G4Media.ro

Statele Unite returnează Iranului 3.500 de tăblițe de lut datând din vremea…

sursa foto: Pixabay

Statele Unite returnează Iranului 3.500 de tăblițe de lut datând din vremea Imperiului Ahemenid

Iranul a afirmat că mii de tăblițe de lut datând din vremea Imperiului Ahemenid al Persiei (550-330 î.Hr.) i-au fost returnate de către Statele Unite. „Tăblițele ahemenide confiscate de guvernul american au fost returnate Iranului”, se arată într-un comunicat publicat joi seara pe site-ul președinției iraniene, potrivit Le Figaro.

Cele 3.506 tăblițe au fost aduse înapoi în avionul care ducea delegația iraniană înapoi de la New York după participarea sa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Acesta este cel de-al cincilea lot de antichități de acest tip care este returnat Republicii Islamice Iran. „Sperăm că restul acestor tăblițe vor fi returnate cât mai curând posibil”, a declarat joi președintele iranian Ebrahim Raissi, la întoarcerea sa de la New York.

Descoperite în ruinele Persepolisului, capitala Imperiului Ahemenid al Persiei, care a domnit din secolul al VI-lea până în secolul al IV-lea î.Hr. în sudul Iranului, tăblițele repatriate arată cum era organizată societatea antică și cum era gestionată economia acesteia.

Complicații diplomatice

Tăblițele au fost returnate Iranului de către Institutul pentru Studiul Culturilor Antice, Asia de Vest și Africa de Nord al Universității din Chicago, cunoscut anterior sub numele de Institutul Oriental. În anii 1930, universitatea a primit în jur de 30.000 de tăblițe sau fragmente de tăblițe găsite la Persepolis cu titlu de împrumut în scopuri de cercetare, potrivit presei iraniene.

O mare parte din tăblițe au fost returnate în trei tranșe între 1948 și 2004, înainte ca restul să fie blocate de o procedură judiciară în Statele Unite care s-a încheiat în februarie 2018. Însă restabilirea sancțiunilor americane împotriva Republicii Islamice din august 2018 a complicat returnarea antichităților în Iran.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează