G4Media.ro

SUA: Banca centrală majorează dobânda de intervenție cu o jumătate de punct…

Foto: Wikipedia

SUA: Banca centrală majorează dobânda de intervenție cu o jumătate de punct procentual, cea mai agresivă intervenție din ultimii peste 21 de ani

Banca centrală americană a majorat miercuri principală dobândă de intervenție cu o jumătate de punct procentual, cea mai mare creștere din ultimii aproape 22 de ani, și a anunțat că va începe luna viitoare să își reducă bilanțul, accelerând înăsprirea politicii monetare în fața inflației, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

„Fed funds”, principalul instrument de politică monetară al Fed, a fost majorat la un nivel țintă cuprins între 0,75% și 1%, așa cum se așteptau toți economiștii și analiștii chestionați de Reuters înaintea ședinței Comitetului federal pentru piața monetară (FOMC) al Federal Reserve.

Decizia a fost luată în unanimitate.

În ciuda contracției produsului intern brut (PIB) din SUA în primul trimestru, „cheltuielile gospodăriilor și investițiile întreprinderilor rămân puternice. Creșterea ocupării forței de muncă a fost robustă”, a declarat Comitetul de politică monetară al băncii centrale americane într-un comunicat, după două zile de discuții la Washington.

Inflația „rămâne ridicată” și atât războiul din Ucraina, cât și noile restricții sanitare din China amenință să alimenteze presiuni în sensul creșterii prețurilor, a adăugat acesta.

În comunicat se arată că bilanțul Fed, care a crescut puternic în ultimii ani până la aproape 9.000 de miliarde de dolari (8.530 de miliarde de euro) datorită achizițiilor masive de obligațiuni pentru a menține dobânzile scăzute și a susține economia, s-ar putea reduce cu până la 47,5 miliarde de dolari pe lună în iunie, iulie și august, iar apoi cu 95 de miliarde de dolari pe lună începând cu septembrie.

Randamentul obligațiunilor de trezorerie pe zece ani era în ușoară scădere, la 2,9793%, la câteva minute după anunțurile Fed, față de 2,985% cu puțin timp înainte. Pe Wall Street, indicele Standard & Poor’s 500 a câștigat 0,45%, în timp ce pe piața valutară, dolarul a pierdut teren în fața celorlalte valute importante (-0,21%).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...