G4Media.ro

Adina Florea, candidatul la şefia DNA, audiată la CSM: „Nu am fost…

Adina Florea, candidatul la şefia DNA, audiată la CSM: „Nu am fost niciodată un procuror independent!/Protocoalele adaugă la lege/DNA nu trebuie să ancheteze abuzul în serviciu”

Procuroarea Adina Florea, candidatul propus de ministrul Justiţiei Tudorel Toader la şefia DNA, a făcut declaraţii interesante în cadrul audierii de către CSM.”Nu am fost niciodată un procuror independent (..) pentru că am lucrat în sistemul în care ne desfăşurăm activitatea sub control ierarhic”, a spus Adina Florea. Chestionată de şeful Secţiei de procurori a CSM, Codruţ Olaru, ea a admis apoi că a avut o exprimare nefericită.

Cred că a fost o exprimare nefericită şi probabil m-am grăbit când i-am răspuns domnului ministru. Nu se pune problema de a nu fi independentă. În activitatea de desfăşurare a urmăririi penale am fost şi rămân independentă, nu despre asta era răspunsul meu, ci se referea la activitatea pe care procurorul general, în calitate de manager de nivel superior, o poate exercita, în sensul de coordonare, monitorizare a activităţii, nicidecum a interveni în privinţa independenţei personale ca manager, fie cu privire la independenţa procurorlui de execuţie care îşi desfăşoară activitatea”, a spus Florea.

În ce priveşte protocoalele Parchet – SRI, Adina Florea a declarat că, în opinia ei, acestea au adăugat la lege.

„În toată activitatea desfășurată până acum, nu am lucrat cu aceste protocoale, nu le-am cunoscut decât în momentul în care au devenit publice. Din punctul meu de vedere, acest protocoale adaugă la lege. Dacă Codul de procedură penală asigură cadrul procesual în baza căruia procurorul își desfășoară activitatea și iată deleagă activitatea în baza acestora. Aceste protocoale au creat un alt cadru, altul decât acela procesual, în baza căruia să poate lucra acele echipe prevăzute de protocoale și care excede cadrului procesual. Atitudinea pe care aș adopta-o ar fi aceea de a pune la dispoziția comisiei care ar verifica aceste protocoale a tuturor documentelor care să contribuie la aflarea adevărului”, a declarat Adina Florea, în cadrul interviului din Secția pentru Procurori a CSM.

Obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, ci de a investiga infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu, a afirmat luni Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al DNA, potrivit Agerpres.

„Din datele statistice pe care le-am avut la îndemână, activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a axat mai mult pe soluţionarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Cred că obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este constatarea şi cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu. Este acela de a constata, de a cerceta şi de a pune la dispoziţia şi pe masa judecătorului infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu. Infracţiunile de abuz în serviciu sunt infracţiuni prevăzute în Codul penal ca fiind infracţiuni de serviciu, iar în Legea 78/2000 – ca fiind infracţiuni asimilate celor de corupţie. Mai mult decât atât, am auzit în spaţiul public ideea că atât timp cât nu am putut să dovedim şi să documentăm infracţiunile de corupţie, astfel cum sunt ele prevăzute în Codul penal, am recurs la dovedirea infracţiunii mai facile, aceea de abuz în serviciu”, a declarat Adina Florea, în cadrul interviului susţinut în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.

Ea a adăugat că rolul DNA este acela de a descoperi infracţiuni de corupţie complexe şi complicate, precizând că investigarea abuzului în serviciu ar intra în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale sau judecătorii.

„Nu ştiu şi nu cred că rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta infracţiuni facile. Dimpotrivă, rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acela de a cerceta, de a analiza, de a găsi acele infracţiuni de corupţie care au fost săvârşite prin cele mai complexe şi complicate metode infracţionale alese de infractori. Infracţiunile facile, acelea de abuz în serviciu, dacă este să ne referim la acestea, intră în competenţa parchetelor de pe lângă tribunale şi, de ce nu, a parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Florea.

Adina Florea susţine azi interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Citește și

INTERVIU Adina Florea, propusă la șefia DNA: Este nevoie de o selecție a procurorilor din DNA/ Nu am obiecții față de modificările la Coduri, nu știu dacă am semnat vreun protest/ Inspecția Judiciară își respectă obiectul de activitate

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Nah, omul a vorbit!

