G4Media.ro

Structura sistemului de educație propusă de președinție în “România Educată”: Bacalaureat “cu…

Structura sistemului de educație propusă de președinție în “România Educată”: Bacalaureat “cu trunchi comun” pentru toate tipurile de liceu, Evaluare Națională opțională pentru elevii admiși prin examen la liceu, transferul de la profesional la teoretic, colegiile terțiare nonuniversitare

Liceele vor fi, ca și până acum, de trei feluri, dar vor avea un trunchi comun care va fi folosit ca fundament pentru un “bacalaureat unitar”, bazat pe competențe. Transferul între cele trei rute se va putea face în baza unor teste, fără Bacalaureat se poate intra la “colegiile terțiare nonuniversitare” și în învățământul postliceal. Evaluarea Națională nu va mai fi obligatorie pentru elevii care vor trece, în prealabil, un examen de admitere la liceu. În școala primară, sunt menținute evaluările la clasa a II-a și a IV-a, dar nu mai apar cele anuale, anunțate săptămâna trecută de consilierul prezidențial Ligia Deca. Așa arată noua structură a sistemului de educație, propus cu orizont de aplicare 2030 de proiectul România Educată, publicat miercuri.

Ce trebuie să știe elevul atunci când termină liceul, conform “viziunii” pentru Învățământ secundar superior?

 • “La finalul învățământului secundar superior, absolvenții au capacitate de analiză și de sinteză, lucrează bine într-un mediu multicultural, folosesc tehnici de muncă intelectuală în mod independent și manifestă comportamente competitive și colaborativ–constructive, conștientizează importanța dezvoltării durabile și sustenabile și își ajustează proiecția asupra carierei și asupra vieții, în funcție de acestea. Ei sunt responsabili și dețin abilități sociale bazate pe un sistem de valori în care cred și pe care le practică. Au competențe tehnologice, digitale și de comunicare, care le permit să se adapteze la diferitele schimbări pe care nu le pot iniția sau influența. Înțeleg evoluțiile pieței muncii, pe care le integrează în alegeri personale de calitate, manifestă reziliență și o etică a muncii bazată pe valorizare socială. Știu că abilitățile antreprenoriale sunt importante și caută permanent să și le dezvolte, asumându-și o existență viitoare de adult creativ, orientat către soluții.”

Ce înseamnă “Bacalaureatul unitar”, bazat pe competențe, pentru absolvenții de liceu care vor să se înscrie la universitate, conform proiectului România Educată:

 • “Tranziția către învățământul superior este condiționată de promovarea unui bacalaureat unitar care este condiție de acces și conferă tuturor celor care îl promovează nivelul 4 de calificare. Acesta măsoară competențele elevilor în domenii-cheie, capacitatea lor de comprehensiune a unui text, abilitatea de a aplica instrumente matematice și alte competențe-cheie asociate trunchiului comun. Este standardizat, comparabil între sesiuni și predictiv pentru capacitatea de a progresa într-un mediu academic.”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Dar despre cariera didactica se vorbeste undeva? Tot profesori cu trei ani de facultate? Fara cunostinte de metodica predarii, fara practica pedagogica, care nu stiu sa citeasca o programa analitica? Care dicteaza din manual sau care, vazand ca elevii nu invata, spun ,,vedeti ca va dau lucrare,,?

  • De ce nu au prezentat iohanis si peneleul programul asta idiot in campania electorala?
   A fost prezentat undeva in programul de guvernare?
   Un au spus, ca vor o romanie educata, si alta fac, promoveaza coruptia, spaga, analfabetismul, belemismul si elgibitismul.
   Rusine iohanis! Rusine pnl!
   Asemenea brambureala nici abramburica nu a realizat. Vor trebui multi ani pentru repararea prostiilor facute de iohanis si pnl.
   Ce nu le place la evaluarea nationala si la bacalaoreatul de acum? Ca nu reusesc penelistii sa il promoveze?

 2. Ro educata ca si prtu si ciolos care au loat note de 4 la admiterea la liceu si au ajuns sa conduca ro pisamas pe voi ca fraieriti prostimea sa voteze niste vinzatori

 3. Daca bagi tâmpenia cu admitere pe șpagă la licee, or sa te voteze pesedistii
  Asta vrei, nu?
  Chiar credeam că sunteți altfel.
  Bandiți cu toții!!!!

