G4Media.ro

SUA „preocupate” de acuzaţiile de tortură vizând Israelul

Sursa foto: Unsplash / Jez Timms

SUA „preocupate” de acuzaţiile de tortură vizând Israelul

Statele Unite s-au declarat luni „îngrijorate” şi au cerut aliatului lor israelian să efectueze o anchetă după un reportaj al CNN despre condiţiile degradante la care se presupune că sunt supuşi unii prizonieri palestinieni în plin război în Fâşia Gaza, scrie AFP, transmite Agerpres.

Pe baza informaţiilor furnizate de avertizori de integritate israelieni, canalul de ştiri american a difuzat săptămâna trecută un reportaj şocant despre baza Sde Teiman din deşertul Negev, în sudul Israelului.

„Suntem îngrijoraţi de aceste acuzaţii şi le analizăm analizăm împreună cu alte acuzaţii de abuz împotriva palestinienilor aflaţi în detenţie”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Statele Unite le-au făcut cunoscut israelienilor că au „obligaţia de a ancheta în detaliu” acuzaţiile de încălcare a dreptului umanitar internaţional, a subliniat el.

„Am fost întotdeauna clari şi consecvenţi cu toate ţările, inclusiv cu Israelul, că trebuie să trateze toţi deţinuţii în mod uman, cu demnitate şi în conformitate cu dreptul internaţional”, a adăugat Vedant Patel.

Potrivit CNN, centrul de detenţie are în jur de 70 de prizonieri supuşi unor condiţii extreme, precum şi un spital de campanie în care unii deţinuţi răniţi sunt legaţi de paturi purtând scutece şi hrăniţi cu paiul.

Unul dintre avertizori, care a difuzat fotografii, a vorbit despre prizonierii legaţi la ochi cărora li s-a ordonat să stea în şezut şi să nu vorbească, gardienii strigându-le „taci din gură” în arabă.

În spitalul de campanie, medicii au amputat membrele prizonierilor răniţi ţinuţi apoi în cătuşe, potrivit CNN.

Publicitate electorală

Prizonierii au fost torturaţi mai puţin pentru a aduna informaţii decât „din răzbunare” pentru atacul comis de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie, potrivit unuia dintre avertizori.

Armata israeliană a dat asigurări că va examina aceste acuzaţii. Anchetele israeliene privind încălcarea drepturilor omului, raportate de media sau de ONG-uri, au rareori consecinţe importante pentru forţele armate sau de securitate.

Vineri, un raport al Departamentului de Stat american a concluzionat că este „rezonabil să se estimeze” că Israelul a folosit arme furnizate de Statele Unite într-o manieră incompatibilă cu dreptul umanitar internaţional, fără ca această constatare să conducă la suspendarea trimiterii de echipament militar, potrivit AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dubla masura .Imi este greata !