G4Media.ro

Strategia în 5 pași a Grupului de la Scroviștea pentru devalizarea bugetului…

Strategia în 5 pași a Grupului de la Scroviștea pentru devalizarea bugetului de stat. Cum vor Dragnea și Vâlcov să scape de coșmarul controlului UE

Marea problemă a lui Liviu Dragnea cu Tel Drum pleacă de la presupusa fraudare a fondurilor europene. De când a preluat PSD de la Victor Ponta și a început pregătirea guvernării, Liviu Dragnea și loialii săi, în frunte cu Darius Vâlcov, au pus bazele teoretice ale unui sistem care să le ofere acces practic nelimitat la fonduri – orice tip de fonduri, nu doar europene – fără pericolul supravegherii OLAF. De la începutul guvernării, în ianuarie 2017, a început operaționalizarea strategiei.

Știri și subiecte aparent disparate au de fapt legătură directă cu această strategie. Iar omul care execută planul este Darius Vâlcov, premierul din umbră cu biroul în Palatul Victoria și membru de vază al Grupului de la Scroviștea, locul preferat de un grup restrâns, de unde Liviu Dragnea conduce de facto România.

Cei cinci pași mari ai strategiei sunt:

1. Scoaterea marilor proiecte de infrastructură din programele finanțate cu fonduri UE sau de Banca Mondială. Motivul? Fondurile de la bugetul României sunt mult mai netransparente, mai ușor de delapidat. Problema Tel Drum a venit de la OLAF, care urmărește cu maximă atenție modul în care sunt cheltuite fondurile europene. Exemple de proiecte scoase de pe fondurile europene sau Banca Mondială și pe care le vrea făcute în PPP: autostrada Comarnic – Brașov, spitale regionale în Timișoara și Brăila-Galați, autostrada Sudului, autostrada Târgu Mureș – Iași

2. Asigurarea finanțării acestor proiecte realizate în parteneriat public – privat cu fonduri din trei surse principale: 1. direct de la buget; 2. Bani de la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. 3. Taxele și impozitele plătite de companiile care vor extrage gazele din Marea Neagră.

3. Crearea unei instituții care, pe sub radar, să gestioneze aceste mari afaceri. E vorba de Comisia Națională de Prognoză, transformată prin modificări legislative consecutive într-un mini-guvern care va gestiona PPP-urile și va avea inclusiv puterea de a face exproprieri. De ce Comisia Națională de Prognoză? Pentru că e condusă de unul dintre cei mai obedienți și flexibili demnitari, Ion Ghizdeanu, păstrat în funcție de ultimii opt premieri ai României.

4. Slăbirea instituțiilor din justiție care investighează actele de corupție și, mai ales, abuzul în serviciu (adică exact infracțiunea cel mai des întâlnită la licitațiile trucate). Vezi și prestația Adinei Florea de la audierile în CSM referitoare la abuzul în serviciu

5. Modificarea legislației care privește abuzul în serviciu, cu același scop: protejarea infractorilor care delapidează fondurile.

Să le luăm pe rând.

1. Primul pas al strategiei este transferul marilor proiecte de la fondurile europene la bugetul de stat, prin fantasmagoricele parteneriate public-privat (PPP). Însăși Corina Crețu, comisarul european propulsat de PSD, a reclamat acest lucru în urmă cu trei zile: ”Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură. Nu avem proiecte. Pentru Târgu Mureş-Iaşi, în primul rând este o prioritate a Comisiei Europene. Avem bani pentru studiul de fezabilitate, nu avem nicio solicitare pentru studiu de fezabilitate“.

Mai întâi, guvernul a adoptat în luna mai prin OUG legislația care permite apariția PPP-urilor. Trebuie spus că, în 28 de ani, România nu a dus la capăt nici un proiect în PPP, acestea fiind extrem de complicate din punct de vedere legal și cerând un grad mare de încredere între autoritatea publică și compania privată. În zadar au fost însă protestele experților: Dragnea și Vâlcov au împins legislația.

A urmat adoptarea de către guvern a două liste cu mari proiecte ce vor fi realizate în regim PPP. Proiecte majore, de miliarde de euro, vezi aici câteva exemple.

Majoritatea ar fi putut fi realizate prin fonduri europene, dar PSD a renunțat la această soluție care presupune transparență și corectitudine.

Care e problema cu PPP-urile și de ce le preferă Dragnea și Vâlcov? Pentru că atribuirea contractelor nu se face prin licitația clasică, iar pregătirea proiectului are o doză uriașă de arbitrar, după cum au declarat pentru G4Media.ro experți în realizarea acestui tip de proiect. Dacă legislația rămâne în forma actuală, finanțarea de către instituții bancare internaționale precum BEI sau BERD ar fi în pericol real, ceea ce ar deschide calea unor înțelegeri cu companii chineze, finanțate de bănci chineze, spre exemplu.

