G4Media.ro

Stelian Ion, despre Inspecția Judiciară în cazul judecătorului Mateescu, acuzat de presiuni:…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Stelian Ion, despre Inspecția Judiciară în cazul judecătorului Mateescu, acuzat de presiuni: ”Contribuie la impresia că au o castă a lor de care nu se poate atinge nimeni și împart justiția în funcție de interese”

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a declarat, sâmbătă, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că decizia CSM în cazul judecătorului Bogdan Mateescu, acuzat de presiuni, ”contribuie la impresia că magistrații au o castă a lor de care nu se poate atinge nimeni și împart justiția în funcție de interese”.

Inspecția Judiciară a clasat cercetarea judecătorului Bogdan Mateescu, fost șef al CSM, acuzat de Stelian Ion că a încercat să mituiască o funcționară implicată în dosarul de corupție al tatălui magistratului. Detalii, aici. 

  • ”CSM face încă o dată scut în jurul intereselor de castă și contribuie la scăderea încrederii în justiție. Inspecția judiciară a clasat sesizarea disciplinară pe care am depus-o în legătură cu conduita judecătorului Bogdan Mateescu, în prezent președinte al Tribunalului Vâlcea, în trecut, președintele CSM. Pe ce motiv? Pentru că, atunci când am fost ministru al Justiției, între mine și judecătorul Mateescu ar fi existat „poziții publice contradictorii”. În mintea inspectorilor CSM, sesizarea mea reprezintă probabil o formă de răzbunare pentru „contradicțiile” din acea perioadă. Cu astfel de argument subiective, fără nicio substanță, nu ai cum să refaci încrederea în justiție”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Fostul ministru susține că Inspecția Judiciară a clasat și sesizarea funcționarei cu care a vorbit la telefon judecătorul Mateescu și căreia i-a propus să se transfere la Tribunalul Vâlcea:

  • ”Funcționara s-a plâns că demersul lui Bogdan Mateescu era o presiune nepermisă pentru a renunța la acțiunile în ceea ce îl privește pe tatăl acestuia, primarul din Govora. Inspecția CSM a interpretat însă convorbirea dintre judecătorul Mateescu și funcționara din Vâlcea ca fiind „o discuție amicală”, între vechi cunoștințe, care exclude ideea vreunei „amenințări voalate”. Ba mai mult, că dialogul se înscrie în marja unei informări de către președintele Tribunalului Vâlcea a unui posibil candidat despre un post vacant și că dl Mateescu nu a făcut decât să asigure un management eficient al resurselor umane. Incredibil! Șeful unei instituții poate da liniștit telefoane candidaților să le propună să depună cererile de transfer, pentru că vor avea salarii mari, iar asta înseamnă „management eficient”. CSM rămâne captiv aripii antireformiste și contribuie din plin la impresia că magistrații au o castă a lor de care nu se poate atinge nimeni și că împart justiția în funcție de interese, iar legea nu este egală pentru toți. Va veni vremea când aceste instituții găunoase vor fi reformate din temelii, pentru s-a ajuns prea departe cu bătaia de joc!”, a mai transmis fostul ministrul al Justiției din partea USR, Stelian Ion.

Context

Bogdan Mateescu a fost șeful CSM și propunerea inițială a PNL pentru postul de ministru al Justiției în luna iunie, dar liberalii l-au schimbat în ultimul moment cu Alina Gorghiu pentru că în presă au apărut informații despre dosarul de corupție al tatălui său. Primarul Mihai Mateescu din Băile Govora, tatăl judecătorului Bogdan Mateescu, e acuzat de abuz în serviciu. Judecătorul Mateescu i-ar fi propus femeii un post remunerat cu 6.000 de lei pe lună funcționarei care „voia să facă sesizări”, potrivit Antena 3:

Funcţionar: Bună! Mai stau de vorbă cu colegii, mai muncesc
Bogdan Mateescu: Vreau să vorbesc cu tine şi cu Raul pentru că am auzit că, nu ştiu, vrei să faci seizări.
Funcţionar: Ce mă, sesizări? Nuuu, discutăm.
Bogdan Mateescu: Eu te ajut dacă vrei să faci sesizări la Busuioc, la Curtea de Conturi.
Funcţionar: Nu.
Bogdan Mateescu: Nu? Deci sunt vrăjeli?
Funcţionar: Ce, tu te iei după lume? Lumea în Govora… tu nu ştii?
Bogdan Mateescu: Unde e golanul de bărbatu?
Funcţionar: Azi e liber. Umblă cu mama soacră.
Bogdan Mateescu: Ce studii ai tu?
Funcţionar: Ce studii am? Economice.
Bogdan Mateescu: De ce nu vii la Vâlcea? 6000 de lei.
Funcţionar: Unde mă?
Bogdan Mateescu: La Tribunal, transfer.
Funcţionar: Ce ai mă? 6000, pe bune?
Bogdan Mateescu: Până pe 4 aprilie. 5000 mii şi ceva.
Funcţionar: Păi dacă nu le mai urmăresc…uite, nu am ştiut!
Bogdan Mateescu: 5000 şi ceva.
Funcţionar: M-am mai gândit într-un timp dar… uite, nu am căutat!
Bogdan Mateescu: Poţi să te gândeşti şi săptămâna asta.
Funcţionar: Bine că-mi ziseşi.
Bogdan Mateescu: Îl sun pe Raul şi îi spun, da?
Funcţionar: Vorbiţi, da.
Bogdan Mateescu: Vrei să ştii despre ce este vorba acolo? Tu eşti doar pe internet, nu?
Funcţionar: Îhm…
Bogdan Mateescu: Ai contabilitatea, oricum suntem praf. Se face inventarul, avem sute milioane lipsă, sute milioane plus. Nu s-a făcut niciodată, de fapt, inventarul. Îi dau un exemplu, ştii? Toată lumea învaţă. Mai sunt două fete înscrise plus un om, mai e şi un consilier pe achiziţii.
Funcţionar: Îhm..hai că mă uit. Mulţumesc mult! Vorbim. Pa!

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ” împart justiția în funcție de interese…”

    Asta se întâmplă în toate cleptocrațiile, justiția este subordonată politic cleptocraților.

    Problema este că, realist vorbind, nu putem scăpa din această situație…

    Magistrații care nu se conformează, fie se urcă pe acoperiș, de unde pot aluneca, fie sunt luați în primire de Secția Specială (sau cum s-o numi ea acum), fie sunt suspendați până la excludere din magistratură dacă își tund gardul viu din fața casei.

    Forța cleptocrației s-a dovedit îndeajuns de mare încât să determine Președintele Republicii să aducă la guvernare marionetele sale.

  2. Cat gunoi uman încape la Ministerul Justitiei din Romania ?