 2. Bullshit, vezi comunicatul secției de judecători a CSM pe acest subiect. Curat nesimțire, protocoalele de cooperare pe terorism sunt ok, dar cele pe mare corupție nu, deși sunt un atentat mult mai grav la securitate națională (pentru că afectează o țară întreagă, măcar prin faptul că nu se fac proiecte strategice dacă nu iese suficient paraîndărăt, sau se iau bani de la PG ca să se plătească salarii supradimensionate la primării de sate și cătune). Vivat centenarul, soldați români au murit carne de tun în ww1 (până le-au adus francezii cizme și arme) sau în ww2 la Stalingrad pentru că rămăseseră cu echipamentul din primul război, tot din motive de #corupțiaucide.

  • PS. Abuzul în serviciu e infracțiunea ”facilă”, auzi, DNA-ul ar trebui să aibă în obiectiv flagrantele cu valiza de bani, de parcă cremenalii ăștia s-au născut ieri. A funcționat abuzul în serviciu via DNA, și s-a văzut asta în reacția penalilor și contra-reforma disperată din ultimii 2 ani… hai să renunțăm că e FACIL. Competența DNA e clar definită în legislație, se referă de exemplu la funcția (publică) a suspecților, sau la fonduri externe etc, dar în nici un caz pe criteriul ”facilității”. Slugi proaste este, pentru că m-am enervat, scuzați.

 3. Nu te băga ! După cum o văd asta îi bună de dosar penal pe bază de proastă.

  • Aparent, in opinia slugii, infracţiuni de corupţie nu trebuie sa includa Infracţiunile de abuz în serviciu…

 4. ‘protocoalele adauga la lege’ pai asta-i leit exprimarea lui Tudorel Toader. Dar CE ANUME adauga la lege, cucoana uita sa ne spuna. Si, chiar daca luam de buna afirmatia, care ar fi problema, jigodie penala? Tot asa adauga la lege si normele metodologice, inseamna ca toata hartogaraia care se intocmeste prin institutiile bugetare pentru ca asa prevad niste ‘normele metodologice’ e ilegala, nu?
  Si totul ca sa scape nepedepsita sleahta de paduchi analfabeti oplosita in capul Romaniei. Ba, dar nu vine ea vremea aia cand o sa dati socoteala?

 5. Tanti asta nu a învățat nimic după rezultatul referendumului din weekend- când majoritatea covârșitoare a românilor au arătat ce susținere și ce parere au pentru clasa politică actuală…nu învață astia nimic sau nu vrea să învețe
  Crede că poporul nu vede cat fura funcționării publici ( printre care și politicienii, plătiți de popor sa il slujească) fara sa dea socoteală nimănui!
  Ea se ocupa doar de corupția de nivel mediu și inalt, nu și de corupția de nivel ffff înalt!!!
  Ce fac politicienii noștri nu se mai numește corupție, ci SUBMINARE a economiei naționale și a poporului român!!!

 6. Alo, tanti, poporul vrea sa nu i se mai fure din bani!!! Indiferent cine o face trebuie sa dea socoteală, nu interesează la ce nivel e corupția ( poate pt politicieni, 1-2-10 mil de euro înseamnă un mizilic, nici macar corupție de nivel mediu)
  Chiar nu va e rușine deloc???
  Dragnea a distrus un județ și acum vine și promite că aduce o țară pe culmile dezvoltării; la fel și tanti asta, un procuror într-un județ în care corupția a înflorit nestingherită ( vezi Mazăre), acum se laudă că o va extirpa la nivel de țară!! Daca vei lucra după același model, nu cred că ești bună pt acest rol!
  Dansul trebuie sa fie instituția care să garanteze contribuabililor că banii lor sunt in siguranță și folosiți pentru ce au fost dați ( de la un euro la miliarde)

 7. Cand sa mai invete? Ea avea raspunsurile pregatite .A inceput sa recunoasca ca a gresit la un simplu interviu dar cand or veni dosare grele,cu nume grelebcu presiune mediatica mare? Nu e de ajuns sa stai incruntat,sa perii un ministru si sa contesti evidenta:DNA a avut rezultate bune,a avut sprijinul populatiei si al partenerilor europeni si americani.

