G4Media.ro

Student turnat de Băsescu la Securitate: ”Cu ce a făcut Băsescu putea…

Student turnat de Băsescu la Securitate: ”Cu ce a făcut Băsescu putea să-l dea afară din armată pe tata, pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gândit nemernicul”

Jurnaliștii Dela0.ro au stat de vorbă cu unul dintre foștii colegi de facultate ai lui Traian Băsescu, turnat de către acesta la Securitate în anii studenției petrecute la Institutul de Marină. Îl cheamă Ion Bârgău și, de când a aflat de conținutul și autorul delațiunii care îl vizează, e un pachet de nervi.

Detaliile delațiunilor lui Petrov sunt sordide. Sunt prezentate în notele sale informative multe considerații de ordin moral cu privire la acțiunile și motivațiile colegilor Bârgău și Dimitriu din Institutul de Marină. E analizat comportamentul lor – le sunt analizate și planurile de viitor, pe care Petrov le găsește mereu nedemne.

Despre unul dintre colegi, Ion Bârgău, sursa Securității deconspirată ca fiind Traian Băsescu anticipează cum ”nu va sta în NAVROM nici până la terminarea contractului, urmând să-și găsească o altă ocupație imediat ce va considera că s-a aranjat”.

Despre al doilea coleg, Corneliu Dimitriu, spune că e mercantil și are un “caracter rău”. Mai notează sursa Securității: “Ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo”.

Ion Bârgău e ferm în discuția cu reporterul Dela0.ro: n-a discutat niciodată intim cu Traian Băsescu, iar tot ceea ce recompune narativ delatorul în nota sa informativă e fie produsul fabulației, fie interpretarea ultra-subiectivă a unor discuții de grup, niciodată personale.

Ion Bârgău mai spune ceva: că acțiunile sursei Petrov i-ar fi putut fi fatale celui turnat, într-un sistem de represiune cum era România comunistă.

“CU CE A FĂCUT BĂSESCU PUTEA SĂ-L DEA AFARĂ DIN ARMATĂ PE TATA, PE FRATELE MEU DIN FACULTATE, IAR EU ERAM MAZILIT. LA ASTA NU S-A GÂNDIT NEMERNICUL?”, e furios Bârgău, la patru decenii și jumătate distanță de la momentul în care, așezându-se pe o foaie, cuvintele lui Petrov i-ar fi putut schimba radical istoria personală.

Până la urmă, Bârgău a făcut o carieră în navigație, ajungând comandant de cursă lungă și lucrând, după Revoluție, pentru diverse companii maritime străine.

“EU NU-L CONSIDER PRIETEN PE TRAIAN. NU ERA ÎN CLASĂ CU MINE. ERAM TREI CLASE PARALELE”, își amintește Ion Bârgău. Explică: “Pe mine m-a apropiat viața de el, că am băut ceai patru ani de zile dimineața. Dar nu că, vezi Doamne, eram prieteni și mergeam la șprițuri împreună.”

Susține că n-a discutat vreodată cu Băsescu despre situația sa familială – care era oricum bună, nicidecum în termenii descriși în nota informativă. Petrov indicase că subiectul delațiunii venise la Marină “din dorința de a pleca din Iași, să fie departe de familie”.

“Eu acasă am avut o educație militară”, povestește Bârgău. “Probabil am spus la Constanța într-un grup mai mare: <Bine că am venit aici, că nu mă mai cheamă tata la 9 seara în casă>. Dar eu intim să-i spun lui așa ceva? Care alte convorbiri, Traine? Din discuțiile pe care le-am avut, adică never?”

Ion Bârgău l-ar întreba pe delatorul său cum și-a permis să scrie cu atâta siguranță că venirea la Marină era motivată de dorința de sta departe de familie a celui turnat. Bârgău e deranjat că i s-a făcut portretul unui ins care nu mai vrea să-și vadă părinții. Deranjat nu e, de fapt, cuvântul potrivit. Bârgău e un pachet de nervi.