2. Vâlcov a lucrat în paralel la asigurarea finanțării acestor PPP. El a moșit proiectul Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții, care urmează să înglobeze toate marile companii la care statul e acționar și să le dreneze profiturile spre aceste proiect. Legea FSDI, adoptată de Parlament, a fost însă declarată neconstituțională și acum guvernul se chinuie să-l înființeze printr-o suită de HG-uri și OUG-uri.

Lipsesc însă semnături-cheie, printre care a ministrului Energiei (membru ALDE), pentru că ALDE – mai precis Daniel Chițoiu și Călin Popescu Tăriceanu – nu vor să piardă influența pe care o au la multe dintre companiile aflate acum în subordinea Ministerului Energiei.

FSDI mai are o problemă majoră: în forma gândită de Vâlcov și Dragnea ar urma să înglobeze atât companii care produc energie, cât și companii de transport și distribuție. Or, potrivit normelor UE, este interzisă comasarea activităților de producție, transport și distribuție sub o singură cupolă.

FSDI e încă în stadiul de proiect și nu e clar când va fi înființat și ce companii va îngloba în cele din urmă.

A doua sursă de finanțare ar fi taxele și impozitele plătite de companiile care vor exploata gazele din Marea Neagră. Prevederea apare în proiectul legii offshore, dar și aceasta s-a lovit de opoziția ALDE la ultimele dezbateri din Parlament.

3. Un punct important al strategiei este transformarea Comisiei Naționale pentru Prognoză în mini-guvernul care gestionează PPP-urile. Era nevoie de scoaterea lor de la guvern tocmai pentru a nu se mai încurca în miniștri care nu răspund complet și rapid la ordine, așa cum s-a întâmplat deseori în ultimii doi ani.

De ce Comisia de Prognoză? Pentru că e o instituție aparent independentă, validată prin consultările formale cu Comisia Europeană și FMI, și, cel mai important, e condusă de un personaj care a dovedit de-a lungul anilor flexibilitatea totală față de dorințele Puterii politice.

E vorba de Ion Ghizdeanu, care a supraviețuit în funcție tuturor guvernelor și premierilor, de la Adrian Năstase și până în prezent. El a devenit celebru în plină criză financiară, când, întrebat de ministrul Gheorghe Pogea care e prognoza de creștere economică, i-a răspuns ”Cât vreți dvs., domnule ministru!”.

Vâlcov și Dragnea îi știau obediența totală și i-au încredințat rolul formal de gestionar al PPP-urilor, urmând ca ei să fie cei care dau ordinele.

4 și 5. Asaltul împotriva procurorilor și legislației a fost dus concomitent. Dragnea și cercul de susținători și finanțatori au nevoie de cât mai puține probleme în justiție. Una dintre țintele clare este anihilarea DNA. După ce a reușit să o schimbe din funcție pe Laura Codruța Kovesi, Dragnea vrea numirea la șefia instituției a Adinei Florea, care a anunțat deja că nu a fost niciodată un procuror independent.

Tot Adina Florea a vorbit clar și despre renunțarea la urmărirea de către DNA a cazurilor de abuz în serviciu: ”Din datele statistice pe care le-am avut la îndemână, activitatea DNA s-a axat mai mult pe soluţionarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Cred că obiectul de activitate al DNA nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Este acela de a constata, de a cerceta şi de a pune la dispoziţia şi pe masa judecătorului infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu”, a declarat Adina Florea la interviul susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Florea este de fapt ecoul discuțiilor lansate de Liviu Dragnea și grupul său de apropiați încă de la preluarea guvernării: scoaterea prin legislație a abuzului în serviciu din parohia DNA și mutarea către procurorii de la Parchetul general, lipsiți de experiența necesară pentru a proba asemenea fapte.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

36 comentarii

 1. Puntul 3 este cel mai naucitor!

  • De ce? E fix ce-a facut Firea in Bucuresti mutand proiectele primariei catre firme „independente”.

 2. Daca scrieti si de startup-nation, cu principiul primul venit primul servit si trucarile din trecut cand angajatii de la finante blocau ipurile si faceau introduceri in subsol, va mai dau o bere la salariu.

  https://www.petitieonline.com/nu_permiteti_ca_start-up_nation_2018_sa_isi_piarda_esenta

 3. Romica Tociu de g4m, loveste din nou…
  Astept sa vad ce mai scorneste Palade mai pe seara..

  • Palade e ocupat cu cariile mămițicii tale. Le umple cu var lichid.

  • Cica a scazut Putin sub 40% si tu doar atat pot? Incepi sa mirosi a postac impachetat in fecale si deportat in Siberia. La lupta tovarase, nu la betivanit!