 8. DNA ar trebui sa ancheteze servilismul politic, slugarnicia politica, prostia nativa, care nu fac altceva decat casa buna cu complicitatea la hotie, complicitatea la tradare de tara si cu complicitatea la saracirea poporului. Sau cucoana se crede mai presus de popor, avand in vedere ca este in gratiile si dovedeste ca nutreste aceleasi ,,sentimente,, ca Daddy.

 9. Adina Florea mi se pare o oportunista si nimic mai mumlt. Cred ca, in ciuda functiei (daca va fi confirmata pe post), va fi marginalizata in DNA si va fi buna numai sa-i tina companie la un ceai de menta cu Tudorel Toader, acest paria al Justitiei Romanesti.
  Nu are nimic din capacitatea si autoritatea morala si profesionala a Laurei Kovesi, si aceasta realitatea va avea consecinte.

 10. Pe bune…….. asta are sigur studii juridice? sau e cu diploma cumparata?

 11. Mamaie, esti dusa cu pluta complet. Nu ne asteptam la altceva din partea lui Gargamel, oricum … Doamne, fereste-ne de asemenea exemplare!

 12. Stau si ma minunez, ma pisc de obraz sa vad ca inca traiesc. Cum e posibil ca in anul de gratie 2018 sa mai vezi, sa mai gasesti, atatia spalati pe creier ca voi ce ati lasat un comentariu anteriror , dar ca si trogloditii din sectia de procurori a CSM ??.
  Coruptia nu-i doar abuz in serviciu imbecililor ?
  Poti sacarsin N acte de coruptie, cu consecinte extrem de grave, fara sa faci vre-un abuz in serviciu. Sunt insa si situatii cand abuzul in serviciu se poate adauga, ca element constitutiv al infractiunii de coruptie. Acesta-i si rationamentul ptr care CP l-a inclus in fapte asimilabile infractiunilor de coruptie.
  Venalilor Stalinisti, frati de sange cu Kovesi, mai puneti mana pe carte . Se pare ca voi, scatofagilor, v-ati cumparat diplome de juristi de la aprozarele Spiru Haret, cantemir, Romano-Americana, de la Herculane, Focsani sau de la Vascauti.
  Stiti voi ce inseamna „scatofag” ?
  Vine din limba greaca care ne spune ca Scata = Cacat si Fagos = mancator. Adica sunteti mancatori de cacat. Pofta Buna in continuare voua si celor ce–mi vor da ei replici docente , in fapt mizerabil de semidocte.

 13. Aveti dreptate dar ati uitat de Universitatea Ecologica!

 14. Aceasta Ana Pauker dupa_ce-a_avut_otita, a spus de fapt ceea ce gandea !

  PS. Suficient (consider eu) pt ca Iohannis sa respinga numirea ei ca Porcuraroaica sefa la DNA (pt ca asta ar numi in persoana Adinudzei) ! 😉

 15. au facut 1mil de infractiuni ca sa reuseasca sa o schimbe pe kovesi si au venit cu proasta asta. nimeni nu vede ca ta-su e psd-ist. daca era de la orice alt partid era atacata zilnic in presa. la psd nu e cazul, normal.
  daca kovesi isi permitea sa vb asa de alti colegi sau de alte institutii o linsau mediatic in secunda 2. evident, la ea e permis. unde dracu au gasit-o pe nazista asta? mai e si varza ca procuror. auzi tu, protocoalele adauga la lege. proastooooo, protocoalele reprezinta colaborare intre institutii, ca sa nu mergi dupa ureche. ce e in ele poate fi ilegal, nicidecum existenta lor in sine. adica cum, institutiile statului nu au voie sa colaboreze in mod oficial, nu la misto? proasta gramada.

 16. Bai, de frumoasa e frumoasa. Zau, nu stiu care e diferenta dintre Tudorel Toader si cocoana asta, ca amandoi sunt frumosi, poate sexul difera?
  Oricum, se vede de la distanta ca e o sluga a lui Dragnea.
  – Ce le uram noi slugilor lui Dragnea?
  -MOJEEEE!!!

 17. proasta de pute! chiar sub media psd-ului!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.