G4Media.ro

SUA acuză Hezbollah că şi-a înmulţit ascunzătorile de nitrat de amoniu în…

SUA acuză Hezbollah că şi-a înmulţit ascunzătorile de nitrat de amoniu în mai multe ţări europene. Americanii sugerează o posibilă legătură între mişcarea şiită libaneză şi explozia devastatoare din Beirut

Coordonatorul american pentru antiterorism, Nathan Sales, arată că Hezbolah şi-a înmulţit ascunzătorile de nitrat de amoniu în mai multe ţări europene. Oficialul a sugerat o posibilă legătură între mişcarea şiită libaneză şi explozie devastatoare care a vut loc recent în portul Beirut, relatează AFP.

„Din 2012, Hezbollah şi-a făcut ascunzători de nitrat de amoniu în Europa, transportând kituri de prim ajutor care conţineau această substanţă în pungile cu răcire instantanee, utilizate în special pentru îngrijiri medicale de urgenţă, a declarat Nathan Sales.

Acest gen de ascunzători au fost găsite în mai multe ţări, printre care Regatul Unit, Grecia, Franţa, Italia şi multe altele”, a adăugat el într-o conferinţă de presă de joi. De asemenea, el a vorbit despre tranzitul acestei substanţe prin Belgia, Spania şi Elveţia.

Unele dintre aceste stocuri au fost „distruse”, a precizat Nathan Sales.

„Avem motive să credem că această activitate este încă în curs”, a avertizat diplomatul, explicând că Washingtonul suspectează că astfel de ascunzători au existat cel puţin până în 2018, „probabil în Grecia, Italia şi Spania”.

„Şi cum am văzut cu toţii cu prilejul exploziei din portul Beirut, nitratul de amoniu este o substanţă cu adevărat periculoasă”, a subliniat ambasadorul Sales.

Pe 4 august o enormă deflagraţie în portul capitalei Libanului s-a soldat cu cel puţin 191 de morţi şi a distrus cartiere întregi. Autorităţile au afirmat că explozia a fost provocată de o încărcătură de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocat de peste şase ani „fără măsuri de prevedere” într-un depozit din port, după ce a fost confiscată de pe un vas plecat din Georgia cu destinaţia Mozambic.

Nitratul de amoniu este o sare albă şi inodoră utilizată ca bază pentru numeroşi fertilizatori azotaţi sub formă de granule.

Cauzele precise care au provocat deflagraţia rămân necunoscute.

Fac acum SUA o legătură între explozie şi Hezbollah, considerat organizaţie teroristă de Washington? Nathan Sales nu a mers atât de departe, dar a lăsat să planeze această posibilitate.

„Iată ce ştim: ştim că Hezbollah a stocat cantităţi enorme de nitrat de amoniu în Europa”, a spus el. „Ştim de asemenea, după ce am văzut în Beirut, puterea cu adevărat distructivă a nitratului de amoniu, capabil să producă distrugeri masive când este utilizat ca explozibil”, a adăugat Sales.

„De aceea SUA cer o anchetă exhaustivă, deschisă, transparentă şi aprofundată asupra exploziei din Beirut, ale cărei rezultate sperăm să le vedem rapid”, a insistat el, conform Agerpres.

 

Sursa Foto: captura/Beirut-explozie

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Credeam ca chinezii si rusii sunt problema, dar saracele matarangi intunecate nu mai prididesc cu descoperirea de noi dusmani. Dusmani-i poarta pica.

  2. Tot Hezbollah o fi fost si la Mihailesti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.