 4. foarte bun articol domnule Pantazi ! respect !

 5. Da, grupul de la Scroviștea, în care ați introdus pe cine ați vrut voi ( inclusiv pe M. Dinescu ) complotează împotriva țării, vor să fure țara și să fugă peste mări și țări cu ea ! Chiar nu vedeți ridicolul situației în care ați intrat, scormonind și dezgropând cele mai monstruoase coaliții, spunând că tot răul din țară vine de la Dragnea ( dacă strănută Dragnea este un atentat la sănătatea țării ), și acea parte a PSD-ului care-l susține. Parcă v-ați transformat in antena 3 de pe vremea lui Băsescu. Spuneți pe de o parte că SRI nu s-a lăsat ”încălecat” de psDragnea, dar pe de altă parte nu aveți încredere că același SRI este plătit și acționează tocmai pentru a nu lăsa un grup, indiferent care ar fi el, să devalizeze țara. Spuneți că trebuie să respectăm statul de drept dar sugerați că legislativul emite legi împotriva statului de drept.

 6. Cer scuze, am zis mai devreme la un articol ca nu-s idioți, ci rau intentionati, dezinformatori si derbedei securistoizi… M-am sucit, pe langa astea-s si idioți! N-ai cum sa scornesti atatea tampenii…

 7. Grup infractional organizat, adica mafie.
  In America asa ceva se stirpeste cu pistolul.

  • Pistol n-am, dar n-ar strica sa verificaţi dacă pot fi starpiţi cu copita, am așa o mâncarime ce ma incearcă pe dreapta-faţă !!

 8. In fapt orice au scris antevorbitorii mei inclusiv postacii de serviciu un lucru e clar:
  Romania e de furat prin orice mijloace.
  Oricand, oricum.
  Rog sa vedeti in istoria natiei noastre urmatoarele aspecte:
  – dintodeauna marile familii boierești /dormitoare s-au batut: Moldova cu Muntenia cu Ardealul ori viceversa,
  – s-au dat in gât frați la sultan pentru tron ( Brancovenii spre exemplu),
  -mari trădări în achizizitionarea armamentului de război între cele doua razbele mondiale ca si astăzi cu USA ( luam vechituri pentru imunitate);
  – cedări teritoriale fara un foc de arma tras probabil cum va urma sub guvernarea PZD cu urmasii lui atilla,
  – unirea a fost rezultanta acțiunii unor politicieni luminați ai acelui moment dar după care nu s-a mai reusit nimic iar astazi sunt doar atacuri la baioneta boier pszd/ alde contra alții.
  Toate aceste aspecte enumerate mai sus sunt identice /sunt trase la indigo de clasă politica care deține puterea absoluta în România.
  Se fura in draci: panselute,borduri, separatiste de drum, gaze încă neexploatate din marea neagra, samd.
  Iar când in fruntea țării s-a adus un rege strain sa guverneze o tara neguvernabila din cauza unor boieri hrapareti, avarii si de neam prost de abia atunci a progresat tara aceasta.
  Deocamdată mai au de furat.
  Nu vor face autostrăzi, sosele, scoli ,spitale sau referendum.
  Se va fura permanent.
  Furaciuni brevetate de a lungul istoriei.
  De lăcomia guvernării.

 9. Domn Pantazi , ati intrecut-o pe mama Omida .
  Cine sunt cei care va platesc ca sa mestecati vorbe .
  Eu ii consider buni samariteni , in a plati niste paraziti ca sa mestece inchipuiri .

 10. Vazand, replicile A310, Morjan, Asistat si altii, cred ca trebuie sa va felicit dl. Pantazi. Bravo!
  Este evident ca asa este. Mai mult, de ce ai face un spital regional in PPP?!? Mai zici o autostrada, o face investitorul si plateste contribuabilul o taxa de utilizare. Dar un spital…?!?

  • @Marius
   D-l Pantazi a scris intr-adevar un articol bun, dar nu trebuie felicitat … pentru ca genereaza replicile alora…
   Le dati alora prea multa importanta; ei sunt numai niste fisiere de replici generate din program, chiar daca sunt persoane in carne si oase.

 11. Suna extrem de logic tot !

  PS. Cum se poate apara tara impotriva acestor pericole ?

  • fugind din ea cu toata viteza :)) succes!

  • Raspuns: #rezistand pana cand se va ”intoarce roata” iar dupa aceea #realizand mecanisme de prevenire astfel incat asa ceva sa nu se mai repete (Protocoale si cu a-L de Sus, daca o fi necesar)…!

   PS. ATENTIE, #rezistand nu inseamna doar #stand cu paiul in gura sau cu #tastatura in poala..!

