G4Media.ro

Stoltenberg: Antrenarea piloţilor ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu face ca NATO…

Sursa foto: Lithuanian Air Force via Facebook / NATO Allied Air Command

Stoltenberg: Antrenarea piloţilor ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu face ca NATO să fie parte din conflict / „Ucraina are dreptul să se apere”

Antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16, de fabricaţie americană, nu face din Alianţa Nord-Atlantică parte la conflict, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

‘Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept’, le-a declarat el jurnaliştilor. ‘Aceasta nu face ca NATO şi aliaţii din NATO să fie parte a conflictului’, a insistat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a apreciat că anunţul făcut anterior de mai multe ţări privind disponibilitatea lor de a antrena piloţi ucraineni pe F-16 arată dorinţa de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ruse pe termen lung, notează EFE.

‘Aceasta demonstrează disponibilitatea noastră de a sprijini Ucraina şi de a ne pregăti pe termen lung’, a afirmat Stoltenberg la sosirea la o reuniune a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, la care participă în calitate de invitat.

Politicianul norvegian a subliniat importanţa ‘cooperării strânse’ dintre UE şi NATO în contextul războiului din Ucraina, remarcând că ‘doar în ultimele luni’ a fost posibil să-i fie livrate Kievului tancuri şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune care ‘fac diferenţa pe câmpul de luptă’.

Stoltenberg a salutat faptul că unele ţări occidentale vor începe să antreneze piloţi ucraineni pentru a opera avioane de luptă F-16, întrucât aceasta ‘ne oferă oportunitatea, posibilitatea de a lua decizii şi cu privire la livrări (de F-16 către Ucraina) mai târziu’, după ce mai multe state membre NATO şi-au anunţat intenţia de a pregăti piloţi ucraineni pentru a putea opera F-16, între care SUA, Marea Britanie, Polonia etc.

Pe lângă livrările de arme, secretarul general al NATO a precizat că, pentru a continua susţinerea Ucrainei, statele aliate trebuie, de asemenea, să crească producţia de arme şi muniţii, o problemă despre care a spus că va face parte din viitoarele discuţii ale miniştrilor apărării.

‘Trebuie să evităm crearea de noi bariere între aliaţii NATO, trebuie să consolidăm baza industrială transatlantică pentru a ne asigura că ne putem reface propriile stocuri, pentru a ne garanta propria disuasiune şi apărare, dar şi pentru a continua să sprijinim Ucraina’, a afirmat Stoltenberg.

El a spus că a invitat reprezentanţi ai industriei de apărare din ţările aliate la un eveniment care va avea loc în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO, preconizată între 15 şi 16 iunie la Bruxelles. Aceasta va reuni industria de apărare şi miniştrii apărării din ţările aliate.

Stoltenberg a indicat că a invitat la respectiva reuniune şi reprezentanţi ai Ucrainei, precum şi pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi pe comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Obiectivul este de a asigura o ‘cooperare cât mai completă cu industria de apărare’, a subliniat secretarul general al NATO.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...