PSD), iar a doua este amânarea unor sancțiuni pentru operatorii telecom care și-au construit rețelele fără autorizație de construcție.

Citește aici proiectul de OUG (versiunea din 28 martie)

Suspendarea sancțiunilor pentru firmele de cablu și telefonie vine pe fondul războiului dintre guvern și firma RCS, care deține televiziunea Digi 24, vizată de taxa pe active impusă de OUG 114. Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a atacat în mod repetat RCS pentru presupus comportament ilegal atât în piața telecom, cât și în cea de energie.

UPDATE 18.42: Liviu Dragnea a confirmat într-o conferință de presă că prevederea va fi suspendată temporar.

Ce se schimbă pentru firmele din telecom

Principala schimbare e amânarea unor sancțiuni drastice pentru operatorii telecom care și-au construit rețelele prin încălcarea legii. Astfel, Proiectul de OUG prevede suspendarea până la 1 septembrie, cu puțin înaintea campaniei pentru alegerile prezidențiale, a aplicării unor amenzi uriașe pentru companiile care au făcut lucrări de infrastructură fără să aibă drept de acces sau autorizație de construcție. Amenda, prevăzută în Legea 159 din 2016, era de până la 10% din cifra de afaceri, în funcție de numărul de utilizatori.

Proiectul de OUG consultat de G4Media.ro prevede următoarele: ”Aplicarea prevederilor art. 42 alin. (11) din Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 559 din 25 iulie 2016, cu completările ulterioare, se suspendă până la data de 1 septembrie 2019”.

Iată și articolul suspendat din Legea 159/2016: (1^1) Furnizorii de rețele de comunicații electronice care încheie contracte de instalare, întreținere, înlocuire a rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora sau efectuează lucrări de acces pe proprietăți, fără existența dreptului de acces sau în lipsa autorizației de construire, se sancționează cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri, proporțional cu numărul de utilizatori deserviți fără autorizație, respectiv cu câte un procent la 100 de utilizatori.

Ce spunea Darius Vâlcov despre rețelele RCS:

Într-un interviu la România TV din 26 iulie 2018, Darius Vâlcov acuza RCS că și-ar fi construit aproape jumătate din rețeaua de cablu fără avize. ”RCS-RDS, anul trecut, această companie, care nimeni nu știa cât valorează, s-a gândit hai să ieșim, deși aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieșim pe piață să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieșit pe piață în condițiile în care cei care trebuiau să cumpere știau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieșit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 și 50% dintre rețele nu au avize, adică s-au legat prin localități, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte și s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul”, a spus Vâlcov, potrivit Știripesurse.ro.

RCS a respins acuzațiile lui Darius Vâlcov la acel moment (Sursa).

După apariția OUG 114 și războiul constant al declarațiilor cu Darius Vâlcov și alți oficiali guvernamentali sau lideri PSD, televiziunea Digi 24, deținută de RCS, a renunțat la emisiunea de investigații, dar și la câțiva ziariști incomozi.

Pe de altă parte, surse din piața telecom au declarat pentru G4Media.ro că și alți operatori au probleme cu rețelele de cablu, un exemplu în acest sens fiind situația din Timișoara, unde primarul Nicolae Robu a tăiat pur și simplu cablurile montate ilegal pe stâlpii din centrul orașului.

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Asta a fost pisica moarta arătată către RCS/RDS ca Digi să își schimbe politica editorială și să dea afară câțiva moderatori incomozi…

 2. wow, sa mori tu (ca sa citez din mari clasici, care acum trebuie sa isi ceara imperativ scuze dlui sora), dar ce soc, nu ma asteptam deloc la acesta noua dezvaluire de informatii care dovedeste ca digi a fost santajata sa devina „echidistanta”!

 3. wow, „sa mori tu” (ca sa citez din mari clasici, care acum trebuie sa isi ceara imperativ scuze dlui sora), dar ce soc, nu ma asteptam deloc la acesta noua dezvaluire de informatii care dovedeste ca digi a fost santajata sa devina „echidistanta”.

 4. Lispa avizelor e una, dar spaga putea sa fie mai mare. Cu toate legile justitiei pro-PSD, la cate infractiuni are acest „olimpic”, tot trebuie sa cumperi judecatori cu foarte multi bani.

 5. Anunț de mica publicitate:
  Vând/cedez contract pachet complet: telefonie mobilă+televiziune prin cablu cu 666 de canale +Internet fix cu viteză drăcească. Accept la schimb pachet cu una bucată abonament telefonie mobilă, cu una bucată telefon cu taste + Internet fix de viteză banală. De televiziune nu mai am nevoie, iar de smartphoane să facă bine și să-si mai pună pofta-n cui…!
  Reprezentanții: UPS, Vodafone, Orange si Akta sunt invitați să se înscrie la negocieri, nu au in fiecare zi ocazia să cableze…tenebrele fără taxă de stâlp.

 6. Pai a zis ministrul de finante ca a fost un santaj organizat , ca asta afost scopul pentru care a dat OUG in acea forma desi stiau ca vor ajunge sa negocieze varianta 2…

 7. In curând Vâlkov-Cavou va fi invitat si el la Digi24. Deja „floarea” mafiei a trecut prin studiourile Digi, in frunte cu alde Ciordache, Teodorovici, Fifor, Androneaskova etc. Un post tv inrolat care si-a pierdut cârna si, totodata, audienta.

 8. Nu numai Telecom sunt cei care au intrat în piața fara avize ar trebui verificați și cei de la UPC, RDS acolo unde au montate pe stâlpi amplificatoare de semnal daca toate sunt declarate la electrica și asta la instalările în zone foarte îndepărtate mai ales în mediile rurale …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.