G4Media.ro

Stéphane Séjourné, consilier apropiat al președintelui Macron, singurul candidat pentru funcția de…

Stéphane Séjourné, consilier apropiat al președintelui Macron, singurul candidat pentru funcția de președinte al Renew Europe

Eurodeputatul Stéphane Séjourné, influent consilier politic al şefului statului francez, Emmanuel Macron, a rămas singur în cursa pentru preşedinţia grupului liberal Renew Europe, a treia forţă din Parlamentul European, după ce olandeza Sophie In ‘t Veld şi-a retras marţi candidatura, notează AFP.

Decizia europarlamentarului român Dacian Cioloş de a reveni pe terenul politicii naţionale a deschis succesiunea la preşedinţia grupului. Doi deputaţi s-au arătat interesați, dar retragerea Sophiei In’t Veld în ziua depunerii candidaturilor a lăsat terenul liber francezului Stéphane Séjourné.

El va prelua conducerea grupului Renew cu două luni înainte de a începe, în ianuarie, semestrul preşedinţiei franceze a UE.

Sophie In’t Veld şi-a explicat decizia de a se retrage prin faptul că nu a reuşit să adune o majoritate printre cei 98 de membri ai grupului şi că doreşte să evite un duel fratricid, a declarat pentru AFP unul dintre membrii Renew Europe.

Alegerile sunt programate pentru 19 octombrie la sfârşitul zilei, în cursul celei de-a doua sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, iar candidatul va trebui să obţină majoritatea absolută.

Grupul îşi va alege vicepreşedinţii a doua zi. Sophie In’t Veld nu este candidată pentru această funcţie, dar ar urma să reprezinte grupul în dezbateri pe teme legate de statul de drept şi libertăţi.

În grupul Renew Europe, Stéphane Séjourné este în fruntea delegaţiei franceze care reuneşte eurodeputaţi ai partidului prezidenţial La République en Marche (LREM), ai MoDem (Mişcare Democratică) şi Agir, 23 de membri în total.

Acest grup politic are adesea un rol de pivot în Parlamentul European prin faptul că este al treilea ca pondere, după Partidul Popular European (PPE) şi social-democraţi (S&D).

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Stéphane Séjourné

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

  1. Este și partenerul de viata al purtătorului de cuvânt al guvernului Franței, Gabriel attal.
    „reînnoirea” Europei e curcubeizata.

  2. cand gradatii se aliniaza frumos in fata singurului superior ierarhic, si nu mai trebuie mimate alegerile, abia atunci e democratia cea mai democratica

  3. Nu bă cocoșel, nu conteaza cu cine se culca asta in pat noaptea……atâta timp cat boala lui mentală ramâne a lui și nu o propaga in spațiu public , ca fiind normalitate si sa aibă si pretenția ca eu să accept ideea ca el are dreptul ca boala lui(mentala) sa o implementeze in creere curate si samatoase de copii!

  4. Acum câțiva ani cereau sa fie acceptați, acum ne fac noua legi și ne condiționează finanțările ue. Știți vorba ceea cu frunza de cucuta și neamul prost?