G4Media.ro

STUDIU „Salvaţi copiii” atrage atenţia supra metodelor „critice şi punitive” folosite în…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

STUDIU „Salvaţi copiii” atrage atenţia supra metodelor „critice şi punitive” folosite în educaţia copiilor / 76% dintre copii sunt certaţi la şcoală de către profesori / 56% dintre părinţi îşi pedepsesc copiii

Organizaţia „Salvaţi copiii” atrage atenţia asupra comportamentelor specifice fenomenului de bullying la care copiii din România sunt expuşi atât la şcoală,cât şi în familie, prezentând date care arată că 76% dintre copii spun că profesorii îi ceartă atunci când greşesc, fapt care „arată prevalenţa metodelor pedagogice critice şi punitive”, iar 56% dintre părinţi admit că folosesc pedeapsa atunci când copiii greşesc, 21% dintre aceştia fiind de acord cu bătaia ca pedeapsă, transmite News.ro

“Studiul privind abuzul împotriva copiilor” realizat de Salvaţi „Copiii România” în anul 2021 arată faptul că numeroşi copii sunt expuşi abuzului verbal la şcoală, dar şi abuzului fizic în familie.

„Datele centralizate de Salvaţi Copiii România pe parcursul anului 2021 arată că 22% dintre copii sunt expuşi abuzului verbal şi limbajului violent în mediul şcolar. Un procent ridicat dintre copii – 76% – spun că profesorii îi ceartă atunci când greşesc, ceea ce arată prevalenţa metodelor pedagogice critice şi punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învăţare şi comunicare. Abuzul fizic asupra copilului în familia de provenienţă este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în şcoală, în condiţiile în care 56% dintre părinţi au declarat că-şi pedepsesc copiii dacă greşesc”, transmite „Salvaţi copiii”.

Studiul realizat de organizaţie arată de asemenea că 12% dintre copii sunt expuşi abuzului verbal în familie, iar procentul ajunge la 22% în mediul şcolar, că atunci când sunt pedepsiţi, copiii trăiesc stări de tristeţe (38%), vinovăţie (29%) şi nefericire (28%), dar şi că 6% dintre copii afirmă că se simt lipsiţi de apărare atunci când sunt pedepsiţi, 3% declarând chiar că se simt părăsiţi.

Datele centralizate de organizaţie arată că cei mai mulţi dintre copii, respectiv 43%, afirmă că suferă în tăcere, 36% dintre cei supuşi abuzurilor plâng sau vorbesc cu cineva şi doar 8% dintre respondenţi au declarat că atunci când sunt pedepsiţi, îşi închipuie că se răzbună.

Studiul arată de asemenea că 21% dintre părinţi sunt de acord că bătaia poate fi folosită ca modalitate de sancţionare a comportamentelor indezirabile ale copiilor.

„Expuşi la violenţa adulţilor, copiii învaţă violenta. Excluderea din grup, izolarea socială, ameninţarea cu violenţa fizică şi/sau umilirea, violenţa fizică şi distrugerea bunurilor personale, interdicţia de a vorbi/interacţiona cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul şcolar”, transmit oficialii „Salvaţi copiii”.

Aceştia precizează că încă din 2016, organizaţia atrăgea atenţia asupra extinderii fenomenului de bullying, dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenţei din şcoli. Primul studiu naţional cu privire la fenomenul de bullying în şcolile româneşti, lansat de Salvaţi Copiii în 2016, arăta că 73% dintre elevi au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar; 3 din 10 copii sunt excluşi în mod constant din grupul de colegi, iar procentul este similar în cazul copiilor ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi. Unu din patru elevi era umilit în faţa colegilor, conform datelor de acum cinci ani.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii România a dezvoltat o serie de „intervenţii focusate”, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului. Astfel, începând cu luna februarie 2020, organizaţia implementează, în parteneriat cu „Salvaţi Copiii” Danemarca şi ”The Mary Foundation”, un program complex de prevenire a bullying-ului, care face din relaţiile pozitive dintre copii-copii şi copii-adulţi o prioritate, creând pentru toţi actorii implicaţi oportunităţi de a participa şi de a acţiona, gvrupurile ţintă fiind preşcolarii.

Programul se numeşte ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădiniţe”, iar în urma implementării proiectului pilot” în 5 grădiniţe din Bucureşti, cu participarea a 450 de copii, s-a constatat reducerea comportamentelor de excluziune socială la 7%. Programul introduce practici sociale care întăresc spiritul comunitar al copiilor, precum discuţiile de grup unde sunt folosite cartonaşe de conversaţie pentru a iniţia discuţiile, dar şi prin folosirea Ursuleţului Prietenos, a masajului şi a activităţilor ritmice.

„Analiza impactului proiectului pilot demonstrează eficienţa intervenţiei, evidenţiind reducerea comportamentelor de excluziune socială de la 21% la 7%, reducerea comportamentelor agresive de la 17% la 9%, creşterea numărului situaţiilor în care copiii manifestă curaj în a-şi apăra prietenii, de la 82% la 94%”, precizează „Salvaţi copiii”.

Organizaţia precizează că, de luna aceasta, extinde programul pilot, dotând alte 10 grădiniţe din Bucureşti, Suceava şi Călăraşi cu materiale educaţionale specifice programului ”Să fim prieteni – Fără bullying în grădiniţe” şi lansează invitaţia către autorităţile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului la nivel naţional.
Programe similare sunt implementate, în prezent, în alte cinci ţări.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Stiti cum e, daca nu-i fudul…

 2. Dar ce facem cu „pedepsele” pe care trebuie sa le suporte copiii nevaccinati, care nu au acces la cursuri cu prezenta fizica? Exista scoli in UE care fac asta.

 3. Nu mai pedepsiți copiii ,brutelor . Lăsați copiii sa se urce în capul vostru și să facă tot ce vor ei fără să-i mai pedepsiți. In zilele astea , așa trebuie crescuți copiii. Că aia care au fost crescuți în anii 60 până în 80 , nu au iesit oameni de calitate , super inteligenți și respectuoși . :))))))

 4. Dacă a critica sau a atrage atenția intră la rele tratamente atunci dați numai 10 și lăsații așa cum s-au născut (adică proști). Toți ne naștem așa. Unii chiar mor în același stadiu.

 5. Sunt curios, daca vine un grup de tineri gelu duminica si-si pun picioarele si boxa de manele pe banca, cum se procedeaza azi ? Ca ‘metoda clasica’ e abuz mai nou.

 6. Nu stresați plozii!
  Jagardelele astea au doar drepturi, pla îndatoriri.
  Unu’ m-a ftt în clasa!

 7. Câțiva ani buni în urmă, o colegă și-a luat 2 zile libere să-și întrețină musafirii veniți din luminata Suedie.
  S-a întors bombănind și pomenind toți sfinții.
  Veniseră cu lumina ochilor, un plod de câțiva anișori care-i făcuse toate florile salată și toți pereții grafitti.
  Acum avea să zugrăvească tot apartamentul pentru că zelul creator al micuțului ar fi suferit enorm dacă un perete ar fi rămas intact.

  • Diferența de mentalitate, dl de la bbc, exact despre asta este vorba. Intru-un fel se face educație în la lumea civilizată, altfel când vine vorba de unii care încă cred că bătaia este ruptă din rai. Și se vede cum evoluează mâie departe ca adulți, cum se poarta cu cei din jur, ce probleme psihice au.