G4Media.ro

SURSE Cum ar putea arăta ”pașaportul de vaccinare” european: Valabil doar pentru…

SURSE Cum ar putea arăta ”pașaportul de vaccinare” european: Valabil doar pentru persoanele imunizate cu un vaccin aprobat la nivelul UE. Formatul poate fi atât digital, cât și pe hârtie. Țările nu vor fi obligate să îl accepte sau să îl implementeze

Comisia Europeană a elaborat un draft de regulament privind introducerea așa-numitului pașaport de vaccinare care să permită persoanelor imunizate să se miște liber pe teritoriul UE, fără a mai fi supuse restricțiilor antipandemice în vigoare, au declarat surse europene pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, documentul se va numi ”travel health card” sau ”digital green pass”, un lucru care rămâne să fie stabilit ulterior.

De asemenea, au mai explicat sursele G4Media.ro, documentul va fi valabil în trei situații:

 • Pentru persoanele vaccinate cu un vaccin aprobat la nivelul Uniunii Europene;
 • Pentru persoanele care și-au făcut un test PCR sau test rapid antigenic (aprobat la nivelul UE);
 • Pentru persoanele care au fost bolnave de Covid-19, caz în care va fi precizată data diagnosticării.

Până în acest moment, UE a aprobat utilizarea a patru vaccinuri: Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford și Johnson&Johnson. Vaccinurile produse de Rusia și China nu sunt aprobate, chiar dacă ele sunt utilizate în câteva state membre UE în baza unor decizii la nivel național.

În draftul de regulament al Comisiei se prevede că:

 • Persoanele vaccinate nu vor avea niciun fel de restricție;
 • Persoanele testate pot intra liber în țările sau teritoriile unde sunt solicitate teste;
 • Persoanele care au trecut prin boală nu vor avea niciun beneficiu decât dacă țara de destinație prevede ceva în sensul acesta.

În ceea ce privește formatul documentului, Comisia recomandă să fie digital, dar precizează că trebuie să aibă și un backup pe hârtie. Va fi însă obligatoriu ca ambele formate să aibă cod QR. Fiecare stat membru va fi liber să își decidă propriul format.

De asemenea, mai prevede draftul Comisiei, nu va exista o bază de date la nivel european cu informații personale. Verificarea autenticității cardului trebuie să se facă fără un schimb de date personale între state.

Documentul ar urma să fie emis gratuit fiecărui cetățean european care s-a vaccinat.

Posesorii unui astfel de ”pașaport” nu vor fi nevoiți să se supună restricțiilor anipandemice luate de statele membre, dar fiecare stat va fi liber să refuze utilizarea unui astfel de card pe teritoriul național. În acest caz, al refuzului utilizării cardului, statul respectiv trebuie să notifice Comisia Europeană și Parlamentul European.

Draftul urmează să fie anunțat public de Comisie săptămâna viitoare, urmând ca el să fie aprobat de Parlament și de Consiliu pentru a intra în vigoare.

Nu este exclus ca inițiativa să fie introdusă în procedură de urgență, ceea ce înseamnă că Parlamentul și Consiliul nu vor putea amenda propunerea Comisiei, ci doar să o aprobe sau să o respingă. (Foto: Pasaport Covid / sursa CommonPass)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. Adică cum, noi care ne_am vaccinat cu Sputnik nu primim pașaport?

  • Ba da! Pentru URSS.
   Sa nu zici ca nu-i destul!

  • Ce înseamnă să nu ieși din cătunul in care locuiești ! Pai bre nene , au fost si sunt țări in care nu îți bagi râtul fără anumite vaccinuri , țări tropicale etc. Dar ce îmi pierd timpul cu ăștia alde tine !?

