G4Media.ro

Statele Unite se propun ca mediator între Armenia și Azerbaidjan. Blinken: SUA…

Sursa foto: Twitter / Secretary Antony Blinken

Statele Unite se propun ca mediator între Armenia și Azerbaidjan. Blinken: SUA oferă asistență pentru „a facilita conexiunea sistemelor de transport și comunicații” dintre cele două țări

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a propus luni asistenţa SUA pentru a apropia Armenia şi Azerbaidjanul şi a încurajat o rezolvare permanentă a conflictului între cele două ţări, la doi ani după un armistiţiu negociat de Rusia, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În cursul unor discuţii telefonice cu preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, Blinken a subliniat că cele două ţări au „o oportunitate istorică de a ajunge la pace în regiune”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.

Secretarul de stat american „a oferit asistenţa SUA pentru a facilita conexiunea sistemelor de transport şi de comunicaţii” ale celor două ţări, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Aliev şi Paşinian s-au întâlnit în mai în cadrul unei medieri a Uniunii Europene. Miniştrii lor de externe au avut apoi, la mijlocul lui iulie, la Tbilisi, în Georgia, primele negocieri directe după război.

După un prim război care a făcut peste 30.000 de morţi la începutul anilor 1990, Armenia şi Azerbaidjanul s-au confruntat în toamna lui 2020 pentru controlul în Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă care, susţinută de Erevan, s-a desprins de Azerbaidjan.

Peste 6.500 de persoane au murit în acest nou război. În cadrul unui armistiţiu negociat de Moscova, Armenia a cedat părţi întregi din teritorii pe care le controla.

Rusia, tot mai izolată pe scena internaţională din cauza invaziei sale din Ucraina, consideră Caucazul ca fiind sub sfera sa de influenţă.

Ned Price a precizat că SUA sunt pregătite să discute cu „parteneri care le împărtăşesc valorile” pentru a favoriza pacea între Armenia şi Azerbaidjan.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Amerlocii trebuie goniți din EurAsia. Și din America de Sud.

    DEFINITIV.

  2. Ha ha; in curand Blinken va media si destramarea cadavrului in putrefactie care e Federatia Ruza.