G4Media.ro

SUA a prezentat un plan pentru ameliorarea securităţii cibernetice a reţelei electrice,…

SUA a prezentat un plan pentru ameliorarea securităţii cibernetice a reţelei electrice, pentru contracararea unui act de piraterie de mare amploare

Administraţia americană a prezentat marţi un plan pentru ameliorarea securităţii cibernetice a reţelei electrice a SUA, pe fondul îngrijorărilor crescânde privind un act de piraterie de mare amploare, relatează Agerpres, conform AFP.

Propusă de Casa Albă şi de Departamentul Energiei, iniţiativa prevede un parteneriat public-privat în cursul următoarelor 100 de zile pentru modernizarea sistemelor de control ale infrastructurilor cele mai vulnerabile la atacuri.

„SUA se confruntă cu o ameninţare cibernetică sofisticată şi în creştere din partea unor actori răuvoitori care încearcă să perturbe accesul la electricitatea de care americanii au nevoie pentru casele şi companiile lor”, a declarat secretarul pentru energie, Jennifer Granholm.

„Este atât rolul guvernului, cât şi al sectorului privat să împiedice posibile pagube şi de aceea lucrăm împreună pentru a lua aceste măsuri decisive pentru ca americanii să poată conta pe o reţea energetică rezistentă, sigură şi ireproşabilă”, a adăugat ministrul.

Nicio finanţare specifică nu a fost menţionată pentru această iniţiativă, care este anunţată după numeroase avertismente ale experţilor privind riscurile unor atacuri cibernetice asupra infrastructurilor critice ale SUA în timpul pandemiei de COVID-19.

La sfârşitul anului trecut a fost scos la lumină un amplu atac cibernetic asupra unor organizaţii guvernamentale şi companii americane, piraţii reuşind să infiltreze platforma de editare de software SolarWinds.

SUA, care acuză Rusia că este în spatele acestui atac, au anunţat recent represalii împotriva Moscovei.

În martie, un grup de hackeri susţinut de China a exploatat breşe de securitate ale serviciului de mesagerie profesională Exchange Server al Microsoft, pentru a pirata zeci de mii de organizaţii americane, printre care companii, oraşe şi colectivităţi locale.

Emily Horne, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, dă asigurări că planul de protecţie al reţelei electrice prevede „obiective ambiţioase, dar realizabile”.

În plus, el „va ajuta proprietarii şi operatorii să-şi modernizeze abilităţile în materie de apărare cibernetică, în special ameliorându-şi capacităţile în materie de detectare, de diminuare a riscurilor şi de investigare penală”.

Administraţia afirmă că planul îi încurajează pe operatori să treacă la sisteme care permit să aibă „o cunoaştere a situaţiei în timp aproape real” în caz de risc de atac cibernetic.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.