G4Media.ro

Statuia lui Napoleon de la Rouen, vizată de „cancel culture”. Primarul socialist…

Statuia lui Napoleon de la Rouen, vizată de „cancel culture”. Primarul socialist al orașului a propus ca statuia ecvestră să fie mutată din zona centrală

În Franţa a izbucnit o polemică în jurul unui proiect pe care l-a propus primarul oraşului Rouen, şi anume ca o statuie ecvestră a lui Napoleon să fie retrasă din zona centrală. Istoricul francez Thierry Lentz, directorul Fundaţiei Napoleon, vede aici o nouă ilustrare a ceea ce numim cancel culture, cultura de anulare, curent venit din Statele Unite, transmite RFI.

Într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, Thierry Lentz consideră că în contextul polemicii de la Rouen este lezat respectul faţă de istoria Franţei. Primarul socialist din acest oraş nu a vrut de fapt ca statuia lui Napoleon să fie efectiv aruncată la fiare vechi, ci să fie mutată într-o altă zonă iar în locul ei, chiar în faţa primăriei de fapt, să fie instalată o statuie nouă reprezentînd o figură feminină. El a evocat mai multe astfel de figuri, printre ele Gisèle Halimi, personalitate marcantă a feminismului francez, militantă pentru independenţa Algeriei în anii 70.

Istoricul Thierry Lentz nu are nimic împotriva unor statui care să omagieze la Rouen personalităţi feminine, cu condiţia ca ele să aibă o legătură cu oraşul. În ce-l priveşte pe Napoleon, el şi-a pus amprenta asupra oraşului din punct de vedere urbanistic şi economic, la ora la care era consul şi mai apoi împărat.

Primarul oraşului Rouen nu a luat încă decizia finală privind statuia împăratului, el îşi propune să se consulte cu locuitorii, ceea ce ar urma să se producă prin internet la sfârşitul anului. Un astfel de exerciţiu consultativ riscă însă, arată tot istoricul francez, să privilegieze nişte militanţi hiperactivi şi să ia prin suprindere „majoritatea tăcută” şi pasivă.

Citește articolul complet pe RFI România

sursa foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. De ce nu puneți direct statuia lui Stalin? Sau a lui Pol Pot, ca oricum e mai aproape de inima voastră?
    Pe de alta parte sunt curios ce statui ar dărâma in România netratații ăștia….

  2. Napoleon trebuie daramat de pe soclu pentru ca a relegalizat scalavagismul dupa ce Revolutia de la 1789 il declarase ilegal.
    Si noi ar trebui sa analizam daca il mai lasam pe Stefan cel Mic sa stea calare prin orase amintindu-ne ca ii tinea pe romi (adica tig?ni) robi, adica sclavi. Jos cu el!

  3. Istoria nu se poate retusa. Din acest motiv e ISTORIE

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.