G4Media.ro

Statul, și mai prezent în economie: CNAIR își va folosi profitul ca…

Statul, și mai prezent în economie: CNAIR își va folosi profitul ca să cumpere o firmă de construcții

Un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor dă posibilitatea Companiei de Administrare a Infrastructurii (CNAIR) să cumpere o firmă de construcții pentru realizarea de lucrări în regie proprie. CNAIR s-a remarcat prin incapacitatea cronică de a demara și gestiona mari proiecte de infrastructură.

În decembrie anul trecut, într-un interviu acordat DC News, Narcis Neaga spunea că analizează achiziționarea unui pachet majoritar de acțiuni de la o companie aflată în insolvență, ”o companie la nivel mediu, care să aibă active, să aibă oameni, să aibă utilajele care ne interesează pe noi”.

“Pentru exercițiul financiar al anului 2018, cota de 50% din profitul contabil al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – SA rămas după deducerea impozitului pe profit nu se repartizează sub formă de dividende bugetului de stat și va constitui sursa proprie de finanțare pentru investiții în anul 2019, în scopul achiziționării, în proporției de 100%, a părților sociale sau a acțiunilor reprezentând capitalul social al unei societăți, care are ca obiect de activitate realizarea, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea și întreținerea infrastructurii rutiere, în vederea fuzionării prin absorbție cu aceasta, pentru efectuarea lucrărilor în regie proprie”, scrie în proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Transporturilor.

Pentru anii 2016 și 2017 CNAIR a transferat dividende către bugetul de stat în valoare totală de 351.518.500 lei.

Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al CNAIR pentru 2018 profitul rămas după deducerea impozitului pe profit, din care trebuiau plătite dividende, era estimat la doar 912.410 lei. CNAIR nu a comunicat până în prezent care a fost, însă, profitul realizat anul trecut.

Potrivit proiectului de OUG, o astfel de măsură este una necesară deoarece trebuie creată “posibilitatea efectuării de lucrări în regie proprie și finalizarea unor lucrări ajunse la un stadiu de progres fizic de 80%”, “în scopul evitării blocării proiectelor privind realizarea drumurilor de interes național, pe care Compania le gestionează, precum și pentru eficientizarea activității de efectuare a lucrărilor în regie proprie și în contextul în care o bună parte din contractele de infrastructură rutieră au termenele de finalizare depășite ca urmare a unor situații neprevăzute (lipsa forței de muncă, numărul insuficient de furnizori specializați pentru produse și servicii în construcțiile de infrastructură rutieră, numărul considerabil de investiții începute simultan, etc.)

Directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, declara recent că unul dintre proiectele care ar urma să fie realizate în regie proprie, dacă se reziliază contractul, este centura Mihăileștiului, care are o lungime de circa 3 kilometri și unde constructorul a realizat doar o treime din lucrări.

Foto: Narcis Neaga, șeful CNAIR

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Compania de drumuri ,O gaură neagră pt bani publici Condusă și formată din bugetari incompetenți foarte bine plătiți pt nimicul care îl fac.Trebuia privatizată de mult .Menegeriată privat.

  2. teldrum are pret bun daca e in insolventa 🙂

  3. Ai fost mai rapid ….ecact de Teldrum vroiam să zic și eu!!! 🙂

  4. Neaga, asta, nu mai intra la puscarie odata?!

  5. Realizările specializarilr domniilor voastre(Radulescu, Andrei, Vali, Doc), de dati atâta din gura pe „subiect, care sunt ??

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.