G4Media.ro

Studiu: Maghiarii din România au o încredere mult mai mică decât românii…

Studiu: Maghiarii din România au o încredere mult mai mică decât românii în UE, Justiție și forțele armate

Un studiu realizat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale arată că maghiarii din Transilvania au o încredere semnificativ mai mică în forţele armate în comparație cu românii (42% față 80%), în sistemul de învăţământ (52%, respectiv 70%), în UE (39%, respectiv 49%) şi în justiţie (38%, respectiv 47%).

Rezultatele, prezentate de agenția maghiară de presă MTI, arată că cetățenii de etnie maghiară din Transilvania au mult mai multă încredere în biserici decât cei din Ungaria şi depăşesc semnificativ media din România.

Sondajul intitulat „Maghiarii din Transilvania pe harta sistemelor de valori europene” a fost prezentat marţi după-amiază de specialiştii Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă online.

Directorul Institutului, István Horváth, a explicat că în cadrul sondajului “European Values Study” (EVS) au fost studiate pentru prima oară opţiunile valorice ale maghiarilor din Transilvania. Dintre rezultatele sondajului efectuat în 42 de ţări europene, cu un set de întrebări identice, au fost prezentate cu această ocazie cele referitoare la încredere, la valorile politice şi cele referitoare la protecţia mediului.

Potrivit sociologului Tamás Kiss, maghiarii din Transilvania se aseamănă cu cei din Ungaria în ceea ce priveşte încrederea generală în oameni. 28,5% dintre cei din Ungaria şi 27,6% dintre maghiarii din Transilvania consideră că pot avea încredere în oameni. Nivelul de încredere se remarcă semnificativ faţă de cel din România, unde doar 13,2% dintre oameni au încredere în ceilalţi, potrivit MTI.

În chestionar, li s-a cerut respondenţilor să se poziţioneze pe o scară de la 1 la 10 în funcţie de apartenenţa lor la spectrul politic: de stânga sau de dreapta. Această autoclasificare a fost urmată apoi de câteva întrebări politice specifice care au încercat să plaseze poziţia respondenţilor, în primul rând, între individualism şi etatism. Datele au arătat că maghiarii din Transilvania sunt mai de dreapta decât media din România şi decât media din Ungaria. Iar în ceea ce priveşte conţinutul politicilor, au fost identificate, în cea mai mare măsură, poziţiile de dreapta.

Foto: Forțele armate române (Inquam Photos / Adriana Neagoe)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Is mai pe carca lor si nu astepata de la nimeni mai nimic.
  Is constienti ca nu o sa le faca nici armata, nici ue, nici invatamantul din zona lor, nici mizeriile politruce viata mai buna. Depinde in mare doar de ei.
  Imi place ca increderea intre ei este dublu si ceva fata de noi, conform cifrelor.

 2. E și normal pentru că ei ascultă și citesc doar presă maghiară (sunt ziare maghiare, posturi de radio și TV în care e prezentată doctrina lui Orban). E super cunoscut cazul în care această etnie din Românie era super speriată de imigranții din Siria, deși prin România dacă au ajuns 10-20 de persoane la acel moment. Ei se uită la alt film, săracii de ei……

 3. Maghiarii din Transilvania au incredere in Ungaria.

 4. presa maghiara, pe care o consuma exclusiv, e controlata de viktatorul de la budapeșt. de aia

 5. Pai si e o noutate?! Dupa atata spalare de creier orbanista, cum ar trebui sa fie? Sa nu va faceti iluzii cu vrajeala, romanii si maghiarii sunt prieteni in Ardeal. Poate cateva cazuri izolate, dar copiii, de cand cu segregarea scolilor, nu mai au nici o treaba unii cu altii. Marea majoritate nu mai au prieteni maghiari si viceversa. Una peste alta, maghiarii nu sunt de incredere…

 6. Când înghiți zilnic discursurile de doi lei ale papagalului de la Budapesta, la ce să te aștepți? A ajuns Ungaria să voteze mizerabil, cum o făcea România în anii 90.

 7. Scuze, dar după atâția ticăloși albiți precum zăpada de justiția română și după niscaiva experiențe personale la care aș adăuga și ceva poliție, personal, cele două instituții nu-mi inspiră cine știe câtă încredere și din câte știu,
  nici nu sânt în fruntea topului încrederii populației, ba nici măcar la mijloc.De Armată nu zic nimic, doar că este subechipată și are personal puțin, altfel nu cred că trebuia pusă în același pachet cu sus numitele două.Și nu sânf maghiar.

