G4Media.ro

SUA trimit aviația grea în Afganistan pentru stăvilirea avansului talibanilor

SUA trimit aviația grea în Afganistan pentru stăvilirea avansului talibanilor

Bombardierele americane B-52 și avioanele Spectre, dotate cu tunuri, au fost trimise în acțiune împotriva talibanilor în încercarea de a opri marșul insurgenților asupra a trei orașe cheie din Afganistan.

Întoarcerea masivei „fortărețe stratosferice” B-52, după cel puțin un an de pauză, este cel mai clar semn că Pentagonul este obligat să lanseze atacuri zilnice grele, nu numai pentru a opri avansul talibanilor, ci și pentru a-i ajuta pe piloții militari afgani instruiți în SUA.

Aceste desfășurări au fost dezvăluite în timp ce talibanii au cucerit orașul Zaranj în provincia Nimroz, care se învecinează cu Iranul, prima capitală de provincie care a căzut de când trupele străine și-au început retragerea.

Avioanele folosite de afgani, dintre care multe au fost furnizate de SUA, rămân fără piese de schimb, muniții și piloți. Cel puțin șapte piloți au fost uciși de talibani, iar despre ceilalți se relatează că sunt fost epuizați de neobositele misiuni de bombardament și de transport al trupelor.

Ca răspuns, surse de apărare americane au declarat pentru The Times că B-52, un simbol al puterii aeriene americane în ultimii 70 de ani, care poate transporta până la 32 de tone de bombe, zboară de la baza aeriană al-Udeid din Qatar, în sud-vestul Pakistanului și în Afganistan, pentru a lovi ținte Talibane în jurul orașelor Lashkar Gah din provincia Helmand, Kandahar și Herat.

Celelalte două avioane americane principale folosite sunt AC-130 Spectre dotat cu tunuri, o versiune de atac terestru puternic înarmată a unui avion de transport conceput pentru susținere de artilerie cu tunuri și altitudine mică, și drone Reaper armate. Ambele tipuri de aeronave au sediul în Qatar, la 1.600 de kilometri distanță.

USS Ronald Reagan, un portavion în Marea Arabiei, contribuie, de asemenea, cu avioanele de luptă F / A-18 Super Hornet la misiuni, deși acestea nu sunt implicate în bombardarea țintelor.

Surse de apărare au declarat că forțele americane au intenția de a continua atacurile aeriene după 31 august, data stabilită pentru retragerea ultimelor trupe americane rămase în Afganistan. Cu toate acestea, costul lansării atacurilor aeriene continue din Golf, inclusiv realimentarea aeriană pentru toate aeronavele cu aripi fixe, va începe să-și facă efectul în săptămânile și lunile următoare.

La cheltuiala tot mai mare a perioadei post-retragere se va adăuga provocarea de a menține forța aeriană afgană în aer și pregătită pentru luptă după ce ultimul dintre cei 16.000 de contractori americani va fi părăsit Afganistanul.

sursa: The Times

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. O decizie atât de stupidă încât cred că a fost forțată de un wanabe care aspiră la o poziție înaltă în administrația americană.

  Afganistanul e un ținut vast, fără o logistică locală niciun fel de acțiune militară nu depășește periculozitatea unui pistol cu apă.

  Pe de altă parte populația civilă locală după patruzeci de ani de război (cu mici intermitențe) nu mai are nici o motivație de a lupta contra talibanilor.

  Probabil vor lansa câteva bombe, se vor juca generalii de-a războiul dar, pare-se, guvernul afgan are soarta pecetluită.

  Din aceste motive nu cred că activitatea militară americană post retragere are vreo altă noimă decât jocurile din culisele politicii americane.

  • Nu cred. Americanii sunt bine intentionati dar cand vor lovi o masina plina cu talibai va fi un mare scandal acestia brusc devenind civili, chiar daca portbagajul e plin de arme iar ei sunt inarmati pana in dinti.
   Totul e doar continuarea razboiului rece in care Rusia si China vor arata cat de prosti sunt Statele unite. Propaganda si manipulare

 2. Americanii nu pot sta la nesfârșit și să cheltuiască sute de miliarde într-o țară ostilă lor în mare măsură… Forțele așa zis democratice afgane sunt doar niște fugari din calea talibanilor pentru că ei înșiși nu cred în democrație așa cum cred Talibanii in legea islamică. Să moară în continuare români americani sau alții că să-i apere pe acești lași? Să lupte pe viață și pe moarte pentru familie lor și viitorul copiilor lor!

 3. Vor fugi în Europa pentru familiile lor, cu familiile lor, vor cere o grămadă de drepturi ca să trăiască în legea lor, vor avea pretenții la moschei și vor încerca să transforme Europa într-un fel de Afganistan, că să se simtă că în țară de care au fugit. Șamd….

 4. Bine fac,talibanii sunt teroristi musulmani.

 5. Resursa umana pentru talibani pare inepuizabila, sunt permanent inarmati si au hrana, asta inseamna sustinere logistica non-stop.
  Razboiul sau cum poate fi numita aceasta actiune distructiva si militara nu va inceta si este doar manifestarea vizibila a vointei de putere a unor cercuri foarte potente financiar, fara relevanta nationala.
  SUA ar putea sa le lase in plata Domnului pe marionetele-talibane, sa distruga pe cine vor si ce vor in numele unei religii ideologizate pana in plasele, dar vointa de putere se va extinde,
  avem semne limpezi.
  Europa s-a auto-blocat ideologic, comportamental si militar dupa WW2 , a vazut unde duce setea de putere.
  Daca SUA nu va tine in zgarda situatia, va veni candva si randul Chinei la comanda.