Cu un nume conspirativ smuls din literatură rusă, tânărul student al Institutului de Marină din Constanța – care avea să devină peste decenii președintele României – și-a turnat la mijlocul anilor 1970 mai mulți colegi de facultate. Notele informative erau depuse la cabinetul ofițerului de contrainformații al Securității din unitatea de învățământ, un anume locotenent-colonel Gheorghe Tudor.

Așa probează documente ale organelor de represiune din România comunistă, aflate în arhivele gestionate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Probatoriul întocmit de CNSAS vine la capătul unei proceduri de verificare a candidatului Băsescu (la alegerile europarlamentare) care a adus elemente noi în stabilirea relației fostului președinte cu Securitatea comunistă.

Nu e evident motivul pentru care Securitatea monitoriza activitățile și comportamentele lui Ion Bârgău și Corneliu Dimitriu, cei doi colegi de Marină în dosarele cărora au fost identificate notele semnate de Petrov.

Într-unul dintre cazuri (cel al lui Ion Bârgău), ofițerul de contrainformații recomandă o discuție cu elevul turnat “asupra relației cu cetățenii străini”. Tot CI-istul dispune sesizarea unui alt ofițer al Securității de la Iași, care să verifice “cum este cunoscut tatăl (n.r. – celui turnat)”.

În celălalt caz (cel al lui Corneliu Dimitriu), ofițerul de contrainformații ia ca măsură, de asemenea, “o discuție cu elevul asupra relațiilor sale cu persoane din străinătate”. Petrov mărturisise că studentul Dimitriu nu era interesat de pregătirea sa profesională și căuta posibilitatea unor câștiguri materiale importante. Rezoluția CI-istului impune continuarea urmăririi informative “și prin alți colaboratori”.

Context: Ca președinte, Traian Băsescu și-a făcut un titlu de glorie din deconspirarea turnătorului Dan Voiculescu și a lui Sorin Ovidiu Vântu.

Citește tot articolul pe Dela0.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

42 comentarii

 1. Un ticălos care dorea el însuși să parvină, de aceea debita acele minciuni despre colegii lui. După modelul: Hoțul strigă: hoții! Un TICĂLOS!!!

 2. Totusi, am impresia ca dosarul asta e o inscenare din partea dusmanilor sai. Atatia ani s-au strofocat alde ciuvica si haita sa sa-i gaseasca ceva compromitator capitanului de nava si n-au reusit. Nici nu sunt sigur daca acea coperta de dosar nu este un fals.
  Dar daca e adevarat, desi deocamdata nu cred, atunci e grav….
  P.S. Delatiunile relatate erau prea anodine, prea mizerabile asa ca nu cred ca interesau securitatea. Din interviurile lui H.R. Patapievici, date acum cativa ani la radio, am retinut ca existau cu totul alte subiecte dupa care se dadea in vant secu’

  • Jeane, daca crezi ca este o inscenare esti un naiv. A fost sef NAVROM, logic ca era un turnator.

  • E clar ca e o facatura. Dovada ca e asa consta in faptul ca „victimele” nu au patit nimic .

  • @ Jean-Paul
   Insusi Traian Basescu NU a contestat absolut deloc validitatea dosarului. Singurul argument al lui Basescu este acela ca el nu a semnat un angajament SCRIS; atat! Basescu a fost intotdeauna un mare ticalos!

  • Atentie! Basescu NU a spus ca „nu a semnat” un angajament cu Securitatea, ci a spus ca „nu exista” un asemenea angajament semnat! Ghici, de ce trebuie acordata mare atentie la diferenta dintre cele doua formulari?!

 3. @Alex,
  Cred ca problema se va rezolva rapid: cazul a ajuns la CAB unde vor trebui prezentate probe de fiecare dintre parti. In plus, nu poate fi dat verdictul de politie politica pentru cele doua scrisori, admitand ca sunt scrise de Basescu, dar si asta trebuie dovedit…..
  Basescu putea ajunge la Anvers si fara a fi turnator la secu’ sau membru sub acoperire al secu. Tatal sau fiind militar, Traian Basescu putea foarte bine sa faca parte din serviciul de informatii ale armatei, deci fara sa treaca prin filtrul secu.
  Si inca ceva: prea repede dai tu verdicte de „naivitate” celor care au alta opinie. Tu, pe ce te bazezi?, ca sa-l parafrazam pe un clasic…..

