G4Media.ro

STUDIU Beneficiile antrenamentului fizic pot fi amplificate de momentul zilei în care…

Sursa foto: Unsplash / Fitsum Admasu

STUDIU Beneficiile antrenamentului fizic pot fi amplificate de momentul zilei în care te antrenezi, mai ales pentru persoanele cu obezitate

Efectuarea activității fizice seara este asociată cu cele mai mari beneficii pentru sănătate, mai ales pentru persoanele care suferă de obezitate, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Sydney, Australia.

Cercetătorii au descoperit că cei care au făcut majoritatea activității fizice aerobice moderate sau solicitante (tipul de exerciții care cresc ritmul cardiac) între orele 18:00 și miezul nopții au avut cel mai mic risc de deces prematur și deces din cauza bolilor cardiovasculare.

În cadrul studiului au folosit date de la UK Biobank și au inclus 29.836 de adulți cu vârsta peste 40 de ani dintre care majoritatea cu obezitate și 2.995 au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2. Lucrarea, condusă de cercetătorii de la Centrul Charles Perkins al Universității, este publicată în revista Diabetes Care.

Cercetătorii au luat în considerare diferențe precum vârsta, sexul, fumatul, consumul de alcool, consumul de fructe și legume, timpul sedentar, educația, utilizarea medicamentelor și durata somnului. De asemenea, au exclus participanții cu boli cardiovasculare preexistente și cancer.

Studiile clinice de mai mică amploare au arătat rezultate similare, însă cantitatea mai mare de date a participanților la acest studiu și utilizarea unor măsurători obiective ale activității fizice fac ca aceste constatări să fie semnificative.

Aceștia s-au concentrat mai degrabă pe urmărirea activităților aerobice continue în reprize de trei minute sau mai mult, pe timpul serii, deoarece cercetările anterioare asociează puternic acest tip de activitate cu controlul glucozei și reducerea riscului de boli cardiovasculare.

„Exercițiile fizice nu sunt nicidecum singura soluție pentru combaterea obezității, dar această cercetare sugerează că persoanele care își pot planifica activitatea în anumite momente ale zilei (seara) pot neutraliza cel mai bine unele dintre aceste riscuri pentru sănătate.”
Studiul face referire la majoritatea oamenilor, dar cei mai avantajați de planificarea momentului activității fizice sunt cei care suferă de obezitate sau de diabet zaharat.

În același sens, profesorii din cadrul proiectului au reamintit că orice activitate fizică este benefică: de la plimbatul prin casă, urcarea scărilor sau alergatul până la activități specifice în sălile special amenajate pentru asta. Momentul zilei bine planificat aduce un plus al beneficiilor, iar seara (după ora 18:00) este ocazia perfectă pentru a maximiza efectele pozitive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...