  • Asa vrea UESSR sa pedepseasca tarile rebele care au indraznit sa treaca fara sa ceara voie peste incompetenta si iconstienta Comisiei Europene, si au indraznit sa foloseasca vaccinuri neomologate, extracomunitare pentru as salva cetatenii. Cetatenii considerati o masa amorgfa de oameni pe care, acum e dovedit, bruxellistanul nu da doi bani.
   Asta este noua ”democratie” in care ni se impune sa traim, astea sunt valorile si normele noului ”stat de drept” european, care, sincer sa fim, nu prea difera nici de cel fascist si nici de cel comunist.
   In Evul Mediu un asemenea comportament, de care da dovada UE/CE ar fi fost ”rasplatit” pe masura.

  • Mă, nenea cryticu’, mars ma si te culcă !

  • Magarie mai mare si discriminare pe fata n-am vazut. Practic blocheaza activitatea de vaccinare ale acelor tari care incearca sa-si salveze cetatenii in conditiile in care tocmai CE prin activitatea ei franeaza vaccinarea europenilor, atragand nenumarate critici la adresa ei.
   Niste nesimtiti in toata regula.

 2. A.de.ptii te.r.ap.ilor g.eni.ce MR.N.A inca mai vreti sau inca nu v.ati convins ca vor sa va eli.m.ine

 3. iarasi ,fostii bolnavi sunt pedepsiti , idioti!

 4. Sar parea ca a.de.pti.i co..nsp.irati.e.i erau de fapt age.nt.ii i.nfor.ma.tiei sau inca mai vreti d.igi.tali.zar.e si v.ac.cin.ur.i

 5. Hai, unde.i gura mare, ca vad ca va c.ca.at.i in pantaloni si voi a.cu.m sau deja ati merlit de la i’nje’c’tii,stati ca va baga pe gat si pa’sap.ortu.l si mai apoi si c’ip’ul sau inca nu credeti?

 6. Va temeti de in.jec.tii fir.a.ti voi sa fiti de incapatinati ,cu oi ca voi implementaza astia di.kt.atu.ra,ra.s.a voastra de p.a.ra.zi.ti

  • Da, eu sunt de acord sa fie exterminati cei care nu se vaccineaza si nu „vor botnita”

   de ce? pentru ca genul de persoane anti-vacciniste sunt de regula crestinopati, semidocti, conspirationisti, paranoici si gunoaie cu IQ sub talpa, ratati, oameni de nimic, ciudati

   oamenii normali si misto nu au o problema in a respecta legea si a se vaccina impotriva unui virus imprevizibil

  • Adolph!

  • Cand mor persoane care au incredere in terapii experientale,e misto?Cand cei care le fac si nu.ti transmit si nu.si asuma reactiile adverse e misto!Bine ma dute si spune.o celora care s.au vaccinat si au ramas cu sechele si parintilor si rudelor celor care au murit,sa vedem cat e de misto!Vaccinele care salveaza vieti sant altele!

  • Da vreti sa exterminati pe altii si va exterminati singuri,sincer eu nu vreau sa muriti,vreau sa aveti rabdare macar pana terapia asta v.a fi sigura pentru toti!

 7. Mictionam cu bolta pe ce zice UE.

  • Astia care pro.mo.vea.za m.oart.ea si o..moa.ra lum.ea prin s.pit.ale pentru aplica un pr.otoc.ol cr.i.min.al casa faca n.um.er.e si pentru care inc.ase.a.za b.an.i d.ire.ct de la o.ms. t.re.bui.e p.ri.ns.i si rupt oasele

  • Te mictionezi contra vantului!

 8. Sa vi-l băgați în dos :)))))

 9. Va disparea foarte repede, odată cu o simpla actiune in justiție, pentru impiedicarea dreptului de libera circulatie in UE. Însă se afla si ei in treaba, sumedenia de funcționari (bine plătiți) de la Bruxelles. Isi fac și ei de lucru, sa nu spunem ca nu servesc la nimic 😀

  • Mai e pana trec stocurile, deci estimez minim 10 doze / cap de sclav. Stai linistit nu lucreaza astia in gol. Tovarasii au zis ca dau lovitura cu pandemia asta. Win Win pentru toti, si pentru aia care dau si pentru aia care iau. Sa vina „pasapoartili”, oricum toti vor avea, indiferent de situatie.