 4. Ce rost au toate astea acum…?!?
  Daca voiam lustratie, interziceam comunistilor si securistilor sa mai faca politica, prin sustinerea fenomenului Pta. Universitatii si a opozitiei.
  Acum e prea tarziu.

 5. Chestia asta nu are nici o logica acum. E doar razbunarea lui Voiculesc/Nastase dupa atatia ani de zile… Sincer nu cred… Daca era nevoie de aceste documente ar fi fost folosite demult, in campanii electorale, etc.

  Mi-e greu sa cred ca acum, la batranete au aparut aceste povesti. Imi par a fi scris mai mult de Antena3 decat niste documente reale ale securitatii…

 6. Dacă Băse a fost sau nu Petrov, asta o să hotărască un tribunal.
  Curios însă este faptul că Băse a mai fost căutat la ouă ca fost colaborator al secu și a primit de fiecare dată aviz negativ. Cum de abia acum s-au găsit cele două scrisori care nci măcar nu au fost menționate, inițial făcându-se doar afirmația existenței unui dosar gol. Găsit și ăsta unde și de cine?

 7. Mincinos este iar ce i se intampla ,adevarat sau neadevarat ,o merita.Nu el spunea ca, dupa doua mandate de presedinte orice alta functie politica este derizorie si se va retrage?
  Un golanas care ne a tras o zeci de ani.O spune unul care l a votat de vreo 5 ori!

 8. Basescu n-a avut scrupule nici fața popor.

  • Jalnic comentariu,au avut scrupule Ion Ilici Iliescu,Adrian Nastase,Dan Voiculescu-fost contabil sef la „Vitrocim” si lector asociat la ASE Bucuresti,au avut scrupule Mircea Geoana,Petre Roman,etc.,etc.Mai „usor cu pianul pe scari”,nu mai vorbesc de actualii Dragnea,Dancila,Plumb,etc.,etc.Sau la apartinatorii de PSD nu se aplica sintagma!?

 9. Jegul chior si @mda sunt slugoi putinisti! Acum ca am castigat categoric alegerile o sa scapam de toate ciumele rosii!

  • A intrat dragnea la mititica si nu va mai plateste nimeni, postaci pesdisti. Asa ca intrati ici colo si va dati cu parerea 🙁

 10. He, he, hi, hi! Unii descoperă apa calda acum (adică firea ticăloasa a bravului Traienel), alții nu și nu, cum să accepte ei, ditamai geniile, că s-au lăsat prostiți de mariner, așa cum e antimateria pentru materie așa sint basistii pentru psd-isti, adică de semn opus dar la fel.

 11. Articol ticluit (parca) de Haznaua 3 ! Nu cred o iota..Nu alujungea A3 acum apare si G4 !

 12. Direct în stil latrina3

  • Cam tarziu te-ai prins dar bine-i și așa.
   Fiecare cu latrina lui!
   O mutăm din fundul curții in casă.

  • Când era treaba cu referendumul pentru familie și apăreau 20 de articole pe zi contra referendumului pe g4 și contra oamenilor normali am avut banuliala ca intrăm pe un drum cu două șanțuri și asa a fost. A3 are prostii ei și g 4 au prostii lor. Diferența dintre unii și alții e ca primii, cei fără educație, poate mai au o șansă, dar cei cu educație și îndoctrinați, nu mai au remediu, devin kamikaze. Se vor vedea în anii următori efectele. Sănătate

 13. nu intru in dialog cu mascarici ce posteaza fara discernamant pe acest site .ce a aparut in media nu sunt decat RAHATURI scrise pe ghenunche de niste parveniti i =n societate ,nu ii iau aparare comndantului, ca nu am trait acele vremuri cu el prin liceu sau institult.am facut armata la marina si cunosc multe lucrui cu care trebuie sa raman in uitare .mi greu sa accept marsevia unor descreieerati dupa atatea ani, sa scoti in public niste delatiuni doar vorbite asa de sanki sa fie injurat basescu ;nenorocitul;

 14. sa radem cu cnsas, varianta 2019…cati cercetatori mananca o paine pe acolo? mai intereseaza pe cineva subiectele astea?

