G4Media.ro

STUDIU Infectarea cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecţie suficientă împotriva…

STUDIU Infectarea cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecţie suficientă împotriva noilor variante îngrijorătoare

Infectările anterioare cu COVID-19 ar putea să nu ofere protecţie pe termen lung împotriva bolii, în special în cazul noilor variante care stârnesc îngrijorare, precum alfa (Marea Britanie) şi beta (Africa de Sud), avertizează oamenii de ştiinţă, relatează DPA / PA Media joi, citate de Agerpres.

Noi cercetări finanţate de guvernul britanic sugerează că la şase luni după contagierea cu noul coronavirus răspunsul sistemului imunitar în urma infectării pe cale naturală poate să varieze de la o persoană la alta.

Cercetătorii au declarat că aceste constatări, care nu au fost deocamdată evaluate de alţi oameni de ştiinţă, subliniază cât de necesar este ca toate persoanele să se vaccineze pentru a beneficia de protecţie maximă împotriva COVID-19, vaccinurile generând un răspuns imun mai mare comparativ cu infectarea pe cale naturală.

Autoarea cercetării, doctor Christina Dold de la Universitatea Oxford, a declarat: „Studiul nostru este una dintre cele mai cuprinzătoare analize ale răspunsului sistemului imunitar după COVID-19, atât la indivizi simptomatici, cât şi asimptomatici.

„Am constatat că indivizii au prezentat răspunsuri imune foarte diferite de la unul la altul după COVID-19, în cazul unor persoane din ambele grupuri, simptomatice şi asimptomatice, nefiind prezente dovezi ale memoriei sistemului imunitar la şase luni de la infectare sau chiar mai înainte”, a adăugat ea.

„Îngrijorarea noastră este că aceste persoane pot fi expuse riscului de a contracta COVID-19 pentru a doua oară, mai ales în condiţiile noilor variante circulante”, a precizat Dold.

„Acest lucru înseamnă că este foarte important ca toată lumea să se vaccineze împotriva COVID când se iveşte ocazia, chiar şi atunci când există suspiciunea unei infectări anterioare cu COVID-19”, a adăugat cercetătoarea.

La studiul „Pitch”, finanţat de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială (DHSC), au participat experţi de la Universitatea Oxford, precum şi din Liverpool, Sheffield, Newcastle şi Birmingham, cu sprijinul Consorţiului de Imunologie la Coronavirus din Marea Britanie (UK-CIC).

În cadrul studiului, considerat unul dintre cele mai aprofundate asupra memoriei imunitare efectuat până în prezent, specialiştii au analizat modul în care sistemul de apărare al organismului răspunde la COVID-19. La cercetare au participat 78 de lucrători sanitari simptomatici sau asimptomatici. În plus, opt pacienţi care au suferit forme grave de boală au fost incluşi în studiu, pentru comparaţie.

Probe de sânge au fost prelevate lunar până la şase luni după infectare pentru a se examina diferite elemente ale răspunsului imunitar. Analizele au inclus examinarea anticorpilor, precum şi a răspunsului celular, în cadrul căruia sunt implicate anumite celule ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule B şi celule T.

Echipa a descoperit că persoanele care au prezentat puţine dovezi, sau niciuna, ale memoriei imunitare la COVID-19 la şase luni după infectare nu erau capabile să neutralizeze variantele alfa şi beta ale coronavirusului.

Acest lucru creşte posibilitatea ca infectarea anterioară cu COVID-19 să nu asigure o protecţie suficientă pentru a preveni reinfectarea cu aceste variante, au subliniat cercetătorii.

Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie, James Bethell, a declarat: „Acest studiu influent tratează misterele imunităţii, iar învăţămintele sunt clare. Aveţi nevoie de două injectări pentru a vă proteja propria persoană şi pe cei pe care îi iubiţi. Lansez un apel către toţi cei care sunt invitaţi să se vaccineze să facă un pas înainte şi să ducă treaba la bun sfârşit, astfel încât să putem ieşi cu toţii din această situaţie”.

Sursa foto: Agentia Europeana a Medicamentului / Twitter

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Dar noi ştim ca „decât” vaccinul ofera protectie, corpul uman aciuat pe planeta de ceva timp nu poate saracul!

 2. Ar putea, poate, e posibil samd. Ce se mai aude cu vaccinurile, astea parca ofereau protectie vreo 6 luni. Ar trebui refacute si sa vedem ”esentialii” la vaccinare, din nou?
  Putem termina cu epidemia, macar acum cand, practic, nu mai exista?

 3. Atenție la mititei..nu se recomanda consumul lor in exces…pot genera boli de stomac si ficat, vaccinatii sa stea fara griji.. pe certificat de deces nu va scrie COVID.

 4. Incredibil cum omenirea a supraviețuit sute de mii de ani fără vaccinul cu ARN mesager.

  • „Omenirea” da, oamenii nu. Mai exact, din cele 62 de miliarde de oameni nascuti in ultimii 2000 de ani cam 54 de miliarde nu au supravietuit, adica 87%.

 5. Unde este link-ul la studiu cu pricina? Toate studiile stiintifice care au legatura cu COVID-19 sint publice . Despre studiul asta nu am gasit decit stiri publicate de presa si nu de comunicatatea stiintifca.
  Ar fi util ca astfel de articole sa puna la dispoziti si un link spre stiudul despre care au scris.