   Apropo, dragilor, in data de 14 octombrie ce program aveti? Eu am chef de un jet de gaz lacrimogen…

  • Bingo ! Raspuns corect : d-l cu cornite, codita si trident ! Dl ion din balon, intra la baraj ! :)))

  • @Scaraoțchi® si @Susufler0
   Aferim! Dar mi-ar placea sa vad un plan.
   @ion din balon
   In orice caz, NU FUGA ESTE SOLUTIA.
   Fuga voastra (a celor care ati fugit / veti mai fugi) ii face pe ei mai tari. Sa nu va inchipuiti ca de grija asta nu mai pot ei dormi.
   Abia constata cu satisfatctie ca voturile contra lor sunt mai putine cu 4 milioane, de cand cu fuga asta.

 12. Da, în sfârșit legate toate în public, iar toate aspectele punctuale au fost tratate și argumentate în articole anterioare tot pe G4, deci felicitări. Problema e foarte gravă, pentru ca dacă astfel de contracte sunt semnate înainte de o eventuala pierdere a majorității ticăloase RO tot va plăti, scump și degeaba, denunțarea lor (iar băieții își vor fi luat o parte din comision, aici sau în Brazilia). Atât acest plan, cât și faptul ca realizarea proiectelor strategice pe fonduri europene este sabotata (și nu doar blocata) pentru a nu pierde „oportunitatea de a le realiza pe paraindarat în contextul adecvat”, sunt extrem de grave atentate la siguranță națională. Dar deh, astăzi s-a votat legea prin care cei ce comit astfel de fapte vor putea întreba dacă telefoanele lor au fost cumva interceptate. Lol și vae victis.

 13. ideea ca fondurile europene nu se pot fura este o gluma proasta, din pacate. verificati cat a furat Dragnea in Teleorman numai din fonduri europene: Teldrum, ferme de porci si altele. bani grei. si se intampla in toata tara.

  • Pai, tocmai ala e baiu : ca se poate verifica.
   Dar ia verifica cum s-au facut retrocedari sau cum s-a facut transferul insulei belina sau insulei mari a brailei sau cum a disparut Romania in buzunarele private ale clientilor psd (si nu numai psd, ai oricarui partd aflat la putere mai mult sau mai putin).
   Ca uite nici nu mai trebuie sa se ancheteze abuzul in serviciu, ca e infraciune minora. Eventual iti i-a permisupe trei luni… Pai majoritatea s-au facut prin simple si minore abuzuri in serviciu. Ala care a semnat nu a luat niciun ban in mana, cel mult vreun carnat. A, ca a primit (sau i-a gasit pe prag fara numar si fara nume) niste bani / foloase, vreun vecin sau vreo matusa tamara, sigur, e foarte posibil, se intampla aproape zilnic; da, dar a fost placerea lui sa-i faca cadou aluia care a semnat, ca e baiat bun si da buna ziua la oameni.

 14. Ion Ghizdeanu zis si Pizdeanu. Asadar dragi prieteni tara va fi in curand pe bututci, gata de taiat in bucati si pusa pe foc la iarna. Baietii vor sa taie legatura cu fondurile UE si cu UE, de fapt. Este un fel de Roexit dar invers, prin anularea si blocarea fluxurilor dinspre Comisie spre Romania, fara referendum. Practic refuzam fondurile UE si ne „descurcam” noi prin alte metode. Mai rau de atat nu se putea.

 15. Stătea badea Gheorghe la apusul soarelui în grădina din fața casei, admirându-și livada, grânarul plin, acareturile ticsite și minunata casă în bucătăria căreia Măria pregătea cina, atentă, în același timp la zgomotul jocului copiilor din camera de la etaj.

  Și cum stătea badea Gheorghe așa, iată că mi se ivește o Monstruozitate, de trei ori cât casa, cu labe păroase, colți de fier și gheare ca secerile. Arătarea începe a dezrădăcina pomii, zdrobește apoi acareturile, călcând totul în picioare, înghite pe nemestecate tot ce găsește comestibil, o sugrumă pe Măria, îi sfârtecă pe copii în bucăți și apoi pleacă, nu înainte de a da un picior zdravăn casei, care se dărâmă în liniște în urma Arătării.

  Badea Gheorghe, rămas cu gura căscată, își dă clopul pe ceafă și zice: No, mă! Și după tăte astea, d’apăi să nu-l bagi în pi..a mă-sii?

  Nu râdeți! Cam asta facem toți: stăm și ne minunăm…

  • Buna pilda, Europiu ! Graita-i ca un intelept !

   PS. Mai vrem din astea, poate ne-om trezi ! 😉

  • Ma gandeam eu ca se gaseste cineva sa aprecieze umorul sec ardelenesc! 🙂
   Oi mai veni si cu altele…

 16. ADICA TERICEANU N-ARE NICI-O TREABA, NU PRIMESTE PARTEA LUI DE PRADA?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.