G4Media.ro

Subprefectul Brașovului propune construirea unui monument al junilor din Șchei: ”Ar aduce…

Sursa foto: Bună Ziua Brașov

Subprefectul Brașovului propune construirea unui monument al junilor din Șchei: ”Ar aduce turiști” / Următoarea paradă va fi în Duminica Floriilor

Subprefectul județului Brașov, social-democratul Lucian Pătrașcu, propune construirea unui monument statuar al junilor ca simbol al tradițiilor populare locale, transmite Agenția de presă Rador, care citează Radio România Brașov.

„Acest monument statuar ar putea fi construit lângă sediul Uniunii Junilor din Şcheii Brașovului şi Brașovul Vechi. Acest simbol în piatră, în apropierea Porții Șchei, ar fi, pe lângă un tribut plătit de către brașoveni istoriei Brașovului, și un punct turistic de mare valoare, care ar aduce turiști în locul în care poate fi admirată și cunoscută zestrea celor șapte grupuri de cete, de călăreți din vechile vremuri ale Brașovului”, susține subprefectul.

Junii Brașovului se pregătesc în aceste zile pentru evenimentele prin care marchează an de an venirea primăverii. Obiceiul ieşirii cu surla, de Buna Vestire, este primul eveniment din an din seria celor organizate de junii braşoveni şi este păstrat cu sfinţenie şi transmis din generaţie în generaţie.

„Evenimentele, conform calendarului tradițional, încep în data de 25 martie, cu Ieșitul cu surla. Este ziua în care junii tineri, îmbrăcați în nemțește, adică civil, nu se îmbracă în haine de june, împreună cu surlașul, se adună în Prund, trag din surlă, după care se dansează Hora Junilor, care pentru noi junii este un al doilea imn național”, a precizat reprezentantul Junilor Dorobanți, Florin Nistor.

Următorul eveniment al junilor din Șcheii Brașovului va avea loc în Duminica Floriilor ortodoxe, urmat de cel din Duminica Tomii, după Paști, zi în care Junii Brașovului îmbracă straiele populare și defilează călare în Cetatea Brașovului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...