 10. Nu ne obliga nimeni sa ne vaccinam si cine nu doreste pasaport, poate sa nu-l aiba. Si nici nu trebuie atata vreme cat nu plecam din tara. Daca iesim afara o sa trebuiasca sa platim teste covid oricum deci ar fi mult mai bine un pasaport gratis decat sa facem aiurea teste pe bani.

  • Pașaportul e valabil și în tara. Adică un turist cu pașaport nu se supune restricțiilor în România însă un roman cu pașaport da?
   Evident ca nu.

 11. Astia ma fac sa votez cu AUR. Sictir, ue!

 12. O.sa. votez A.u.R. S.ik.ti.r. u.e.!

 13. Ce nu e clar ? Întâi spun că nu e obligatoriu, apoi că va conține și pe cine are anticorpi, și pe cine are un test negativ, apoi rămâne doar pentru cine vrea vaccinul. Pașii mărunți. Nu dau nimic de la mine , lucrez cu materialul clientului. Totul în decursul ultimei luni.

 14. Doar test PCR nu e ok daca nu ai anticorpi.
  E posibil sa te fi infectat in ultimele 5 zile si sa nu apara inca la test.
  Cu atat mai putin testul antigen care da rateuri frecvente.

  Conditiile de calatorie ar trebui sa fie diferite pentru cei care au anticorpi la un un nivel suficient pentru a preveni infectia, ori de la vaccin ori de la boala recenta.

  Asta e o distinctie importanta care va fi facuta de tarile care au facut sacrificii ca sa tina pandemia sub control.
  Cei care au doar test negativ va trebui in continuare sa faca carantina, doar eventual mai scurta de 10 zile.

  ‘Pasaportul’ asta e pentru dreptul de calatorie spre lumea civilizata, ar trebui tratat ca atare si nu facute concesii pentru anti vaxxeri.

 15. Va arata ca primavara araba, sau revoltia de la 1907.

 16. In fond orice stat este dator sa-si protejeze starea de sanatate a populatiei,sanatatea fiind cea mai de pret si un imperativ de ordine publica.Cu atat mai mult acest deziderat este inscris si in reglementarile adoptate la nivelul Uniunii Europene.Este probata foarte clar transmiterea in masa a virusului SARS COV 2 prin circulatia comunitara fara niciun fel de restrictie.Si daca e sa ma intrebati pe mine nu cred ca unei astfel de orientari i se poate opune o actiune in justitie legata de incalcarea dreptului la libera circulatie ,caci toate reglementarile nationale,europene si internationale accepta de principiu ca sunt posibile restrangeri de drepturi ,daca acest lucru se impune pentru apararea sanatatii si/sau vietii persoanelor.Si este firesc sa fie avute in vedere numai vaccinurile aprobate in UE, atunci cand se circula in UE,caci doar acelea au facut obiectul verificarilor/testelor clinice in acest spatiu.Legat de celelalte doua alternative (teste PCR si trecere prin boala) forma finala a proiectului va decide in legatura cu conditiile de valabilitate a lor,urmand sa se adopte o pozitie in draftul final supus analizei,insa retin ca trecerea prin boala este un criteriu lasat la libera apreciere a fiecarui stat membru(daca sa accepte acest criteriu sau nu).Legat de testele PCR sau antigenice aprobate nu vad de ce sa fie obiectii,pentru ca acest criteriu este reglementat si in prezent de multe state din blocul comunitar.
  Intrebarea este cat timp se vor impune restrictii de circulatie conditionate de pasaportul european de vaccinare.fffff

