G4Media.ro

Subiectul Schengen nu apare pe agenda ședinței Consiliului European de joi, dar…

Subiectul Schengen nu apare pe agenda ședinței Consiliului European de joi, dar va fi discutat după ce președintele Iohannis a făcut o solicitare oficială către cabinetul lui Charles Michel

Update 10.12: Subiectul va fi ridicat la Consiliul European de președintele Klaus Iohannis, chiar dacă el nu este pe agenda formală, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Subiectul aderării la Schengen a fost anunțat deja că va fi ridicat de președintele României către cabinetul președintelui Consiliului European, Charles Michel, și către statele membre, inclusiv în cadrul Consiliului afaceri generale al UE, care a avut loc marți la Bruxelle.

Articol inițial: Agenda ședinței Consiliului European de joi nu conține subiectul extinderii spațiului Schengen, potrivit documentelor oficiale postate pe site-ul instituției.

Președintele Iohannis a anunțat miercuri că va ridica chestiunea Schengen la Consiliul European, dar a avertizat că e greu de crezut că va putea obține o schimbare a atitudinii Austriei.

”Avem o agendă bogată, inclusiv pe energie. Miniștrii energiei nu s-au înțeles azi-noapte, dar noi vom continua discuțiile. (…) Sunt teme pe care eu le voi ridica – tema Schengen. Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi românii vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte”, a spus Klaus Iohannis.

Liderii UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energie și economie, securitate și apărare, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe, se precizează pe site-ul oficial al Consiliului European.

În contextul ”războiul Rusiei împotriva Ucrainei” în ședința Consiliul European se va discuta cele mai recente evoluții în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre cum poate fi ajutată Ucraina să treacă peste această iarnă.

”În acest context, liderii UE vor discuta despre continuarea sprijinului politic, militar, umanitar și de protecție civilă acordat Ucrainei, precum și despre modul în care se poate contribui la restabilirea infrastructurii critice a Ucrainei.

UE condamnă cu fermitate războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și sprijină pe deplin independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. În acest sens, liderii UE își mențin angajamentul, împreună cu partenerii, de a oferi ajutor financiar și de a sprijini reziliența și reconstrucția pe termen lung a Ucrainei”, se precizează pe site.

De asemenea, se va discuta despre criza energetică.

”În acest context, liderii UE vor examina progresele înregistrate în ceea ce privește deciziile la care au ajuns în cadrul reuniunii Consiliului European din octombrie 2022, când au convenit să accelereze și să intensifice eforturile pentru: a reduce cererea de energie, evitarea raționalizării, a asigura aprovizionarea cu energie, a reduce prețurile la energie. În cadrul reuniunii respective, liderii UE au invitat, de asemenea, Comisia Europeană să accelereze lucrările privind reforma structurală a pieței energiei electrice”, scrie pe site-ul Consiliului Europei.

În cadrul subiectului ”relațiile externe”, Consiliul European va purta o discuție strategică privind relațiile transatlantice. ”În lumina evenimentelor actuale, liderii UE ar putea aborda și alte chestiuni specifice de politică externă”, se mai arată pe agenda oficială a întâlnirii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

 1. Eu nu cred că am intrat în Europa. Mai degrabă a intrat Europa în noi prin Iohannis. Și cred că mai și stăm capră.

 2. Iohannis e doar un vânător de privilegii, ca toți PNLiștii și PSDiștii, niște paraziți bugetari.

 3. Iohannis vrea doar să stingă focul și să ne facă să ne „așezăm liniștiți la locurile noastre”. Normal ca nu înghițind vom avea ceva de câștigat. Sincer, prefer să nu mai intrăm in Schengen 30 de ani dar să blocăm orice inițiativă in interesul Austriei in acest interval. Fie că este propusă de Austria, fie că este propusă de altcineva.
  Până la urmă s-a demonstrat că in UE câștigă cei ce aplică metode de tip șantaj sau de mafioți, nu discuțiile, diplomația și rațiunea.
  In ceea ce privește intratul „in curând” in Schengen, să nu uităm că si cancelarul Merkel ne-a promis acelasi lucru acum un sfert de secol, ce facem, mai așteptăm capră încă un sfert de secol să fim luați la poștă de alții atunci, de exemplu de Suedia sau de Croația?

  • Pai nereusita noastra e din vina altora, cum ar veni din vina lui Karl. Am aflat si ca unii u.s.e.risti au interese pe la OMV, care are 60% actionariat austriac si si-ar fi dorit 100% dar nu a acceptat presedintele. Asta cu neacceptatul e o reusita. Nereusita e ca domnii austriecii s-a ofticat.

