G4Media.ro

Suedia îşi reia ajutorul financiar către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni /…

Sursa foto: Pexels / Hurrah suhail

Suedia îşi reia ajutorul financiar către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni / Guvernul a alocat aproximativ 40 mil. de dolari pentru UNRWA în anul 2024

Suedia a anunţat sâmbătă că îşi reia ajutorul financiar către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), cu o sumă de 20 de milioane de dolari, condiţionată însă de un mai bun control asupra activităţii organizaţiei ONU, informează AFP şi Reuters, transmite Agerpres.

La fel ca alte circa 15 state, Suedia îşi suspendase ajutorul pentru UNRWA, după acuzaţii formulate la sfârşitul lui ianuarie de autorităţile israeliene, potrivit cărora mai mulţi angajaţi ai agenţiei ar putea să fi fost implicaţi în atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie.

„Guvernul a alocat 400 de milioane de coroane pentru UNRWA pentru anul 2024. Decizia de astăzi vizează alocarea unei prime tranşe de 200 de milioane de coroane” (20 milioane de dolari), a precizat guvernul suedez într-un comunicat.

Pentru a obţine deblocarea acestui ajutor, UNRWA a acceptat „să permită controale, audituri independente, să întărească supervizarea internă şi controalele suplimentare în ceea ce priveşte personalul”, subliniază Suedia.

Pe 1 martie, Uniunea Europeană a decis să deblocheze un ajutor de 50 de milioane de euro pentru UNRWA.

Israelul a acuzat în ianuarie că 12 dintre cei circa 30.000 de angajaţi regionali ai UNRWA au participat la atacurile din 7 octombrie ce au dus la moartea a 1.160 de persoane, majoritatea civili.

UNRWA are circa 13.000 de angajaţi în Fâşia Gaza.

ONU s-a delimitat imediat de angajaţii acuzaţi şi încă în viaţă, şi o anchetă internă a fost declanşată. Un grup independent urmează de asemenea să desfăşoare o misiune de evaluare a UNRWA şi a „neutralităţii” sale.

Cu toate acestea, tensiunile au escaladat săptămâna aceasta între Israel şi UNRWA. Armata israeliană a acuzat luni agenţia ONU că are „peste 450 de terorişti” angajaţi în Fâşia Gaza.

La rândul său, UNRWA a acuzat autorităţile israeliene că au comis acte de „tortură” asupra unora dintre angajaţii săi arestaţi în Gaza din 7 octombrie încoace.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Europe baga bani in niste oameni care ne urasc.la fel ca Africa care de saracie tot plinge ca au fost colonizati. Pai aia a fost cea mai buna perioada a lor