G4Media.ro

SURSE Decretul prin care președintele Iohannis prelungește cu un an mandatului generalului…

Sursa: Inquamphotos, Octav Ganea

SURSE Decretul prin care președintele Iohannis prelungește cu un an mandatului generalului Ciucă este blocat la Camera Deputaților, care întârzie trimiterea la Monitorul Oficial/ Statul Major al Armatei riscă să rămână fără șef dacă decretul nu se publică până pe 31 decembrie

Publicarea decretului de prelungire cu un an a mandatului generalului Ciucă la șefia Statului Major întârzie de mai multe ore, documentul fiind blocat în prezent la Camera Deputaților, unde a ajuns în jurul orei 13.00, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit legii, actele care se trimit spre publicare ajung la secretariatul general al Camerei Deputaților, iar acesta trebuie să le trimită spre publicare în Monitorul Oficial. Secretarul General al Camerei Deputaților, Silvia Claudia Mihalcea (PSD) n-a putut fi contactată până la ora publicării acestui articol.

Monitorul Oficial s-a aflat în subordinea Guvernului, însă începând cu data de 29 iulie 2018 funcționează, potrivit Legii nr. 208/2018, sub autoritatea Camerei Deputaților, condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit legii, actele care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I și Partea a II-a, se înaintează Secretarului General al Camerei Deputaților, în copie certificată, de către autoritățile emitente, sub semnătura conducătorului acestora sau a locțiitorului său.

Nu este clar care sunt motivele întârzierii trimiterii decretului spre publicare în Monitorul Oficial. Cât timp documentul nu apare în MOF, nu intră în vigoare. Or, mandatul lui Nicolae Ciucă expiră în data de 31 decembrie. Azi ar fi ultima zi lucrătoare când decretul poate fi publicat. De mâine, încep zilele libere oficiale, care până în data de 2. Altfel spus, se creează premisele ca Statul Major General al Armatei să rămână fără șef, fapt fără precedent.

 • Un episod similar s-a petrecut în 2017, când Monitorul Oficial era în subordinea Guvernului, iar secretarul general de atunci, Mihai Busuioc, a refuzat să trimită la Monitorul Oficial decretul prin care era demis din funcție. Legea nu prevede un termen în astfel de situații, nici sancțiuni. Amintim că fostul premier, Sorin Grindeanu, intenționa să-l schimbe pe fostul șef al SGG, Mihai Busuioc, cu Victor Ponta. Busuioc a refuzat să contrasemneze ordinul premierului prin care dispunea eliberarea sa din funcție și să-l trimită la MOF. Busuioc, un apropiat al lui Dragnea, este în prezent președintele Curții de Conturi.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la guvern, că președintele Klaus Iohannis nu are atribuția de a prelungi mandatului șefului statului major, ci că potrivit legii atât numirea, cât și prelungirea mandatului se face numai la propunerea ministrului apărării cu avizul primului ministru. ”Decretul nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a declarat Dăncilă. Ea a precizat că președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a respins în cadrul ședinței CSAT propunerile ministrului apărării, Gabriel Leș, la șefia Statului General Major al Armatei și că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. Generalul Dumitru Scarlat (53 de ani) a fost propus de ministru, însă a fost respins de șeful statului.

”Această propunere nu respectă rigorile legii. CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului apărării, o situație foarte neplăcută, care arată odată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. În situația în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului major al Armatei. Deci nu există o propunere pentru șeful Armatei. Mandatul generalului Nicolae Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia, am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase și bine ar fi fost ca aceasta să-ți găsească rezolvarea. Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce”, a declarat Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT.

Potrivit sursei citate, Dumitru Scarlat este șeful reprezentanței României la NATO și UE. Această propunere a fost făcută în contextul în care ministrul apărării, Gabriel Leș, a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului actualului șef al statului major al armatei, Nicolae Ciucă. Mandatul acestuia expiră la data de 31 decembrie, dar în urma prelungirii rămâne la șefia statului major încă un an.

Citește și

Culisele scandalului de la șefia Armatei: de ce a refuzat Iohannis propunerea PSD. Miza financiară de miliarde de euro

Orban: Somez conducerea Monitorului Oficial să publice decretul preşedintelui de prelungire a mandatului şefului SMA

 

 

 

 

 

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Arestati toti in bloc !

  • Iesit in strada masiv.

  • n-ai cu cine

  • Ce „mult” „imi place” dubla masura cu care masoara # Kondensatorii !

   „Toata” lumea urla (gata-gata sa faca apoplexie):

   „Statul major al armatei ramane fara sef.”

   Dar cand doua ministere au ramas fara sefi din cauza lui kwi, de ce n-a fost acelasi prapad ?!