  • Pai nereusita noastra e din vina altora, cum ar veni din vina lui Karl& co.
   Am aflat si ca unii u.s.e.risti au interese pe la OMV, care are 60% actionariat austriac si si-ar fi dorit 100% dar nu a acceptat presedintele.
   Asta cu neacceptatul e o reusita.
   Nereusita e ca domnii austriecii s-au ofticat si au actionat in consecinta.

 4. Si-o fi adus aminte ca i-a facut o firma austriaca autostrada Sibiu-B.o.ita si o fi zis sa nu-i mai deranjeze.(sursa h.o.tnews)

 5. Sper sa aiba pe cineva pe langa el ca sa nu adoarma.

 6. Dacă îşi supără PSD tătucul nu mai pupă rotativa aşa că urmează dansul pinguinului şi toţi se vor pune în rând după tătuc şi o să îi dea dreptate. Ţop ţop, hai săriţi!😀😀😀😀😀😀

 7. BOLOVANUL ne sfatueste sa tacem , a fi-m cuminti . Sa ne fie frica de ei . Eu zic sa nu ne mai lasam calcati in picioare dar trebue sa scapam de scirbele de politicieni , de la toate partidele care agramati si hoti .

 8. Se numeste: „a face din vorbe” fenomenul la care asistam…

 9. A crezut cineva ca va fi?!

  De aceea romanii spun ca singura soluție este boicotul împotriva Austriei și a probelor sale, politicienii romani nu reprezintă un vector de încredere pentru apărarea interesului național.

 10. E normal sa nu apara pe ordinea de zi,abia ce s-a votat joia trecuta.Probabil ca presedintele va atinge tangential,colateral problema,caci lucrul acesta l-a promis ,dar subiectele inscrise pe ordinea de zi sunt altele extrem de importante,de actualitate pentru toata UE .

 11. Ce să discuți la o săptămana. Poziția Austriei e aceiași. Oricât de inflamați suntem noi chestia asta se rezolvă cu cap. Întrebarea care apare: Avem cap?

  • Nu avem ce să mai „rezolvăm”. Dacă se va „rezolva” curând peste încă 25 de ani, cum ne promitea si Merkel, mai bine nu se mai rezolvă nimic cu cap.
   Ar trebui să primim migranți semioficial și să inundăm Austria in afganistanezi, irakieni, sirieni, etc.
   Și să renunțăm la Schengen. Doar o atitudine de bandit, de mafiot poate contrabalansa atitudinea Austriei, nu „răbdare”, „încă 25 ani”, „cu cap”, bla bla bla.

 12. Nici nu avea cum sa fie. Aderarea la Schengen se face numai in JAI, in rest barbologii ieftine de europarlamentari slabi care nu inteleg cum functioneaza lucurile la Bruxelles, care s-au dus acolo numai pentru 10K euro, pensie, diurne, mese festive si shopping.

 13. Țepari plătiți bine ca sa intermedieze fu.rtul resurselor României si sa creeze prejudicii financiare (si reputaționale) românilor pe care nu ii reprezintă cu demnitate!

 14. Nu e deci oficial pe ordinea de zi, ci inclus ca o discutie de principiu dupa suplimentarea ordinii de zi sau in afara acesteia la solicitarea presedintelui Romaniei.

 15. Respingerea Romaniei si Bulgarie este o situatie care convine tuturor, suntem o cultura mult prea diferita de a lor, trebuie sa ne obisnuim cu statutul de t!gan!! europei.

 16. Stați liniștiți bă proștilor ca Ioha a solicitat să se discute treaba cu șengăn, suntem salvați 🤣

  • Poate te salveaza pe tine ”Ioha” si treaba cu prostilor poti sa le spui unor apropiati ai tai ca sa nu zic altceva.

  • @USR 2
   Sa-i spuna cineva ca este printre putinii care vor mai vota U.S.R. Daca el crede ca nu ne-am prins ce cauta us.eri.stii in p.ol.itica, inseamna ca se referea la el.😆

 17. Probabil in pauza finalei CM.

 18. & Au mai coborât ăștia baremul ca să îl discute și pe Iohannis la Schengen , după examinarea de admitere, ? Sunt în căutare de „resurse” , ?

 19. Jigodiilor, de ce nu îmi aprobați comentariile?