G4Media.ro

SUA și UE se îndepărtează de războiul economic: Trump și Juncker au…

SUA și UE se îndepărtează de războiul economic: Trump și Juncker au negociat un acord total de liber schimb

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anunţat miercuri la Wasghinton că au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE care va duce la eliminarea principalelor bariere tarifare și non-tarifare, anunță Agerpres.

Anunțul celor doi lideri reprezintă un mare pas înapoi, așteptat de piețe, după amenințările din ultimele luni cu declanșarea unui adevărat război comercial între cele mai mari blocuri economice din lume.

După întâlnirea bilaterală la Casa Albă, Trump a declarat că relaţiile dintre Washington şi Bruxelles intră într-o fază nouă. „A fost o zi foarte mare pentru comerţul liber şi echitabil, într-adevăr o zi foarte mare. Începem negocierile chiar acum, dar ştim în bună măsură unde vrem să ajungem (…) tarife zero, bariere netarifare zero şi subvenţii zero pentru bunurile industriale non-auto”, a declarat Trump, potrivit Agerpres.

Preşedintele Statelor Unite a mai spus că ţara sa va colabora cu Uniunea Europeană pentru „reducerea barierelor şi creşterea comerţului cu servicii, produse chimice şi farmaceutice, produse medicale, precum şi soia; soia este o mare problemă”. Potrivit lui Trump, UE va achiziţiona mai mult gaz petrolier lichefiat din SUA.

La rândul său, Juncker a anunţat că a convenit cu Trump ca Uniunea Europeană şi Statele Unite să nu îşi impună reciproc noi tarife în timpul negocierilor.

Trump a ameninţase cu aplicarea unui tarif de 25% asupra importurilor de automobile; o astfel de măsură ar afecta atât producători europeni cum sunt BMW şi Volkswagen, cât şi firmele din domeniul auto din Japonia şi Coreea de Sud. Președintele american denunțase politica protecționistă a UE în domeniul comerțului, mai cu seamă în privința produselor agro-alimentare, politică ce împiedica producătorii din SUA să intre pe piața europeană.

UE și SUA au discutat anii trecuți un acord de liber schimb, TTIP, dar odată cu instalarea lui Trump la Casa Albă Washingtonul a denunțat actul, acuzând administrația Obama că a negociat prost.

Foto: Trump și Juncker (Sursa: Casa Albă)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Durere mare !

    „UE va achiziţiona mai mult gaz petrolier lichefiat din SUA.”

    UE s-a linistit, SUA e multumita ca implicit Rusia va exporta mai putin in UE.

  2. Hmmm…as zice ca e exact ce a dorit Trump. Pare sa fie tactica preferata a lui Trump… ameninti public cu ceva foarte dezavantajos pentru ceilalti iar apoi negociezi opusul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.