 15. Uitându-ma pe cele doua note informative am observat ca scrisul este diferit. Din aceasta cauza cred ca sunt falsuri.

 16. Este limpede că a fost turnător la secu. El care ne spunea despre alții că au fost colaboratori , turnători sau acoperiți este de aceeași speță jegoasa. Nu s-a aflat până acum pentru că a beneficiat de sprijinul actualelor servicii speciale , care i-au putut dosarul și care l-au lăsat din mână imediat ce nu a mai fost președintele țării.

 17. S-a demonstrat cu documente ca basescu e petrov? Daca nu, vorbim sa nu adormim.

 18. Si care sunt victimele? Ce au patit? Nimic!
  Pot sa imi imaginez asa:
  – ofiterul Secu il cheama pe Base si ii propune sa fie informator;
  – de teama ca va fi considerat neloial partidului, Base accepta, probabil sfatuit si de tatal lui, pe acest considèrent;
  – Base isi respecta promisiunea si da niste informari anoste, care nu au nicio urmare negativa.
  Repet intrebarea: ce au patit cei turnati de Base? Nimic!
  Cine salta de bucurie? Haita de manipulatori mercenari de la Latrina 3 si cei spalati pe creier de haita, dintre care unii apar si pe aici.

  • Basescu nu a contestant conținutul delatiunii, ba chiar a recunoscut semnatura de pe ea. Apărarea lui este ca nu exista angajament semnat. Care e o tehnicalitate si o ticăloșie.

   Instanta o sa decidă daca e politie politica ce a facut, eu zic ca este.
   Numai daca esti un ticălos sau o fire șubredă poti aduce argumente ca aia pe care i-a turnat nu au pățit nimic. Pana una alta daca e dovedit turnător atunci se merge pe fals in declaratii si pierderea funcției de europarlamentar, plus ce o mai urma. Posibil ca multi vor plage in pumni pt. ca au crezut in omul asta pana in pînzele albe.

  • Sunt multe intrebari in suspensie si prea multe necunoscute. In schimb, speculatii cat cuprinde.
   Ceva sordid in orice caz va iesi la iveala cat de curand.
   In primul rand sursa informatiilor este una cu cel mai scazut grad de incredere care se poate imagina in aceasta speta.
   Daca am fi fanatici ai lui Basescu nici nu am avea nevoie de alte argumente. E de observat si lacomia cu care s-au angajat in promovarea subiectului echidistantii si impartialii. Sa dai in Basescu, asta face rating. Si domnu Tapalaga stie bine reteta asta.
   Pe de alta parte avem un nume de informator inregistrat, desi nu exista un angajament sau cum s-o fi numind documentul. Deci o fi petrov totuna cu studentul basescu? Pana una alta trebuie sa ii credem pe cuvant pe ciracii lui voiculescu fiindca nu avem alte indicii. Base nu explica. Poate asteapta sa dea o lovitura de imagine prin dezvaluiri bomba dupa ce se vor fi rasuflat acuzatiile, poate nu are ce explica fiindca a crezut pana acum ca mizeria asta fusese stearsa.
   Basescu nu a fost niciodata pana acum atat de nedocumentat in interventii.
   Sa asteptam deznodamantul …

 19. E clar razbunarea prealuminatului voiculescu dan din cauza ca l-a pus in genunche. Nastase si restul aplauda dupa margine. Parerea mea…

 20. Basescu a fost presedintele meu. Mereu implicat. Jucator cum spunea el. M-a dezamagit cumplit sprijinind-o neconditionat pe pupaza blonda si atacand justitia.
  Asa cum l-am cunoscut insa (doar din interventiile TV) in cei 10 ani cat a fost presedinte, ma indoiesc ca aceste delatiuni sunt autentice. Pana nu se dovedeste in justitie, continui sa cred ca e razbunarea statului perpendicular (aka felix si sleahta) pe statul paralel.

