G4Media.ro

SUA vând de urgență aproape 14.000 de obuze de tanc Israelului/ Decizia…

Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

SUA vând de urgență aproape 14.000 de obuze de tanc Israelului/ Decizia nu a trecut prin Congres

Guvernul american a aprobat „de urgenţă”, fără a trece prin Congres, vânzarea către Israel a aproape 14.000 de obuze de tanc servind în războiul său împotriva Hamas în Fâşia Gaza, a făcut cunoscut sâmbătă adminstraţia de la Washington, citată de AFP, transmite Agerpres.ro.

Departamentul de Stat a notificat vineri Congresul, invocând o autorizaţie „de urgenţă”, despre vânzarea către aliatul său israelian a 13.981 de obuze de 120 de milimetri care echipează tancurile de luptă Merkava angajate în ofensiva din teritoriul palestinian, potrivit comunicatelor date publicităţii sâmbătă de Pentagon şi Departamentul de Stat.

Aceste echipamente militare reprezintă o valoare de 106,5 milioane de dolari.

„Secretarul de stat (Antony Blinken) a stabilit şi a justificat în detaliu Congresului că există o urgenţă pentru a vinde imediat aceste echipamente guvernului israelian (…) fără examinarea parlamentară impusă de legislaţia privind controlul exporturilor de arme”, a indicat diplomaţia americană.

Miercuri, Congresul – divizat cu o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană şi senatori democraţi în majoritate, dar ei înşişi divizaţi – nu a reuşit să facă progrese cu privire la un uriaş pachet de ajutor de peste 106 de miliarde de dolari, solicitat cu insistenţă de preşedintele democrat Joe Biden, incluzând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

„Statele Unite sunt angajate pentru securitatea Israelului şi este crucial pentru interesele naţionale americane să ajute Israelul să dezvolte şi să menţină o capacitate puternică de autoapărare”, a mai subliniat Departamentul de Stat.

În pofida relaţiilor diplomatice uneori tensionate, Washingtonul este principalul sprijin al Israelului şi îi oferă acestuia anual, începând din 2016, sub preşedinţia lui Barack Obama, un ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari.

Statele Unite au respins prin veto vineri seara o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU cerând un „armistiţiu umanitar imediat” în Fâşia Gaza.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Acum ca sunt semne tot mai clare ca ajutorul pentru Ucraina nu mai trece prin congres, ca in cazul unui Trump la putere, Europa de Est va fi lasata de izbeliste, e momentul sa ne evaluam propria armata. Ce ar face armata intr-un conflict ca cel Ucraina? Timp de 15 ani auzim doar „suntem in alianta” si vedem licitatii de armament anulate in ultimul moment.