 4. De ce nu au prezentat iohanis si peneleul programul asta idiot in campania electorala?
  A fost prezentat undeva in programul de guvernare?
  Un au spus, ca vor o romanie educata, si alta fac, promoveaza coruptia, spaga, analfabetismul, belemismul si elgibitismul.
  Rusine iohanis! Rusine pnl!
  Asemenea brambureala nici abramburica nu a realizat. Vor trebui multi ani pentru repararea prostiilor facute de iohanis si pnl.
  Ce nu le place la evaluarea nationala si la bacalaoreatul de acum? Ca nu reusesc penelistii sa il promoveze?

 5. „Mircea, fa-te ca lucrezi.”

  Mai lasa-ne, ba.
  Structura coruptiei din RO cand incepi sa o analizezi?

 6. De ce nu au prezentat iohanis si peneleul programul asta idiot in campania electorala?
  A fost prezentat undeva in programul de guvernare?
  Un au spus, ca vor o romanie educata, si alta fac, promoveaza coruptia, spaga, analfabetismul.
  Rusine iohanis! Rusine pnl!
  Asemenea brambureala nici abramburica nu a realizat. Vor trebui multi ani pentru repararea prostiilor facute de iohanis si pnl.
  Ce nu le place la evaluarea nationala si la bacalaoreatul de acum? Ca nu reusesc penelistii sa il promoveze?

 7. Chestiunea cu evaluarea națională (capacitatea) opțională coroborată cu examen de admitere la licee fara subiecte unice la nivel național nu este sub nicio forma o soluție pentru educație.
  Dimpotrivă este o soluție doar pentru a ascunde nivelul scăzut al educației și a da autonomie liceelor pentru admiterea pe criterii arbitrare.

 8. Romania ESUTA a lui cucpendula de la Cotroceni merge inainte, chiar l-am vazut azi pe cucpendula la sedinta de la guvern, vine sa prezideze o sedinta dar citeste de pe o foaie, nu are nici o idee proprie , nimic acest ghiolban dar vrea proiecte de tara

 9. Cea mai mare jignire a acestui dulap incompetent,pe numele său Klaus Raus Johannis! A venit el sa ne spună ce înseamnă educația!!! Exact cum spunea maestrul Mircea Diaconu,marele actor, este o jignire imensă adusă de acest sas incompetent,la adresa poporului român,prin faptul că pină sa vina el eram niște needucați! Culmea a venit el sa ne spună și să ne arate ” adevărata” educației ceruta de cei din UE,adică cât mai mulți semi analfabeți,și un popor cat mai slab din punct de vedere al educației!!! Ce valori,ce oamenii ieșeau de pe băncile școlilor, liceelor și facultăților? Unde sunt ne sunt olimpicii internaționali de altă dată care măturau pe jos cu toată Europa și restul lumii? Ați distrus educația,asta vi sa ordonat,erau prea buni pentru ei,ii umileam! Se făcea școală,exista cultură și educație,și mai ales cultura generala! Asta e realitatea,NU cretinitati alde Testul Pisa care e o varza ,o rușine! Terminați cu tâmpenii și idioțenii! Treziți va la realitatea!

 10. Romania nu va fi educată daca nu se va construi în fiecare județ câte o școală de corecție,in care sa fie incluși automat și elevii care au abandonat sau abandonează invatamantul obligatoriu…E atât de simplu..

 11. Nu îmi pot închipui , de fapt refuz sa cred în asa zisa Românie educata când de fapt nu este educata, ci slab pregătită. Refuz sa cred ca doriți sa promovați persoane la studii postliceale fără bacalaureat. La o școală profesionala, de meserii care nu mai exista, de fapt, as înțelege. Dar la studii postliceale, fără bacalaureat… Sunt, de exemplu, scoli postliceale pe lângă toate cultele care pregătesc asistente medicale. Adică, pe de o parte, promovam competenta și profesionalismul și vine una fără bacalaureat care habar n are cum se scrie miofilin și vine sa ne trateze. Asta ne dorim, incompetenta?! Vai de capul nostru ce om ajunge, nu educați, ci needucați cu acte în regula, incompetenți și de ras. Ce Românie educata,… Poate va referiți ca ne faceți dvs educația… Cum ne o doriți. Vaaaaai, vaaaaai.

 12. Nenorociților, de la Marea Buluceală din ’89 și până astăzi nu ați făcut decât să distrugeți învățământul din aceasta țară. În această perioadă politicienii, de toate orientările politice, au modificat, completat, ‘îmbunătățit’,eficientizat,maximizat etc învățământul încât majoritate absolvenților de liceu habar nu au de absolut nimic. Ați transformat scoala românească într-o fabrică de analfabeți, potențiali căpșunari, fără nici un ideal.