  • @Alex oligofrenul, băi vită, chiar Băsescu a recunoscut că le-a scris. Dar na, neuronul tău terorizat e fixat pe „pixelul albastru”….

 21. Da. Basescu a fost turnator cand era elev.
  MRU a fost turnător sef cand era șoim, pioner și student.
  Ciolos e turnator inca din faza intrauterina.

  Pai era bună sau era rea Securitatea aia? De ce nu ne spune varanul Dan Voiculescu, indicativ Felix, a?

 22. Când era treaba cu referendumul pentru familie și apăreau 20 de articole pe zi contra referendumului pe g4 și contra oamenilor normali am avut banuliala ca intrăm pe un drum cu două șanțuri și asa a fost. A3 are prostii ei și g 4 au prostii lor. Diferența dintre unii și alții e ca primii, cei fără educație, poate mai au o șansă, dar cei cu educație și îndoctrinați, nu mai au remediu, devin kamikaze. Se vor vedea în anii următori efectele. Sănătate

 23. Nu in ultimul rand ca importanta: efectul delatiunilor a fost zero taiat in patru. Dupa mai bine de 40 de ani nu s-a constatat in vreun fel afectarea carierei celpr vizati ba as zice, cam din contra.
  Daca tot e sa speculam as putea zice ca delatiunile lui basescu puteau fi facute la cererea CI-stului batalionului care se interesa eventual pentru recrutarea celor doi, acum eroi ai anticomunismului marca A3.
  In ipoteza asta o incadrare in context nu ar strica. Daca documentele sunt extrase din dosarele celor doi si nu apar in dosarul lui basescu ar fi interesant de stiut daca dosarele celor doi erau dosare de categoria urmarit sau informator, ceea ce ar explica multe.

 24. Acest comentariu nu este pentru cei care pun semnul egal intre G4 si antena 3, adica postaci.
  Cei care considera ca delatiunile nu au avut efect, sunt compelt lipsiti de obiectivitate.
  Am votat mereu cu Basescu dar prestatia lui dupa incheierea manadatului a anulat tot ce facuse bun cat a fost presedinte, si-a distrus reputatia..
  Marii admiratori ai domnului Basescu au si uitat sprijinul dat de acesta la demolarea justitiei, la la discreditarea Laurei Kovesi prin comentariilie lui, facute tocmai la televiziunea lui ghita.
  Admiratorii lui Basescu au uitat sau habar nu au avut de prestatia individului Valeriu Stere cu care Basescu conducea PMP -ul. Acest stere era la fel de ticalos si cand era cu Basescu ca si acum la psd si el nu plecat din ppm dat afara se Basescu. Nimeni nu a auzit ca Basescu ar fi cerut sa inceteze sprijinul deschis pentru distrugerea justitiei. Asta ca sa nu mai zic ca Basescu stia bine cu cine se inhaiteaza cand sa ascociat cu Stere.
  SI asa cum a mai scris altcineva, ce incredere sa ai in unul care a zis ca a fost presedinte de doua ori si nu il mai intereseaza politica. Sa dezonorat facand toate magariile posibile ca sa o scape pe madam udrea.

  • Pai, uite de ce nu trebuie sa ne pronuntam in speta asta inainte de a avea toate informatiile:
   Daca dosarele celor doi erau de informatori (adica in vederea racolarii) iar agentul respectiv i-a cerut parerea lui basescu „ca simplu cetatean”, putem sa tragem concluzia ca le-a facut un bine, ca azi pot sa iasa in fata ca dizidenti. Nu era nevoie pentru asta, sa fie racolat. Iar CI-stul nu trebuia sa-si desconspire sursele.
   Oricum securitatea era cu ochii pe el fiind fiu de ofiter.
   Nu uita ca CI-stul nu era sub acoperire, era la vedere cu functia declarata si, daca te convoca la biroul lui nu puteai sa nu te duci fiindca asta inseamna insubordonare chiar si acum. Deci, mai usor cu concluziile inainte de a avea toate datele.
   Acum fiecare isi poate povesti un trecut eroic, desi la vremea aia bagau nasu-n pamant cand trecea CI-stul pe langa ei .

