G4Media.ro

STUDIU Dispariţia în masă a aricilor-de-mare din Marea Mediterană şi din Marea…

Sursa foto: Unsplash / Marino Linic

STUDIU Dispariţia în masă a aricilor-de-mare din Marea Mediterană şi din Marea Roşie ameninţă recifele de corali

Dispariţia în masă a aricilor-de-mare din Marea Mediterană şi din Marea Roşie ameninţă recifele de corali din aceste regiuni, inclusiv un recif aflat în apropiere de oraşul costier israelian Eilat, au anunţat cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv într-un comunicat publicat miercuri, informează DPA, citată de Agerpres.

Aricii-de-mare sunt importanţi pentru sănătatea recifelor de corali. Ei se hrănesc cu alge, care, în absenţa lor, s-ar înmulţi excesiv şi ar ucide recifele, care sunt deja extrem de ameninţate.

Acum a apărut încă un factor periculos, au avertizat cercetătorii israelieni.

Oraşul Eilat se află în Golful Aqaba, unde întreaga populaţie de arici-de-mare a fost distrusă în doar câteva luni. Un arici-de-mare care este infectat poate să devină un simplu schelet lipsit de ţesut viu într-un interval de doar două ore.

Specia afectată este Diadema setosum, cunoscută şi sub numele de „arici-de-mare Diademă”. A fost observată pentru prima dată în Marea Mediterană în 2006 şi s-a răspândit de atunci pe scară largă în regiune.

O dispariţie în masă a acestei specii, cauzată de protozoare ciliate, a fost observată iniţial în ianuarie 2022 în jurul Insulelor Virgine Americane. În lunile următoare, observaţii similare au fost făcute în regiuni extinse din Marea Caraibilor.

Protozoarele ciliate sunt organisme compuse dintr-o singură celulă şi care prezintă pe suprafaţa lor mici fire subţiri (cili – n.red.), cu ajutorul cărora se deplasează. Aceste organisme trăiesc adeseori în apă şi de multe ori sunt inofensive. Totuşi, anumite „rude” ale lor sunt învinovăţite în prezent pentru moartea în masă a altor animale marine, precum rechinii.

După incidentul din ianuarie 2022, Marea Mediterană şi Marea Roşie au fost la rândul lor foarte repede afectate. Epidemia se răspândeşte într-un ritm fără precedent, au avertizat cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv.

Într-o regiune din Golful Aqaba, de exemplu, mii de arici-de-mare au murit într-un interval de doar câteva săptămâni, până când niciun exemplar al acestei specii nu a mai rămas în viaţă. Dezvoltarea fenomenului este similară şi în celelalte zone.

Zoologul israelian Omri Bronstein a avertizat că o acţiune imediată este necesară pentru salvarea aricilor-de-mare Diademă care sunt încă sănătoşi: „Trebuie să conservăm o populaţie reproducătoare pentru această specie, în sisteme de apă izolate, departe de apa mării”. Ar fi singura cale pentru salvarea acestor vieţuitoare şi reproducerea lor în viitor.

Analizele cercetătorilor israelieni ce au vizat moartea exemplarelor comune de arici-de-mare Diademă au fost publicate în revistele Frontiers in Marine Science şi Royal Society Open Science.

O echipă ştiinţifică a identificat un parazit unicelular drept cauză a morţii în masă a aricilor-de-mare din Marea Caraibilor, potrivit unui studiu publicat în luna aprilie în revista Science Advances. Acolo, numărul exemplarelor de arici-de-mare Diademă din Atlantic (Diadema antillarum) din zonele afectate a scăzut cu 85%-95%. Deocamdată sunt cunoscute puţine informaţii despre riscul de extincţie ce vizează alte specii de arici-de-mare.

O dispariţie în masă a aricilor-de-mare Diademă din Atlantic s-a produs în Marea Caraibilor şi în anii 1980, când aproape 98% din populaţia totală a acestei specii a dispărut din motive ce au rămas încă neclare până în zilele noastre. Ulterior, populaţia s-a regenerat într-o anumită măsură, dar acea mortalitate în masă – alături de alţi factori – au dus la o degradare rapidă a multor recife de corali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...