   Ele (ministerele) nu sunt importante ?

   Aceasta dubla masura se va intoarce exact ca un bumerang (de platit karma negativa nu scapa nimeni), asa cum s-a intors de ex. in cazul completelor de judecata.

  • Ce „mult” „imi place” dubla masura cu care masoara # Kondensatorii !

   „Toata” lumea urla (gata-gata sa faca apoplexie):

   „Statul major al armatei ramane fara sef.”

   Dar cand doua ministere au ramas fara sefi din cauza lui kwi, de ce n-a fost acelasi prapad ?!

   Ele (ministerele) nu sunt importante ?

   Aceasta dubla masura se va intoarce exact ca un bumerang (de platit karma negativa nu scapa nimeni), asa cum s-a intors de ex. in cazul completelor de judecata.

  • Daca nu ar fi atât de imbecil, trolul X-link ar explica ce ”ministere au rămas fără șefi” și ce ”păpăd” a fost? Dar nu va explica pentru că e, într-adevăr imbecil: niciun minister nu a rămas ” fără șefi”.

 2. sau mai simplu, invatati domnule Iohannis sa respectati legea si constitutia.

  • Au aparut!!!

  • Care legi, cele reinterpretate de Draknea?

   ” … cu cel mai înalt grad din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcția de șef al Statului Major General poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei”

   Cel numit de PSDisti nu se încadrează în nicio categorie de mai sus….PSDistii vin cu propunerea primită în plic, cu 5 minute înainte, de la interlopul șef, in loc să aibă discuții preliminare in CSAT.
   De când Draknea are vreun rol în CSAT și decide singur pe cine să pună acolo, chiar daca nu sunt îndeplinite conditiile legale? Înțeleg că este păpușarul guvernului, dar nu înțeleg de ce crede că este și șeful CSAT și poate face ce vrea acolo?!?

  • @ cu ochii pe voi

   Les a venit cu doua documente, nu cu unul.

   „Potrivit surselor G4Media.ro, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a vrut ca în ședința CSAT de vineri să propună președintelui Iohannis semnarea a două decrete.”

   „Primul – numirea generalului Dumitru Scarlat la șefia Statului Major al Forțelor Terestre, al doilea – numirea imediată la șefia Statului Major General”.

   Nu e obligatorie citirea tuturor articolelor pe pe G4 ? :)))

   https://www.g4media.ro/culisele-scandalului-de-la-sefia-armatei-de-ce-a-refuzat-iohannis-propunerea-psd-si-miza-financiara-de-miliarde-de-euro.html

  • E tara plina de „mitici” ca si tine!!!!
   Intotdeuna v-ati crezut mai isteti decat admite legea!!!
   Dar rezultatul se vede…. 1 dancil, 2 dancili…..

  • Îi dă mâna trolului X-link să întrebe dacă e obligatoriu să poți citi…Fiind analfabet, stă liniștit, căci lui nu i se aplică: nu știe să scrie, iar la citit se descurcă mai greu. Nu i-a plăcut cartea. Noroc cu stăpânii lui securiști de la Mafia PSD-ALDE care l-au ajutat să vină cu două link-uri: primul – postarea, al doilea – postarea ”imediata”.

 3. Toată floarea cea vestită a intregului front progresist OBAMA a intrat in… luptă ! S-au in vrie ?HELLO BOYS ! Mai un pic, un pic și-o țâră si vom vedea la BUCALE marile mitinguri cu JOS TRUMP ! MOARTE AMERICII ! Huooo ! Bravo, ROMANIA ! Ajungi ca-n interbelic . Atunci ai cedat BASARABIA . Acum ce vei ceda ? Ardealul ?

 4. Armata e cu noi !

 5. Madam’ Dancila se crede foarte desteapta!!! De 2 dancili!!! Ea nici macar n-a citit ce spune legea. Ea numai repeta ca un papagal ce-i spun alde dragnea si valcov „Cimitir”.

  Dar aplica proverbul romanesc (fac pariu ca nu-l stie!) Hotul striga „Hotii!”

  Ce voiau cei de la psd…. sa-l numeasca sef la statul major pe un general care la momentul respectiv nu intrunea conditiile legii. Si apoi lesul de la minister sa-i schimbe functia ca sa se incadreze in limitele legii (asta pana ajungea decretul la M Of)……

  Ghinion, cum ar spune alt clasic inca in viata! Nu prea le-a mers…. Asa ca au pierdut decretul pe drum…..

  PS. Tare faza cu Chiordache….. Verificam decretul daca nu cumva are greseli gramaticale!!!!! DA’ ce, l-a scris Dancila????!!!