Home » Analize » Studiu: Femeile singure mănâncă mai mult și mai rău / Cum le împinge creierul spre alegeri nesănătoase / „Când oamenii sunt singuri subestimează ceea ce mănâncă”

Studiu: Femeile singure mănâncă mai mult și mai rău / Cum le împinge creierul spre alegeri nesănătoase / „Când oamenii sunt singuri subestimează ceea ce mănâncă”

16 apr. 2024
Studiu: Femeile singure mănâncă mai mult și mai rău / Cum le împinge creierul spre alegeri nesănătoase / "Când oamenii sunt singuri subestimează ceea ce mănâncă”
Sursa foto: Pixabay
Ascultă articolul

Cercetările efectuate de UCLA Health din Los Angeles și publicate recent în JAMA au monitorizat obiceiurile femeilor care se simțeau cele mai singure și au descoperit o tendință către alimentele bogate în zahăr și o relativă lipsă de control față de alimentele de confort excesiv în general, relatează Corriere della Sera.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -

Grupul de oameni de știință a dorit să observe căile cerebrale asociate cu singurătatea și comportamentul alimentar necontrolat.

Cercetătorii au intervievat 93 de femei cu privire la sentimentele lor percepute de singurătate și izolare și le-au împărțit în două grupuri în funcție de scorurile obținute. Femeile care au raportat niveluri mai ridicate de izolare socială au avut tendința de a avea o masă grasă mai mare, o dietă de calitate mai slabă, un apetit mai mare, recompensă și mâncat compulsiv, precum și niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.

Pentru a dovedi acest lucru la nivelul creierului, femeilor li s-au arătat imagini cu alimente dulci și sărate în diferite asocieri, în timp ce erau supuse imagisticii prin rezonanță magnetică.

Scanările creierului lor au arătat că femeile care se percepeau ca fiind singure au prezentat o activare crescută în regiunile creierului asociate cu o dorință crescută de a mânca alimente dulci și o activare scăzută în regiunea creierului asociată cu autocontrolul asupra comportamentului alimentar.

„Aceste rezultate sunt interesante pentru că aduc dovezi a ceea ce știm intuitiv”, a declarat Arpana Gupta, doctor în științe, cercetător și co-director al Centrului Goodman-Luskin Microbiome Center de la UCLA, autorul principal al studiului.

„Când oamenii sunt singuri, ceea ce simt are un impact mai mare: ei subestimează ceea ce mănâncă, în special dorința de a consuma alimente nesănătoase. Foamea emoțională împinge spre alimente de obicei dulci și „compensatorii”, care activează mecanismul „stimul-rutină-recompensă” care implică creierul. Se creează conexiuni neuronale specifice care fac ca acest comportament să devină automat și repetitiv în timp. Astfel, unele alimente devin ‘ dependente’ pentru că dau dependență, în special asociate cu anumite situații, cum ar fi singurătatea”, explică Arpana Gupta.

Lasă un răspuns

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Vă rugăm să țineți cont că folosirea injuriilor, a limbajului instigator la ură, a apelurilor la violență sau trimiterea repetată, în mod abuziv, a aceluiași comentariu pot duce nu doar la ștergerea mesajului, ci și la suspendarea temporară a dreptului de a comenta. Site-ul nostru încurajează dezbaterile aprinse, dar civilizate. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru contribuția la o discuție bazată pe argumente, nu pe atacuri.

Citește și

Top Articole