 8. Imi pare rau ca maghiarii sant deprimati dar cauza este a politicii de ura si falsa superioritate etnica a celor care.i conduc ,doar pentru ai putea controla induc in mentalul concetatenilor lor acea atmosfera de superiori neindreptatiti si separatisti impotenti ,este intradevar o povara si un complex foarte greu de suportat atata timp cat paranoia e la limite foarte ridicate.Si cand te gandesti ca romanii chiar daca au primit in timpul conducerilor maghiare un tratament mult mai nedrept, inuman si segregator acasa la ei,si tot au avut puterea sa.i accepte ca vecini.Rezolvarea sta in reconciliere si toleranta ,sustinere si incercarea de a ne face viata placuta unii altora .Daca nu vom depasi umbrele trecutului vom trai cu deprimari si nesiguranta ,trebuie sa intelegem ca viata e facuta pentru a o trai frumos ,bine chiar daca avem seturi de valori morale diverse, unde maghiarii au de dat multe lectii romanilor dar unde trebuie sa i.a lectiile pozitive de umanitate si toleranta de la romani.Trebuie sa recunosc ca maghiarii ne sant superiori sub multe aspecte si o cooperare sincera si bine intentionata ne.ar fi de folos si ne.ar aduce beneficii si satisfactii care nu au pret.

 9. Intr-adevăr se confirmă efectul propagandei ungare, accentuat semnificativ de Viktor Orban și trepădușii aduși cu el, dealungul anilor, la ”facultatea de vară” ( mind you ) din Secuime, cu sprijinul și uneori participarea interesată a unor politicieni români ( de ex. Băsescu ). Aici au fost diseminate ideile prețioase, din gura aurită a lui Orban, cu privire la construirea societății iliberale, pericoulul uriaș care planează deasupra lumii cauzat de Soros ( care i-a finanțat școala ), catastrofa cauzată de orice emigrant ( cu excepția acelora care și-au cumpărat permisul de ședere cu 250.000 euroi ), yada, yada, yada. Culegi, se semeni.

  Tot așa de caracteristică este și neîncrederea viscerală a românilor în ceilalți semeni. La ce să te aștepți după 30 de ani de promisiuni, minciuni și corupție ale ”elitei politice” autohtone.

 10. Niciodată maghiarii transilvăneni,de când sunt subiecți ai statului român(adică din 1919) NU au încredere(zi-i „urăsc”) în nicio autoritate valahă.
  Asta nu se va schimba nicicând,oricâte concesii ar face statul român.

  • Acuma sânt unguri și unguri.Prin secuime sânt de cei cu capul mare, dacă vii mai spre BNat sau București, sânt din altă specie.Am prieteni printre ei și nu sânt foarte încântați nici de udemereu și de manglagii cu gura mare de acolo , și nici prea fericiți de lipeala lor cu pesedeul cât despre celelalte variante gen Tokes și partidul civic maghiar, le consideră doar stropitoare de venin.În fond, au fMilii, multe mixte, copii, greutăți ca noi toți și nu sânt mai încântați decât noi de politicieni în general, chiar dacă mint în maghiară.

 11. Apropo de sursa citată MTI ( mot á mot – Biroul Telegrafic Ungar ) este goarna de ”știri” a regimului Orban, asemănătoare Răcnetului Carpaților. Chiar și titlul articolului despre care discutăm pune accentul pe faptul că ungurii transilvăneni au mult mai multă încredere în oameni, decât conaționalii români. În plus mai au și știri în limba chineză, pe care din păcate nu am reușit să-l deschid. Poate careva chinez de aici ))))

  https://hirado.hu/videok/kinai-nyelvu-hirek-2020-11-17-i-adas-2/

 12. Nici eu nu am și nu-s maghiar și nici nu mă topesc de dragul lor. Și vina, din ce văd în comentarii, ar purta-o maghiarii, NU, NOI PURTĂM VINA.

 13. @brian : Nu ma mira ; in bloc cu mine locuieste un cuplu de chinezi cu rezidenta in Ungaria-au ceva magazin in oras,cu imputiciuni de-ale lor(scuzati,dar pute cumplit in magazinele lor);cand au „aterizat” aici(cu „afacerea” lor),vorbeau doar chineza(firesc) si maghiara;vrand-nevrand,acum bolmojesc cate ceva si in romana,deh!asa sunt „oamenii de afaceri”,translatorii sunt mai „scumpi”decat marfa,mai ales ca noile generatii care termina scolile cu limba de predare maghiara stiu tot mai putin romaneste ,iar clientii romani sunt …mai multi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.