G4Media.ro

SUA: Curtea Supremă a blocat două acțiuni judiciare împotriva fostului președinte Donald…

SUA: Curtea Supremă a blocat două acțiuni judiciare împotriva fostului președinte Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a ordonat luni încetarea procedurilor judiciare împotriva fostului preşedinte Donald Trump iniţiate conform unei prevederi constituţionale care îi interzice şefului statului să accepte venituri de origine străină dacă nu au fost aprobate de Congres, relateaza Agerpres, conform Reuters.

Conform deciziei Curţii Supreme, două procese referitoare în special la hotelul lui Trump din Washington vor fi sistate de instanţele inferioare care le acceptaseră.

În unul din dosare, reclamanţii – procuratura din Districtul Columbia şi un grup de monitorizare a politicienilor – ceruseră Curţii să respingă apelurile fostului lider de la Casa Albă, pe motiv că litigiul va dispărea odată cu încheierea mandatului prezidenţial. Curtea Supremă a luat decizia închiderii dosarelor fără a mai audia apelurile lui Trump.

Grupul nonprofit Cetăţenii pentru Responsabilitate şi Etică la Washington, alături de un proprietar de hotel şi un grup de restaurante au susţinut la scurt timp după alegerile prezidenţiale din 2016 că Trump s-a expus, prin refuzul de a renunţa la afacerile din domeniul hotelier, la primirea de foloase din partea unor oficiali străini care doreau unele favoruri. Reclamanţii au susţinut că au pierdut din acest motiv clienţi în favoarea stabilimentelor lui Trump, în speţă a hotelului Trump International din Washington, situat în apropiere de Casa Albă.

Plângerea respectivă a fost iniţial respinsă de un judecător federal, apoi Al Doilea Circuit de Curţi de Apel al SUA – din cadrul sistemului american de curţi de apel regionale – din New York a redeschis dosarul în 2019.

Un alt proces similar, intentat de statul Maryland şi de Districtul Columbia – unde se află capitala SUA, oraşul Washington – a primit undă verde anul trecut de la Al Patrulea Circuit de Curţi de Apel, cu sediul în Richmond, statul Virginia.

Mai mulţi democraţi din Congresul SUA intentaseră şi un al treilea proces, care s-a încheiat anul trecut prin respingerea de către Curtea Supremă a audierii apelului împotriva deciziei prin care o instanţă inferioară stabilise că reclamanţii nu au o calitate procesuală valabilă.

Trump este vizat şi de procesul din Senat, intentat de Camera Reprezentanţilor, în care este acuzat de incitarea susţinătorilor săi la un miting din 6 ianuarie, după care mai mulţi protestatari au intrat în Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA, într-o ultimă încercare de a împiedica validarea alegerilor prezidenţiale câştigate de democratul Joe Biden.

La nivel federal au loc şi demersuri judiciare pentru elucidarea plăţilor făcute în 2016 către două presupuse amante ale fostului preşedinte, pentru a le convinge să nu facă dezvăluiri despre relaţiile lor cu Trump. Faptele respective ar putea constitui încălcări ale legii privind finanţarea campaniilor electorale.

Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Când vezi cum se bâlbâie justiția americana cu aceste cazuri de o corupție evidenta, nu poți sa nu fii mândru de reușitele justiției noastre, în special ale DNA-ul lui Kovesi.
    Nu numai ca au reușit să bage în pușcărie grei ai zilei, oameni care practic conduceau țara, dar au făcut-o într-un sistem de justiție care venea după 50 de ani de comunism, populat cu oameni formați în dictatură. Asta explică de ce justiția noastră este departe de a fi bună și că mai e multă curățenie de făcut (se aude, Stelian Ion?).
    Care e scuza americanilor?

    • mai asteapta putin, pentru Trump de abia totul incepe, s-a terminat cu imunitatea prezidentiala, acuma e un cetatean de rind

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.