 17. Pana la urma urmei ,protectia sanatatii populatiei este un imperativ de ordine publica si siguranta nationala in toate reglementarile nationale din spatiul UE,in ireglementarile europene comunitare si internationale.In acest cadru statele pot adopta masuri legislative corespunzatoare,inclusiv cele legate de pasaportul european de vaccinare.Nu cred ca acestei situatii factuale i se poate opune cu succes o actiune in justitie privind restrangerea dreptului la libera circulatie, caci de principiu toate reglementarile nationale si europene comunitare admit ca restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale poate opera cu titlu de exceptie pentru protectia vietii si sanatatii populatiei.Nu poti obliga un stat, in contextul unei pandemii globale, sa accepte ca pe teritoriul lui sa circule cetateni ai altui stat care nu fac dovada ca nu sunt contaminati cu virusul ce a generat pandemia.Cine o face o va face pe raspunderea lui.
  Eu consider ca e corect de principiu sa fie avute in vedere doar vaccinurile agreate la nivelul UE,pentru circulatia in interiorul UE, caci doar acestea au fost supuse verificarilor si testelor clinice de catre autoritatile medicale si stiitifice comunitare.Rusii daca vor vrea sa circule de exemplu in spatiul european, compania producatoare a vaccinului lor Sputnik V, va trebui sa ofere forurilor europene abilitate toate datele necesare testarii,omologarii si autorizarii acestui vaccin in spatiul UE.Daca va fi autorizat respectivul vaccin de EMA(agentia Europeana a Medicamentelor) atunci se va proceda pe cale de consecinta.
  In legatura cu criteriile de operabilitate ,altele decat dovada efectuarii vaccinului,conditionalitatile vor fi din cate inteleg fixate in draftul final al proiectului supus analizei.Nu vad vreo problema legata de dovada testului PCR sau antigenic la anticorpi omologat,negative,caci acest criteriu este utilizat si in prezent la nivel de reglementare in multe state din UE.Numai ca acest sistem genereaza intr-adevar costuri pentru solicitant, pe cand vaccinarea propriu-zisa inscrisa in pasaport nu.In ce priveste trecerea prin boala , operarea acestui criteriu inteleg ca este lasata la libera apreciere a fiecarui stat.
  Intrebarea este cat vor dura aceste restrictii de circulatie conditionate de pasaportul european de vaccinare, caci ele nu pot fi nelimitate in timp.Un raspuns direct si logic ar fi acela ca pana la eradicarea pandemiei cu SARS COV 2, dar nu stiu ce ma face sa cred ca orizontul de timp pare indepartat.Sper sa nu am dreptate aici.
  Ma intreb in conditiile date ce vor face ungurii care s-au vaccinat intr-o proportie masiva cu vaccinul chinezesc Sinopharm(parca si premierul Viktor Orban a facut asta),sarbii care au procedat la fel si altii.Pentru a merge in UE vor trebui sa faca testul PCR sau anigenic la anticorpi cu dovada negativa sau sa dovedeasca faptul ca au trecut prin boala,asta numai pentru statele UE care vor agrea acest criteriu.
  Implementarea pasaportului european de vaccinare nu va fi obligatorie,dar ce stat al UE(caci aici de UE e vorba) va risca sa nu-l implementeze?

  • Pai in cazul asta nu mai exista mUE daca tu imi restrictionezi libera circulatie din cauza unei „pandemii” cu mortalitate 1-2 %. Al doilea aspect, eu nu am test negativ ca nu am chef sa ma testez, vamesul nu are dovada ca sunt bolnav, eu port masca si respect distantarea (masuri care ar fi trebuit sa ajute), si el nu ma lasa sa trec prin vama – care este in interiorul mUE!!!! Deci e momentul unui proces clar. Apoi, in interiorul tarii mele pot merge fara pasaport unde vrea – pt ca sunt cetatean, dar sa trec granita (in interiorul muE) nu pot, deci nu mai sunt cetatean al mUE – intelegi? KKAm asa e treaba. Prin urmare vor curge la procese de o sa le sara pe nas. Pe urma toti desteptii care vor turism pe baza pasaportului, nu vor relansa nici un turism cu 10-20 % vaccinati pana la vara. Si problema este ca procentul e cam 50-50 pro si contra, deci orice conditionare a circulatiei in mUE va duce la falimentul acelor sectoare. Q.E.D

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.