G4Media.ro

Stoltenberg: Luăm în calcul mai multe ajustări pe termen mai lung ale…

Sursa foto: Facebook / Multinational Corps Northeast

Stoltenberg: Luăm în calcul mai multe ajustări pe termen mai lung ale prezenței NATO în Europa de Est

NATO ia în considerare o poziție militară pe termen mai lung în Europa de Est pentru a-și consolida apărarea, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, deoarece tensiunile au rămas ridicate cu privire la desfășurarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, potrivit Reuters.

„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale posturii noastre, ale prezenței noastre în partea de est a alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces în curs de desfășurare în cadrul NATO”, a spus el reporterilor la Bruxelles.

Miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăriri ale securității europene la următoarea lor întâlnire din 16-17 februarie. Guvernele occidentale au cerut Moscovei să retragă trupele de la granițele Ucrainei, mai ales dacă Rusia dorește să vadă mai puține desfășurări în statele aliate NATO din est.

„Dacă Rusia dorește cu adevărat mai puțină (prezență -n.r.) NATO în apropierea granițelor (ruse – n.r.), ea obține opusul (desfășurând trupe la granița cu Ucraina – n.r.)”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfășura grupuri de luptă pe teritoriul său din flancul estic după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

În prezent, NATO are trupe care se rotesc în și în afara Europei de Est, o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă.

De la Marea Baltică până la Marea Neagră, desfășurarea trupelor NATO a fost nesemnificativă în mod intenționat, afirmă oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar și să nu provoace alte agresiuni rusești. Ungaria și Slovacia au fost menționate de oficialii occidentali drept potențiale gazde pentru trupele NATO, deși nu au fost luate decizii în acest sens.

Pe lângă trupele americane aflate deja în Polonia, aproximativ 1.700 de militari americani, în principal din Divizia 82 Airborne, sunt dislocați în această săptămână de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în țară. De asemenea, SUA au decis să trimită 1.000 de soldați prin intermediul NATO în România.

Sursa foto: Facebook / Multinational Corps Northeast

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. de asta avea nevoie rusia ?

  2. Romania si Bulgaria. Era de asteptat. De asta nu mai e prezenta Romania (si nici Bulgaria) la intalnirile importante din cadrul NATO.
    Bravo Johannis!!! Bravo PNL!!!

  3. Doctore, iar o iei pa aratura, spre binele tău și mai ales al nostru, consulta un medic adevărat.

  4. Avem o soluție:Punem secretar la NATO, primul schior al țării și problema este rezolvată,…. Că le are și cu golful,…Cu altele de loc!