   In ce priveste partea cu Basescu-senator aveti dreptate. Parca a vrut cu tot dinadinsul sa-si doboare singur statuia. Complicitatea asta cu psd nu se poate ierta!

   PS Este clar, dupa amploarea scandalului, ca Basescu are inca dusmani puternici, pentru care conteaza.

 25. Și ce or să-i facă?
  Or să-i înlocuiască numele de pe actele semnate 10 ani ca președinte,cu numele lui Năstase ori Geoană,învinșii matrozului la prezidențiale?
  Vacs albina,oricum e o piesă a trecutului.
  Mie mi se pare mai grav faptul că unul care și-a turnat verișoara la Securitate ptr.că aia,naivă sau proastă,i-a spus că vrea să fugă din România socialistă,își permite în continuare să influențeze opinia publică,prin trustul media patronat.
  Trust media construit pe bani șutiți din valuta dată de Partid Securității ca aia să-și creeze firmele de acoperire în activitățile externe specifice.De accesat subiectul „Moartea lui Fuad”,despre Crescent și cum și-a fundamentat bătrâna căzătură Dan Voiculescu averea enormă,trecându-și pe persoană fizică valori create prin truda chinuită a minimum două generații de români.

 26. Colportati articole de pe http://www.grupul.ro/ !
  Recte Mugur Ciuvica.

 27. Regret faptul ca pmp are (inca) peste 500.000 voturi , majoritatea din diaspora ! Mai precis deplang faptul ca cel putin jumatate dintre acestia, sunt oameni cinstiti , printre care ca alegator m-am aflat si eu ! Acest episod mie, imi pare minor pe langa restul. Celor care fac o paralela intre Haznale si G4 le spun ca Haznaua nu putea fi nimic fara sa puna in context si un 10% adevar! Or, Marele Dus spune -despre acest episod-ca nu are angajament , adica faptul ca oficial , nu a fost turnator/securist/colaborator ! Pai daca a fost ”voluntar”, nu se pune ? Daca era obligat de functie sa zicem sa dea niste note si in ele discredita oamenii, facea aprecieri de ordin moral privind comportamentul si chiar intentiile lor de viitor -adica manca ra— nefiind un apropiat al acestora, nu se pune ?! In plus Marele Dus apreciaza ca CNSAS s-a ”lansat in politica ”pentru ca a dat A3 documente din acest dosar ! In primul rand ca CNSAS avea obligatia sa instiinteze cetateni prin orice mijloace legale, inainte de alegeri deoarece tot ei , dadusera anterior candidatului la europarlamentare 4 decizii de necolaborare care ar putea -in acest context-sa fie tratate ca niste dezinformari ale opiniei publice !! Despre motivele serioase , grele , care m-au scos din randul basistilor , cu o ocazie urmatoare. O sa fac asta pentru o parte dintre admiratorii lui si numai cu argumentatie verificabila, la vedere. Evaluarea, inventarul asta l-am facut si eu tarziu, dupa ce a plecat de la Cotroceni, provocata de declaratiile ”Marelui” Dus ……….

  • @eva
   Sa fi fost „voluntar” fara angajament ar fi primul caz dat publicitatii de pana acum… Si voluntar fiind – adica neremunerat, asa cum erau destui – tot trebuia intocmit un dosar, ca doar nu se ducea de capul lui sa bata la usa securitatii si sa toarne. Cel care il avea in grija ii facea un angajament si ii dadea un nume conspirativ , pentru ca raporta si el in fata sefilor si trebuia sa aiba documentele in ordine. (un serviciu bun, curat, fara bataie de cap, bine platit, se pastreaza avand gija de hartii)
   Deci: ori acel dosar cu angajamentul lui a fost facut disparut, ceea ce este o mare problema fiindca toata dosariada asta nu mai face doi bani, ori cazul este o facatura si atunci este o alta mare problema.
   In ambele cazuri cineva ar trebui sa raspunda cu propria libertate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.