G4Media.ro

SUA au restabilit sancțiuni în cazul unui miliardar israelian acuzat de corupție

sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

SUA au restabilit sancțiuni în cazul unui miliardar israelian acuzat de corupție

Statele Unite au reintrodus luni sancţiuni împotriva miliardarului israelian Dan Gertler, acuzat de corupţie în domeniul minier în Republica Democrată Congo (RDC), sancţiuni relaxate chiar înainte ca fostul preşedinte Donald Trump să părăsească Casa Albă, informează AFP, citată de Agerpres.

Acţiunea întreprinsă de administraţia fostului preşedinte american „a fost în contradicţie cu interesele SUA în politica externă în materie de combatere a corupţie în întreaga lume, printre care eforturile … vizând combaterea corupţiei şi promovarea stabilităţii în RDC”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

O licenţă a fost acordată pe 15 ianuarie lui Dan Gertler şi unora din companiile sale, care îi permitea acestuia să înceapă din nou afaceri în Statele Unite şi îi debloca activele, după cum a tras alarma ONG-ul din domeniul combaterii corupţiei Sentry.

„Restabilirea sancţiunilor permite relansarea eforturilor anticorupţie congoleze şi americane”, a declarat într-un comunicat cofondatorul Sentry, John Prendergast.

Suspectat că a semnat „contracte miniere şi petroliere netransparente şi corupte” în RDC, Dan Gertler a fost plasat în decembrie 2017 sub sancţiuni de către Departamentul de Stat al SUA.

Washingtonul l-a acuzat pe Dan Gertler că a provocat pierderea de către RDC a „1.36 miliarde de dolari din venituri fiscale” în anii 2010, sub preşedinţia lui Joseph Kabila, de care era apropiat.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...